Maminka.czPříspěvky na děti

Až 3000 měsíčně pro osamělé rodiče: od 1. 7. je možné žádat o náhradní výživné

Tereza Víchová 1.  7.  2021
I když se rodiče dohodnou či soud rozhodne, výživné na dítě třeba jeden z nich neplatí tak, jak má. Osamělí rodiče, kteří mají jen jeden příjem, se tak často ocitají v životní nouzi. Nově jim pomůže tzv. náhradní výživné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Počínaje 1. 7. mohou osamělí rodiče, kteří nedostávají výživné, požádat o pomoc stát. Finanční injekce ve výši maximálně tři tisíce korun měsíčně může být významnou pomocí pro mnoho samoživitelů, jejichž situaci ještě víc zkomplikoval celý rok s koronavirovou pandemií.

VIDEO: Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?

O náhradní výživné je možné žádat od 1. 7.

Osamělí rodiče, pečující o nedospělé děti mohou od 1. 7. žádat stát o sociální dávku, tzv. náhradní výživné. Týká se všech rodičů, na jejichž děti druhý rodič neplatí výživné nebo neposílá tolik peněz, kolik by měl. Podrobné informace jsou k nalezení na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Aby na náhradní výživné vzniknul nárok, je třeba, aby byl vydán rozsudek, ve kterém je výše výživného stanovena. Také je ale nezbytné, aby na základě takového rozsudku jakožto exekučního titulu bylo proti povinné osobě zahájeno exekuční řízení či řízení o soudním výkonu rozhodnutí.  Jak to všechno může v praxi vypadat?

Příklad, jak bude vypadat náhradní výživné

  • Otci je stanovena povinnost platit dítěti výživné ve výši 5.000 Kč měsíčně. 
  • Za poslední čtyři měsíce zaplatil na výživném dohromady pouze 2.500 Kč. 
  • Zaplaceno tedy mělo být 20.000 Kč, zbývá zaplatit 17.500 Kč, tedy 4.375 Kč měsíčně. 
  • Protože sociální dávka je maximálně 3.000 Kč, bude na následující čtyři měsíce dávka stanovena v této výši.

Zdroj: Aperio

Kde žádat o tuto sociální dávku

O dávku může rodič žádat na Úřadu práce, formulář bude v průběhu roku dostupný na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Výše měsíční dávky se vypočítá jako rozdíl stanoveného výživného a skutečně uhrazeného výživného, bude však maximálně 3.000 Kč. Výše tohoto „náhradního výživného“ bude vždy vypočtena na čtyři kalendářní měsíce dopředu a při kalkulaci se bude vycházet ze čtyř měsíců předcházejících.

smutná čísla o samoživitelích v čr

  • Do skupiny samoživitelů spadá 210 000 rodičů, kteří pečují o více než 336 000 dětí. 
  • 90 % osamělých rodičů jsou ženy. 
  • Hloubková studie ukázala, že stát stojí péče o tuto skupinu až 25,9 miliard ročně (dávky a nižší odvody do veřejných rozpočtů). 
  • Osamělí rodiče přijdou ročně o 53 000 korun, o tolik si pohorší v rodinném rozpočtu, když vychovávají dítě bez partnera. 
  • Jsou navíc vyčerpaní, na všechno zůstali sami. 

Zdroj: Neviditelní  projekt, který upozorňuje na problémy, se kterými se rodiče samoživitelé potýkají, a přichází s návrhy, jak jejich situaci zlepšit

Velká pomoc osamělým rodičům

Domácností se samoživiteli je v České republice více než 200 000. A jejich úděl není jednoduchý, disponují pouze jedním příjmem, nemohou se tedy dělit o výdaje s partnerem. Navíc patří spíše mezi nízkopříjmové skupiny.

„Domácnosti vedené samoživiteli, zejména potom rozvedenými ženami, vykazují jedny z nejnižších příjmů přepočtených na jednoho člena domácnosti. Jejich roční rozpočet je o 53,1 tisíc korun nižší než kdyby vychovávali děti s partnerem,” uvádí Aleš Rod z CETA (Centrum ekonomických a tržních analýz). Omezují své potřeby jen na nezbytné výdaje a nemají žádnou finanční rezervu. Sami sebe, své zdraví a potřeby kladou až na poslední místo. Jakékoliv neočekávané výdaje nebo výpadky v příjmech mohou mít fatální důsledky. Situaci navíc často komplikují problémy s vymáháním dlužného výživného. A právě pro takové rodiče je nachystaná tato forma pomoci.

Kde hledat pomoc, jste-li osamělý rodič

Snažte se získat informace o dostupné pomoci. Tu vám nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí, úřad práce, obec, nadace či neziskový sektor. 

Podívejte se například na Klub svobodných matekAsociace neúplných rodin nebo Patron dětí. 

Obrátit se na neziskovku nic nestojí a přinese vám to nejen možnost finanční či materiální pomoci. Nezisková organizace funguje i jako váš patron. Pomůže vám v komunikaci s úřady, může se za vás zaručit, dát vám doporučení do školky a školy, do práce atd.   

Pokud je toho na vás moc, zkuste využít služeb psychologa. Můžete vyzkoušet on-line terapie od Terap.io nebo Hedepy. Existují i terapie placené pojišťovnou. Nárok na terapii máte na základě doporučení od praktického lékaře.

Co není nutné, nekupujte. Hodně věcí si můžete půjčit od známých nebo například z pražské Library of Things, brněnské Knihovny věcíPůjčím.to, SharyGo a podobných služeb. Zapojte se do facebookových skupin a sdílejte informace například o postupu při vyřizování rodičovského příspěvku.  

Podívejte se do nejbližšího REUSE centra (OstravaPrahaBrno), secondhandu nebo projděte swapovací (výměnné) skupiny na Facebooku atd.   

Potravinové banky jídlo dodávají neziskovým organizacím a tam ho pak rozdávají potřebným (rodičům, seniorům atd.). Každá neziskovka má nastavená vlastní pravidla, komu a jak často pomoc vydá. Někdo vydá pomoc každému, kdo přijde. Někde potřebujete například Potvrzení o nároku na potravinovou pomoc. To vám vydají na OSPOD. Podobně fungují i nábytkové banky. Velkou pomocí je Šatník.  

Samoživitelky přišly v koronakrizi až o pět tisíc, to pro ně může být fatální
GALERIE: Byli na dítě sami a jsou na to hrdí! Těchto 5 slavných otců vzalo výchovu do vlastních rukou
Témata: Psychika, Rodiče, Samoživitelky, Finance, Přídavek na dítě, Nadace, Příspěvky na děti, Senior, Úřad práce, Dávky, Brno, Praha, Aperio, Výživné, OSPOD, Náhradní výživné, MEŠ, Nárok, Česká republika, Příjem, Úřada práce, Pomoc, CETA, Ostrava, Svobodný