Maminka.czDěti a mateřství

Asociace neúplných rodin: pomoc pro mámy i táty samoživitele

redakce 17.  5.  2011
V únoru 2011 zahájila svou činnost Asociace neúplných rodin, o. s. Sdružení vzniklo jako reakce na dlouhodobou nečinnost vlád České republiky v oblasti podpory členů neúplných rodin, dětí, samoživitelek a samoživitelů i zájmů druhého rodiče.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cílem sdružení je podle předsedkyně asociace, paní Lucie Asenové, v první řadě zlepšení vymahatelnosti práv dětí a obou rodičů, která jsou dána stávající legislativou České republiky.
„V současné době velmi často nedochází k naplňování práv dětí, samoživitelek, samoživitelů, ani druhého rodiče. Díky dlouholetému nezájmu všech vlád, státních orgánů a institucí o systematické řešení, dochází k tomu, že se neúplné rodiny propadají do chudoby, která jim neumožňuje důstojný a spokojený život.“ vysvětlila Lucie Asenová, zakladatelka ANR, o. s.

V druhé řadě se asociace snaží o změnu a úpravu stávajících zákonů ve prospěch neúplných rodin, které budou srovnatelné s legislativou vyspělých států Evropské Unie.
Jiné sociálně ohrožené skupiny, jako jsou důchodci, zdravotně postižení, Romové či homosexuálové, mají své organizace a spolky, prostřednictvím kterých lobbují za svá práva. Samoživitelky a samoživitelé takovou možnost nemají vzhledem k časovému vytížení způsobeným péčí o rodinu jen s jedním dospělým.“dodala Mgr. Patricie Dolanská, manažerka pro právní otázky ANR, o. s.

V ČR žije v současné době na 560 000 neúplných rodin, z nichž téměř polovina žije pod hranicí chudoby. Průměrná výše zákonné vyživovací povinnosti (alimentů) v roce 2010 činila 1 600 korun měsíčně na dítě a měsíc, což nepokrývá ani třetinu nákladů na nezaopatřené dítě, stanovené Českým statistickým úřadem. Nehrazení zákonné vyživovací povinnosti je v České republice třetím nejčastějším trestním činem. Ročně je podáno na 10 000 žalob pro nehrazení výživného druhým rodičem, tzv. povinným.

Čtete také:Na jaké dávky má nárok studentka nebo osamělá matka?

Idea sjednocení organizací a jednotlivců do Asociace vychází z přesvědčení členů sdružení, že nelze na legislativní a exekutivní úrovni nadále ignorovat demografický vývoj. Každé druhé manželství se rozvádí a stále více dětí se rodí mimo manželství. Všeobecně přijímaný názor politiků i široké veřejnosti, že ženy si mohou za svůj neúspěch v manželství samy a vysávají kapsy sociálního systému a otců dětí, je nadále nepřijatelný.

Asociace neúplných rodin, o. s. ale apeluje také na zlepšení pozice druhého rodiče, tj. na potřebnost a možnost většího zapojení otců do výchovy dětí i po rozvodu manželství. Proto byly ke členství v Asociace přizvány i organizace, které se dlouhodobě zasazují o práva otců.„Do současné chvíle existovaly dva tábory – tábor otců a tábor matek. Oba prezentovaly své názory bez možnosti vzájemné konstruktivní diskuse. Právě tu nám umožňuje vznik zastřešující organizace, kterou je Asociace neúplných rodin.“ řekla Lucie Asenová.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Děti, pomoc, Sam, Asociace neúplných rodin, Asociace, Statistický úřad, Demograf, Vyspělý stát, Vyživovací povinnost, Samoživitel, Patricie, Homosexuálové, Český statistický úřad, Spokojený život

Video