Maminka.czŠkolák

Atopický ekzém je nejčastějším kožním onemocněním

redakce 20.  9.  2011
Atopický ekzém je nejčastějším kožním onemocněním
Také máte v rodina atopického pacienta? Potom určitě nepřehlédněte nový audiovizuální vzdělávací projekt „OKA“. Na webových stránkách atopickyekzem.org se může do vzdělávacího projektu zdarma přihlásit každý pacient s atopickým ekzémem. Skupina předních českých dermatologů zde připravila ve spolupráci se společností Astellas seriál názorných a srozumitelných videí o atopickém ekzému, o jeho příčinách, projevech, léčbě a prevenci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Atopický ekzém (neboli atopická dermatitida) je nejčastějším kožním onemocněním v populaci. Pokud bychom vzali 100 dětí školního věku, pak cca každých 20 z nich má atopický ekzém.

Jak se projevuje

Pro všechny formy atopického ekzému jsou charakteristické tyto 4 základní rysy: chronický průběh, suchost kůže, svědění, přítomnost kožního zánětu (začervenání, zhrubění, šupinky, praskliny).

Onemocnění semůže objevit v kterémkoliv věku, nejčastěji však začíná do 6 let života dítěte. Atopický ekzém se tak může projevovat po celý život jedince (s různým kolísáním), u řady lidí ale může v dospělosti vymizet. U 10 % dospělých může atopický ekzém paradoxně začít až v dospělosti.
Podle věku se rozlišují tyto formy atopického ekzému:

Forma kojenecká: začíná kolem 3. měsíce věku, lokalizován hlavně na tvářích, bradě, ve kštici (červené pupínky, puchýřky, šupinky, výrazné svědění)

Forma dětská: mezi 3. - 10. rokem věku, projevy se stěhují na typická místa – loketní a podkolenní jamky – a dále na zápěstí (suchá zhrubělá kůže se šupinami, popraskání kůže, svědění může ustoupit)

Forma dospívajících: věk 12 - 16 let, v pubertě může dojít k přechodnému zhoršení stavu danému hormonálními vlivy, projevy hlavně na víčkách, krku, dekoltu, loketní a podkolenní jamky, hřbety rukou (suchá červená ložiska se šupinami, zhruběním kůže, prasklinami)

Forma dospělých: neliší se od formy dospívajících, projevy jsou více lokalizované (ruce, nohy, oční víčka, krk), silné svědění

Co dělat, pokud máte podezření na atopický ekzém

V případě suchosti kůže, svědění nebo vyrážky, které přetrvávají více než 2 týdny (i přes promazávání vhodnými krémy), vždy myslete na možnost atopického ekzému. Vyhledejte lékaře – dermatologa, nepodceňujte tuto nemoc, protože Vám může do budoucna způsobit nemalé fyzické i psychické potíže.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Atopický ekzém, onemocnění, Prasklina, Atopická dermatitida, Kožní zánět, Kožní onemocnění, Ekzém, Výrazné svědění, Silné svědění, NEJ, Základní rys, Přechodné zhoršení, Zdraví na Heureka.cz