Maminka.czMaminka v porodnici

Tohle je opravdu baby friendly porodnice! Podívejte se, co by mělo být po porodu samozřejmostí

Tereza Víchová 19.  10.  2022
Miminko po porodu pořád u maminky a neopouští její hruď. Pečlivá příprava na kojení, kdy se maminky na kurzech učí už v těhotenství třeba práci s odsávačkou. A zdánlivě obyčejné věci, jako jsou osobní přístup a pocit bezpečí. Jak opravdu vypadá baby friendly porodnice? Podívejte se na video a bohatou fotogalerii!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nenarušovat vztah matka–dítě

Se seriálem Maminka v porodnici jsme natáčeli ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze ne náhodou. Baby Friendly Hospital je status, který právě krčská porodnice získala jako vůbec první v České republice už v roce 1992. Co to vlastně znamená, vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Kolek:

"Je to vztah maminky k dítěti, který se snažíme maximálně udržovat, nenarušovat, a chceme vytvářet ideální podmínky pro to, aby byl navázán kontakt mezi matkou a dítětem po porodu. Vlastně je miminko stále u maminky, okamžitě přikládáno. Po porodu téměř neopouští hruď maminky a tam tráví ty první chvíle."

Klepněte pro větší obrázek
"Miminko po porodu neopouští hruď maminky. Pokud všechno děláme správně, tak je vidět pohoda při celém procesu. To jsou krásné okamžiky."

Připravit se předem. I na kojení

Veškerá péče začíná už během těhotenství. Na kurzech není řeč jen o porodu, ale i o technice kojení. Maminky si mohou třeba vyzkoušet práci s odsávačkou nebo se můžou předem zamyslet, jak pro příchod miminka zařídit domácnost.

"Bavíme se o takových věcech, jako jsou vložky do podprsenky, správná podprsenka na kojení. Sestra by mamince měla dát nějaké podněty, protože firem, které nabízí tyto prostředky a oděvy, je spousta," vysvětluje vrchní sestra Lenka Cejpková. "Chceme také, aby maminky věděly, že se mléko dá uchovávat v lednici v mrazáku, že jsou na to speciálně vysterilizované pomůcky. To všechno ženy vidí v těhotenství na kurzech, osahají si to, zjistí, jaké mají doma kapacity v lednicích, jak by mohly tyhle věci použít, a doporučujeme jim, že je nemusí kupovat dopředu." 

Klepněte pro větší obrázek
​Od vložek do podprsenky po uchovávání odstříkaného mléka. Na žádný detail personál na předporodních kurzech a během pobytu na šestinedělí nezapomíná.

Porodnice v Thomayerově nemocnici v pražské Krči: Soukromí na pokoji zdarma, v budoucnu i volba vlastní porodní asistentky

Personál vždy vyjde vstříc

A když přijdou "den P" a začátky kojení, nejsou maminky zaskočeny. Navíc personál v porodnici je stále k ruce.

"Ta pomoc je hned od začátku, už když přijedete na samotný příjem do ambulance nebo potom tady na šestinedělí. Všichni se o mě krásně starali," popisuje čerstvou zkušenost maminka Daniela. "Vždycky byli k dispozici. Nemusela jsem se vlastně ani chodit ptát, všichni chodili za mnou a vždycky mi ve všem vyšli vstříc."

Klepněte pro větší obrázek
Spokojená maminka = spokojené miminko. Od počátku jí tu byli všichni aktivně k ruce.

Daniela se ze začátku trochu utkala s kojením a díky zdejšímu personálu odchází se synem domů v pohodě a plně kojí.

"Asi nemám úplně ideální tvar bradavek, malý se nemohl přisát. A jedna ze sester z dětského si toho okamžitě všimla a hned zareagovala, pomohla mi vybrat správný klobouček. Nastavili jsme techniku kojení, aby to šlo, a malý je plně kojený a my můžeme jít v pořádku domů," usmívá se maminka.

Úsměv není bezvýznamná maličkost

Praktické informace jsou jen jedním dílem puzzle z velké skládačky. Stejně důležité jsou zdánlivě obyčejné věci.

"U nás v porodnici preferujeme osobní přístup ke každé rodičce. Žena, která k nám přijde, má možnost seznámit se s naší porodnicí v rámci exkurzí a předporodních kurzů. A zároveň to v ní začne budit dojem bezpečí," vysvětluje Lenka Cejpková a primář Petr Kolek ji doplňuje:

"Je to takový přirozený proces a my to vidíme na těch rodičkách. Pokud to správně děláme, tak skutečně ta pohoda při celém procesu je vidět a jsou to takové krásné okamžiky."

Vědět, kam se obrátit. I z domova

I na cestu domů je třeba být baby friendly, aby byla maminka co nejlépe informačně vybavena.

"Dostala jsem spoustu rad. Kdyby byl jakýkoliv problém, vím, kam se obrátit a jak postupovat. Teď zrovna momentálně jsem se hodně rozkojila, takže mám ta prsa nateklá, ale vím, jak se o ně teď starat. I co se týká hygieny, aby se tam nedostal nějaký zánět nebo infekce. A jak často máme přikládat a jak si taky hezky užít to šestinedělí, aby to bylo v pořádku," uzavírá Daniela.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Miminko, Kojení, Po porodu, Porodnice, odsávačka, baby-friendly, Hruď, Petr Kolek, Česká republika, Hospitál, Lenka Cejpková, Maminka