Babička nesnáší vnučku a miluje vnuka. Co s tím?

M. 11. 2. 2015 15:10
Řešili jsme něco podobného, jenom v opačném gardu. Naštěstí bydlíme od babičky hodně daleko, navíc s tím, jak děti povyrostly, ta extrémní vyhraněnost trochu opadla.

Navrhovala bych důrazně promluvit s matkou, dělat takové peklo mezi sourozenci je šílenost. Rodinné vztahy už beztak jsou narušeny, na to se moc neohlížejte.
Babička má evidentně problém, když vnučku nazývá "puťkou", zřejmě jí imponuje vnukova průbojnost a živelnost a evidentně ani moc nerespektuje vlastní dceru jako matku. Zřejmě ji má pěkně na háku, protože si uvědomuje, že ji dcera k hlídání dětí potřebuje. Takže jako první krok bych vzala babičce moc nad rodinou dcery a najala paní na hlídání, pokud to tedy není pro mladou rodinu likvidační. K babičce na návštěvu všichni čtyři a jenom občas, aby se chytla za nos.

To není jenom otázka toho, že se holčička cítí upozaděná a může z toho mít komplexy v budoucím životě. Za pár let budete řešit syna, ze kterého se - pokud bude pod pravidelným rozmazlovacím vlivem babičky - může stát pěkně rozmazlený smraďoch.
marie 11. 2. 2015 17:57
Paní si musí uvědomit, co je pro ni nejdůležitější. Je pro ni důležitá stejně dcera jako syn? Pokud ano, tak už je řešení jednoduché. Pokud ne, tak není co řešit.
Lucka 11. 2. 2015 19:53
Zkuste kinezilogii, může tam být nějaká rodinná karma. Babička to nedělá naschvál, ale podvědomě. Nemusí tam ani chodit ona, běžte vy.
Petulka 11. 2. 2015 21:23
A nemáte vztah s matkou pokažený už teď díky jejímu chování? Najala bych paní na hlídání, dostanete se z podřízené pozice, že si vlastně nemůžete dovolit matce něco vytknout. Ani syn tím o babičku nepřijde, můžou se vídat o víkendech, na rodinných sešlostech atd. Myslím, že jako správná máma byste se měla naplno zastat své dcery, hlavně pokud je takto vnímavá a situace ji trápí. Ukažte jí, že při ní budete stát proti celému světu
Vesie 11. 2. 2015 21:47
Hodně bych se nad paní na hlídání zamyslela, protože to je to jedno z nejlepších východisek. Sama jsem touto situací prošla ale jako sourozenec. Starší sestra byla miláček a ostatní sourozenci nic. Do dneška si živě pamatuji jak mě babička urážela a přehlížela. Bylo mi to líto, ale oklepala jsem se. A dnes jsem docela ráda že to tak je, osamostatnila jsem se což narozdíl sestra je rozmazlený spratek který neumí řešit problémy protože to vždy dělala babička. Proto bych setkání s babičkou tak často neumožňovala :)
Maritna K. 11. 2. 2015 22:41
Mě by zajímalo jestli i před narozením vnoučka se takhle babička chovala k vnučce. To přeci není normální protěžovat jen jedno z vnoučat? Měla by si uvědomit, že tím akorát holčičce ubližuje.
bara 6. 3. 2015 11:09
Taky me to zajima
Klára 11. 2. 2015 22:43
I já todle znám bydlíme s tchány a bohužel moje tchýně miluje vnuka a dceru moc nemusí. Jako malou jí dokonce shcávlě zavřela do tmavé kotelny oba s manželem sme se hodně zlobili, bohužel vztah se nelepší i když malá se snaží seč jí síly snaží je to taková malá vřelá osůbka a bohužel jí tchýně pořád nebere. Snažíme se to řešit, ale bohužel to není řešitelný problém. Stejně se totiž chovala i k neteři a synovci dokud neteř nedospěla ( dnes jí je 20 let) v tu chvíli se její vztah k ní změnil jako by mávnutím zázračného proutku. Dokud byla malá měla s babičkou dost těžký život, ale synovec jí mohl i klidně nadávat a to bylo ok . Někdy je to opravdu neřešitelné, ale co naše malá má ještě dve další babičky ( babičku a prababičku z mé strany) a i když se tolik nevidí tak ony jí vynahrazují tu jednu co jí nemá ráda .
Soňa <3 12. 2. 2015 10:51
.. něco takového mi mysl ani srdce nebere...???.... nedokáži si představit, že by v mém srdci mělo některé vnouče víc místa než to druhé ... každé z nich je úplně jiné ... jsou to výjimečné bytůstky, které miluji všechny stejně ... ať jsou živé a divoké, nebo dumavé a klidné .. prostě jsou mojí součástí ... mám jich zatím pět, jak prstů na ruce a ať říznete, do kteréhokoliv , budete to bolet vždycky stejně ... a pevně věřím, že pokud budu na světě a budou další, najde se v mém srdci pro každé zrovna tolik lásky jako pro těchto pět ... Emotikona heart
Nofar 12. 2. 2015 13:17
Nechcete si zaplatit pani na hlidani, protoze nechcete rozdelit babicku a milovaneho vnuka, pripada vam divne delit sourozence........................................A co vase dcera? Neni dulezite, co citi ona? Mila a empaticka pani na hlidani by pro ni byla urcite lepsi nez babicka v uvozovkach. Bojite se posramotit vas vztah s matkou? A posramotit sebevedomi sve male dcery se nebojite? Situaci zavinila vase matka - neni treba brat na ni ohledy.
Mamča88 12. 2. 2015 19:11
také něco podobného máme, holka má 4,5 roku a synovec 2 roky.... moje matka nemusí naši holku a to s ní bydlíme v baráku a synovce z druhé strany čech by nejradši rozmazlovala i přes počítač. Druhá babička, tchýně je naprosto nej bába,,ale tchán opět opak - on jen on a nikdo jiný. Ono těžko je donutit aby měli někoho rádi když sami nechtějí. Pevně věřím že jim to ty vnoučata jednou vrátí v plné parádě. U nás rozmluvy nezabraly, budeme se stěhovat dál od máti aby to holka neviděla až tak často
Píšťalka 23. 5. 2016 23:56
Já řeším podobný problém. Mám syna, teď již v pubertě, je mu skoro 15 let. Můj táta ho dle mého názoru nesnáší. A to jen proto, že mu kluk připomíná mého exmanžela. Přitom náš kluk je i přes občasné nynější pubertální excesy celkem milý hoch a hlavně dle mínění kantorů i dalších lidí velice nadaný. Ostatní prarodiče ho zbožňují, jen můj otec ho nikdy nepochválí, naopak, buď ho přehlíží, nebo na něj řve, že nic nedělá apod..Bohužel bydlíme dost blízko sebe (ve vlastním se zahradou). O to ale nejde, naši mají 5 dalších vnoučat, ale ty oproti mému synovi mají nespornou výhodu: jsou z úplné rodiny.
12