Maminka.czZdraví

7 zaručených babských rad, které rychle zaberou na rýmu, kašel a nachlazení

Simona Procházková wall 28.  10.  2023
Počasí je čím dál chladnější a lezavější a děti začínají mít každou chvíli nudle u nosu, teplotu a kašel. Ve školce a škole se navíc bacily šíří doslova raketovou rychlostí. Je to tak trochu začarovaný kruh, ale naše léty osvědčené babské rady vám pomohou z něj vyskočit. Tohle totiž opravdu pomůže.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to, že některé děti jsou celou zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění v žlutozelenou a tak stále dokola? Možná je to smůla, možná problém s imunitou, ale možná alespoň do určité míry rozhoduje přístup rodičů.  

Při nachlazení je důležité dopřát dítěti dostatek odpočinku, spánku a tekutin. A než poběžíte do lékárny pro nějaké kapičky a sirupy, zkuste pár rad, se kterými si vystačily naše babičky. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší!

VIDEO: Rýma u dětí: Tipy, jak na ni vyzrát a zbavit se jí

1. Na rýmu vezměte horkou vodu a sůl

Během rýmy potřebuje ucpaný nos spíš než násilné smrkání naředit hlen a snížit otok sliznic. Kapky do nosu sice zabírají, tělo si na ně ale postupně zvyká, sliznice se stává méně pružnou a kapky pak ztrácejí účinnost. Použijte je tedy jen ve stavu nejvyšší nouze.

Zprůchodnění dýchacích cest pomůže inhalace horké páry, pokud to dítě zvládne. Pokud ne, namočte mu ručičky do lavoru s horkou vodou (teplotu pochopitelně předem zkontrolujte). Když si ruce zvyknou, můžete horkou vodu přidat. Roztažení cév na končetinách pomůže odkrvit sliznice, a tím se sníží jejich otok. Dítěti se bude dýchat lépe.

Na zředění hlenu je nejlepším kandidátem slaná voda. Můžete koupit v lékárně mořskou, můžete kapat do nosu minerálku Vincentku. Ta se dá ostatně i inhalovat.

2. Na kašel jsou dobré tymián, mateřídouška, ořechy a jitrocel

Tymiánový sirup pomůže dětem uvolnit hleny, zmírnit kašel a má i protibakteriální účinky. Sirup připravíte jednoduše – hrnek (asi 250 ml) vody povaříte s hrnkem (asi 200 g) pískového cukru. Po odstavení do vývaru nasypte sáček (8 až 9 g) tymiánu, který koupíte v potravinách, a nechte louhovat. Poté sceďte a podávejte jednu čajovou lžičku každou hodinu.

Při suchém kašli pomůže i odvar ze skořápek z vlašských ořechů. Vyloupejte 12 ořechů a skořápky nechte přes noc v půllitru vody. Ráno pak 30 minut vařte, poté dolijte dalším půllitrem převařené vody. Čaj se pije vlažný a mírně oslazený.

Na rýmu a ucpaný nos se doporučuje také čaj z mateřídoušky a dobromyslu. Tyto bylinky jsou prospěšné i při kašli, neboť bojují proti zahlenění a usnadňují odkašlávání. Pokud máte po ruce med, neváhejte do bylinkové směsi jednu lžičku zamíchat. Ulevíte nepříjemnému tlaku v hlavě způsobenému ucpanými dutinami. Draslík, který je v medu obsažen, pomáhá i při chřipce a snižuje horečku, jelikož vyvolává pocení a usnadňuje také vykašlávání hlenů.

Už má zase rýmu? Zkuste inhalace, nosní sprchy nebo konvičku

3. Zábal proti kašli

Uvolnění hlenu v průduškách pomohou i zábaly na hrudník. Naše babičky ještě hrudník mazaly sádlem. Vy můžete použít olejový zábal. Horký olivový olej nalijte na kapesník nebo plenu. Zkontrolujte, jestli látka není příliš horká, a pak ji přiložte dítěti na hrudník. Můžete ho překrýt potravinářskou fólií a následně hrudník zabalte do ručníku. Nechte působit klidně i hodinu. Hrudník můžete předtím namazat i tymiánovou mastí.

4. Bolest v krku – šalvěj a Priessnitzův zábal

S bolestí v krku, která doprovází nachlazení, si velmi dobře poradí starý dobrý zábal dle Vincenze Priessnitze. Namočte kapesník do chladné, ale ne příliš studené vody. U dětí se doporučuje teplota kolem 22 stupňů. Látku vyždímejte a přiložte na krk, dejte přes ni igelit a celý krk následně zabalte do dalšího šátku tak, aby se vše zahřálo a zapařilo. Malého pacienta nechte v teple s obkladem hodinu a půl až dvě hodiny. Prokrvení oblasti urychlí hojivé procesy v těle. Obklad můžete opakovat, ale nejdříve po 3 až 4 hodinách.

Dezinfekci krku také napomáhá šalvěj – dá se kloktat nebo pít jako čaj.

5. Horečka – první pomocí je zábal

Ačkoliv horečka je vítaným pomocníkem při likvidaci bacilů v těle, někdy je až příliš vysoká a tělo vysiluje. Většina lékařů volí jako hranici hodnotu 38,5 stupně, vyšší horečku doporučují srážet. Pokud chcete ulevit dítěti s nižší teplotou, zkuste zábaly na končetiny.

Vezměte mokré ponožky a dejte je dítěti na nohy. Pozor – nepoužívejte příliš studenou vodu, nejlépe poslouží voda o teplotě o dva stupně nižší, než je teplota těla. Po 15 minutách můžete ponožky namočit znovu. U vyšších horeček může pomoct zábal na hrudník, pro většinu z nás je to ale větší utrpení než samotná horečka.

Pokud má dítě náladu, může mu pomoct koupel, voda by ale vždy měla mít o dva stupně nižší teplotu než tělo. Pokud má dítě vysokou horečku a studené končetiny, můžete k ochlazení použít led – ten zabalíte do kapesníku a přiložíte ho do třísel. Ochladí proudící krev a dítěti se uleví.

Víte, jak správně na Priessnitzův zábal? Pomáhá nejen při kašli a bolesti v krku

6. Cibule na kašel i horečku

RECEPTÁŘ: Jednoduchý sirup i cibulové ponožky

Nejjednodušší sirup ze syrové cibule připravíte tak, že nakrájené tenké cibulové plátky vrstvíte do malé sklenice a stlačujete je na střídačku s tenkou vrstvou třtinového cukru (medu). Po 1 až 2 hodinách pustí cibule šťávu, cukr se rozpustí a vzniká sirup. Ten se užívá při nachlazení a na podporu vykašlávání (po lžičkách během celého dne). Sirup není vhodný ke skladování.

Takzvané cibulové ponožky doporučuje západní i východní přírodní medicína; lehce zahřáté a pomačkané plátky cibule se přiloží na chodidla a stáhnou se k noze obvazem, poté se obléknou ponožky a obklad se ponechá na noze celou noc. Cibule údajně působí přes reflexní plosky na chodidle na celý organismus, ten pak rychleji uvolňuje hlen, a to vyhání z těla nemoc i horečku.

7. Nemoc se musí vyležet

Pokud už dítě lehlo, nechte ho, aby nemoc skutečně vyleželo. Samozřejmě jakmile mu je po pár dnech lépe, je těžké ho udržet v posteli a ani to není nutné. Ale důležité je, aby mělo dostatek klidu, odpočinku i spánku a abyste ho netahali mezi lidi nebo po výletech, zvláště pokud se třeba sotva oklepalo z teploty. Zvolnění rodinného tempa má smysl i u zdánlivě banálních nachlazení – když zůstanete dva dny doma v klidu, dost možná zabráníte tomu, aby dítě vzápětí chytilo něco horšího. 

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Děti a nemoci, Nemoc, Kašel, Astma, rýma, nachlazení, Laryngitida, Pitný režim, Vincent, Nos, Půl litru, Laťka, Hrnek, Obyčejný kmín, Nudle, Kaše, Slaná voda, Nouze, Hrudník, Vincenz Priessnitz, Ucpaný nos, Náš, Zdraví na Heureka.cz