Maminka.czRecepty

RECEPT: Jahodová bublanina jako od babičky. Nadýchaná dobrota podle tradičního receptu

redakce sim 25.  6.  2023
Neexistuje snad typičtější moučník pro českou kuchyni, než je právě bublanina se sezónním ovocem. Nejlepší a léty prověřené recepty se v rodinách dědí z generace na generaci. Pokud ve vaší kuchařce ten váš nej stále chybí, vyzkoušejte tento. Dokonale vláčné těsto vás dostane.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bublanina se připravuje obvykle s třešněmi nebo višněmi. Pokud však zvolíte jakékoli jiné čerstvé ovoce, neuděláte chybu. Tato třená buchta je nejen snadná na přípravu, ale také velmi variabilní. Možná i proto je mezi českými hospodyňkami tolik oblíbená. 

Suroviny:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany
  • 750 g jahod
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • moučkový cukr na posypání
Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Vejce vyšleháme s cukrem a přidáme smetanu. Postupně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy.

Poklademe omytými jahodami a upečeme. Pokud chceme zabránit propadnutí jahod na dno formy, promícháme je v misce s trochou mouky předtím, než je budeme na bublaninu pokládat.

Po vychladnutí hotový moučník zasypeme moučkovým cukrem.

Množství surovin odpovídá klasickému pekáčku o délce strany cca 25 cm, pokud chcete bublaninu připravit v menší kulaté formě, připravte ji ze 2 vajec a z ostatních surovin uberte 1/3 množství.

VIDEO: Recept na svěží limetkový koláč

Zdroj: recepty.cz

Témata: Recepty, Rodina, Výživa a stravování, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Babička, jídlo, Káva, Vaření pro rodinu, suroviny, léto, Cukr, pečení, pečení s dětmi, dezert, Recept, Mouka, Dobrota, Moučník, Jahody, Generace, Ovoce, Báb, Česká kuchyně, Těsto, Káva na Heureka.cz