[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže. Projevuje se suchou, svědivou a podrážděnou kůží, která je zarudlá a pokrytá šupinkami. Pro děti je ekzém velmi nepříjemný a často narušuje jejich spánek.
Výzkumy ukazují, že strava matky v těhotenství hraje důležitou roli v prevenci ekzému u dětí. „Ženy, které v těhotenství jedí stravu bohatou na ovoce, zeleninu, ryby a celozrnné potraviny, snižují riziko ekzému u svého miminka. Vyzdvihla bych potraviny, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, což je například rybí tuk, avokádo nebo chia semínka. Naopak strava s vysokým obsahem nasycených tuků, cukrů a rafinovaných sacharidů toto riziko zvyšuje,“ upozorňuje health koučka Pavla Pešková Gazdíková.
„Zánětlivé potraviny můžou v těle spouštět a zhoršovat zánětlivé procesy, tedy i ekzém. Zároveň negativně ovlivňují imunitní systém a zhoršují tak příznaky ekzému. Pokud se dítěti objeví ekzém, je nutné tyto potraviny z jídelníčku vypustit nebo omezit,“ vysvětluje health koučka.
Rafinované sacharidy: bílé pečivo, těstoviny, bílá rýže
Cukr: přidaný cukr v limonádách, sladkostech a dalších zpracovaných potravinách
Nasycené tuky: nacházejí se v mléčných výrobcích, tzn. i v kravském mléku, uzeninách, vejcích nebo v červeném mase
Zpracované potraviny: konzervy, smažená jídla, mražené pizzy, sušenky
Ke zhoršení ekzému přispívají i potraviny s dráždivými účinky, jako je čokoláda, hodně kyselé potraviny (citrusy, ocet, kyselé okurky, neředěné ovocné džusy). Ale pozor, každému může vadit trochu něco jiného.
Kozí mléko: není alergenem jako kravské, obsahuje nukleotidy, tedy látky důležité pro správný růst dítěte
Zelenina a ovoce: mrkev, dýně, batáty, avokádo
Celozrnné potraviny
Ryby
Libové maso
Upravená strava může hrát klíčovou roli při péči o atopickou pokožku. „Vhodné je zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako ryby nebo lněné semínko. Tyto přírodní tuky mají protizánětlivé účinky a pomáhají udržet pokožku v lepší kondici. Naopak omezte konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru, které mohou stav pokožky zhoršit. Nezapomeňte také na to, že některé potravinové alergeny mohou být dokonce spouštěčem ekzému, ty je potřeba vypozorovat a důsledně se jim vyhnout. Atopikům se obvykle také doporučuje nízkohistaminová dieta, protože histamin je provokatérem svědění pokožky," radí Michal Závacký z portálu ProAlergiky.cz
Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu, na které by si měli dát atopici pozor, se řadí uzené a kvašené potraviny, plísňové sýry, tofu a sójová omáčka, tvrdé zrající sýry, plísňové sýry, šunka a salámy, banán. Potraviny, které způsobují uvolňování histaminu, jsou jahody, vaječný bílek, mořské plody, vlašské ořechy, rajčata, citrusy, kakao.
Atopický ekzém je bohužel dlouhodobé kožní onemocnění. „Atopickou dermatitidu může zhoršovat mnoho faktorů, jako jsou například časté koupele a silná mýdla, alergeny, hormonální změny, emocionální stres, často může ekzém zhoršit i nadměrné pocení jak v létě, tak i v zimě, kdy se potíme pod vrstvou oblečení. Pokožka s dermatitidou nemá také ráda horkou vodu, která pleť vysušuje,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.
Hygiena je při atopické dermatitidě velmi důležitá, nicméně pokožku by atopici měli máčet co nejkratší dobu a ne příliš často. Přílišný kontakt s vodou totiž kůži paradoxně vysušuje.