Maminka.czAtopický ekzém

Atopický ekzém: Mažte a přemýšlejte nad vhodným oblečením a jídelníčkem

Atopický ekzém se objevuje často bohužel už v kojeneckém věku. Jak zabránit věčnému svědění nebo jej aspoň zmírnit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mazat, mazat a zase mazat. A doufat, že nemoc ustoupí – probíhá totiž v atakách. Ovlivnit toho můžete hodně: jídelníčkem (svým i dětským), správným přebalováním a koupáním, oblékáním.

Jak poznáte atopický ekzém

Je velkým a pochopitelným strašákem mnoha rodičů, především těch, kteří mají sami nějaké alergické onemocnění.

Atopický ekzém je nejčastější kožní onemocnění u dětí. Projevuje se svěděním, které může být úporné, a suchou kůží následně s výsevem typických ekzémových ložisek,“ vysvětluje dermatoložka Naděžda Vojáčková z Polikliniky Anděl.

Ta jsou především v obličeji, loketních jamkách a v podkolení. Mohou se ale vyskytnout kdekoli na těle. Asi vás napadne, jak ekzém odlišit od jiných onemocnění? Podobně se totiž můžou projevit třeba seboroická dermatitida nebo některé infekční vyrážky. Lékařka rozhodně radí konzultaci s odborníkem už u prvního výsevu čehokoliv podezřelého na dosud čisté kůži vašeho miminka.

„Lékař vyrážku posoudí a poučený rodič už potom rozliší ataku atopického ekzému od jiných kožních chorob,“ dodává Naděžda Vojáčková.

Máte doma atopika? Poradíme vám, jak se starat o jeho pokožku

Kdy navštívit lékaře

Od pediatra k dermatologovi zamiřte co nejdříve už proto, že tu bývají delší objednací lhůty. Atopický ekzém je běh na pořádnou trať, a proto se vyplatí získat co nejvíc informací a poučení. Vaše znalosti a postupy totiž dítěti velmi pomohou ke zlepšení kvality života.

„Dermatolog ověří, že se skutečně jedná o atopický ekzém, nastaví správnou léčbu a poučí rodiče o povaze nemoci,“ upřesňuje postup Naděžda Vojáčková. „Rodiče musí vědět, že se jedná o onemocnění chronické s tendencí ke kolísání průběhu, zlepšování a zhoršování.“

S odborníkem také proberete, čím vším se dá průběh atopického ekzému ovlivnit, čemu je třeba se vyhýbat v jídelníčku, jak pečovat o kůži a další nezbytnosti.

Volte správný šatník

Než se pustíte do zkoušení různých krémů a mastí, zamyslete se i nad zdánlivými maličkostmi, které mohou ale stav kůže miminka výrazně ovlivnit. Jednou z nich je oblečení.

Měkké, světlé a bavlněné materiály budou tou nejlepší volbou. Bodýčka ani overálky nesmí nikde tlačit, pozor dejte i na švy (třeba u džínového oblečení). Vyhněte se vlně a všem materiálům, které mají vlas a jsou hrubé.

A pozor – nejen u děťátka. Když totiž miminko chováte v hrubém svetru, můžete mu také uškodit – používejte tedy velkou bavlněnou plenu nebo měkký hladký šátek. Nenápadným, ale o to užitečnějším tipem je odstranění všech vnitřních etiket z dětského oblečení a samozřejmostí by mělo být vyprání a dokonalé vymáchání každého nového kousku šatníku.

Především na noc, kdy všechno zoufale svědí, jsou skvělým pomocníkem speciální oblečky. Třeba overaly z přírodní bavlny, které mají rukávky zakončené „pacičkami.“ Ty znemožní všetečným ručičkám začít se škrábat.

Jak zklidnit atopickou pokožku miminka? Každému zabírá něco jiného

V zimě se atopie zhoršuje

S nadcházejícím ročním obdobím buďte ohledně ekzému ve střehu. I když třeba onemocnění prochází klidovou fází, vítr a mráz jsou velkým nebezpečím pro citlivou kůži. Vysušují a dráždí.  A podobný problém nastává i v budovách. Radiátory, krby a další topná tělesa vzduch velmi rychle vysušují. Právě suchý vzduch připravuje pokožku o vodu. Naděžda Vojáčková radí následující:

„Je potřeba pokožku chránit oděvem a správnou péčí. Zpravidla jsou potřeba mastnější preparáty a intenzivnější promašťování.“

V chladnějším období roku tedy volte kosmetiku s vyšším obsahem tuků. Čím více tukových složek promazávací přípravek obsahuje, tím lépe pokožku uchrání před ztrátou vody. Mastnější tělové mléka a krémy budou tou pravou volbou.

Eliminační metoda vyřazování potravin je u malých atopiků nezbytná

Jak velké riziko ekzému nebo alergie má vaše dítě?

  • Atopická je třetina populace – u mnoha z nás se tak kdykoliv může rozvinout alergická rýma, astma či u dětí ekzém
  • Pokud jste alergik, má vaše dítě 20–30% pravděpodobnost sklonů k alergii nebo ekzém zdědit
  • Jste-li alergici oba rodiče, hrozí totéž dítěti z celé poloviny
  • 10% riziko vzniku ekzému nebo alergie visí i nad dětmi, v jejichž rodině žádné takové onemocnění není

Když přijdou na řadu kortikoidy

  • Kortikosteroidní preparáty zůstávají lékem první volby u pacientů s atopickým ekzémem
  • Používají se ve chvíli, kdy emoliencia (promašťovadla), která kůži hydratují, nestačí a ekzémová ložiska trvají a šíří se na kůži
  • V akutní fázi onemocnění ekzém zklidní, mají rychlý protizánětlivý a protisvědivý účinek a eliminují riziko vzniku infekce přes kůži
  • Aplikují se jednou denně a vždy jen na přechodnou dobu
  • Jsou jakousi „záchrannou brzdou“,  neodstraňují podstatu onemocnění, ale rychle zmírňují  projevy choroby
Zajistěte malým atopikům komfort i v zimě. Proč ekzematici trpí na dýchací cesty?

Přičiny atopického ekzému

Příčin je mnoho a jejich zjištění není jednoduché. Na vině je však zejména genetika – vrozené imunologické a biochemické mechanismy. Děti s atopickým ekzémem mají vrozenou zvýšenou citlivost kůže, jejich imunitní systém je nevyvážený, a proto kůže reaguje i na běžné podněty a látky nezvyklým způsobem.

Zhoršení může vyvolat i prořezávání zoubků, zapocení, infekční onemocnění, očkování aj., ale stav se zhoršuje také v podzimních a jarních měsících, při onemocnění, při stresu, někdy také po konzumaci některých potravin (čokoláda, vlašské ořechy, konzervované potraviny, kořeněné nebo kyselé pokrmy, aromatické ovoce). Ekzém často bývá prvním signálem sklonu dítěte k alergii, často se následně objeví astma či alergie.

Upravte jídelníček

Mezi největší alergeny patří z ovoce bezesporu kiwi a citrusy. Jakmile je přecitlivělost potvrzena lékařem, nezbývá rodičům nic jiného, než pátrat, hledat a kombinovat vhodnou stravu, kterou svému dítěti prospějí. Protože i potrava je lékem, lze díky jejímu dobrému výběru předejít mnohým komplikacím. U silných alergiků nebo atopiků můžete klasické mléko nahradit hypoalergenním a vejce vyměnit za Vajahit, který při běžném kuchyňském užívání zcela nahradí vejce.

Atopici by se zásadně měli vyhýbat se všem průmyslově vyrobeným potravinám a dalším hotovým výrobkům. Nevěřili byste, kolik „stop“ ořechů, sóji a kolik přídavných látek, různých zahušťovadel, pojidel a dalších nebezpečných látek pro vaše děti najdete třeba v obyčejných sušenkách. To všechno vaše dítě, které se musí potýkat s vážným problémem, velice zatěžuje.

Dovolená na horách a u moře

Při plánování dovolené dejte přednost horám nebo moři, protože tamní vzduch je méně zatížen prachem a pyly, takže zde může probíhat skutečná regenerace.

Rüdiger Dahlke: Muž, který do vás vidí

Atopický ekzém a psychosomatika

Německý lékař a psychoterapeut Ruediger Dahlke, který je průkopníkem celostní psychosomatiky, ve své knize Nemoc jako řeč dětské duše uvádí: "Další aspekt atopického ekzému se může skrývat v tom, že dítě odmítá akceptovat jakékoliv hranice mezi sebou a matkou a že rozškrabává svou pokožku proto, aby opět pocítilo počátek bez jakýchkoliv hranic a aby bylo opět bezprostředně blízko své mámy, stejně jako bývalo v jejím břiše. Pro tuto domněnku hovoří také fakt, že tento symptom vyžaduje od matky až neuvěřitelnou blízkost a péči."

VIDEO:  Jaké rostlinné mléko byste dětem dávat neměli a proč?

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Jídelníček, Atopický ekzém, Alergie, dovolená u moře, Suchý vzduch, Správná léčba, Loket, Samozřejmost, Klidová fáze, Správná péče, Poučený rodič, Psychosomatika, Studium, Svědění, Krb, Alergická rýma, Infekční vyrážka, Přechodná doba, Podobný problém, Malý atopik, Vhodné oblečení, Správné přebalování, Oblečení, Zdraví na Heureka.cz