Maminka.czČasopis Maminka

Baby jóga: Copak miminko může cvičit jógu? Ano, může!

Markéta Novák Matějková 15.  10.  2023
Zapomeňte na jógové pozice a připravte se na láskyplné lekce, ve kterých se naučíte, jak správně manipulovat právě s tím svým miminkem a jak ho stimulovat s ohledem na fázi vývoje jeho jemné a hrubé motoriky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Během těhotenství většina maminek řeší přípravu na porod a nakupuje výbavičku. Otázku, jak s čerstvě narozeným miminkem manipulovat, řeší málokterá. Ono se ani není čemu divit – představit si, jak vypadá takový handling s miminkem dřív, než ho držíte v náručí, to je těžce uchopitelná teorie. A to doslova. Před téměř deseti lety si podobnou zkušeností prošla i zakladatelka BabYogy Lenka Gajdoštíková. „O józe a jejích blahodárných účincích toho bylo napsáno už spousta. Kdybych ale měla její podstatu shrnout, jedná se o vědomý pohyb a životní přístup vycházející z jógové filozofie. To platí u všech jógových směrů. I u baby jógy se pracuje s prohlubováním vnímání, a to především u maminek,“ vysvětluje Lenka, která je sama trojnásobnou mámou. Princip baby jógy ráda přirovnává k bezpečnostním pokynům v letadle, kdy si nejprve nasazuje dýchací masku maminka a pak teprve pomůže dítěti.

VIDEO: Jóga pro těhotné dokáže pomoci k příjemnějšímu porodu


Zejména období po porodu je totiž velmi intenzivní. Rekonvalescence, sžívání se s miminkem, uspokojení jeho potřeb, kojení, krmení, vyčerpanost a hormonální koktejl zamávají s psychikou spousty žen. Do toho se přidává tlak, ať už osobní, nebo společenský, na roli „dokonalé“ matky, která má všechno zvládat správně, v pohodě a ještě s úsměvem. Lenka Gajdoštíková toto období trefně nazývá „vlnami mateřství“. A právě proto se snaží maminkám nabídnout bezpečný přístav plný přínosných tipů a triků do každodenního života.

Teorie je okrajová, jde se na praxi!

Je jasné, že každá chceme pro své dítě to nejlepší. Snažíme se nic nepodcenit a rozvíjet i podporovat miminko ve správném psychomotorickém vývoji. Vždyť v ordinacích pediatrů vídáme obrázky, jak a kdy by se mělo plazit, lézt, sedět, stavět... Jenže každé dítě je jiné a nemusí se vejít do tabulek. Určité rozptyly jsou naprosto v pořádku. Koncept baby jógy vychází ze znalostí nejen psychomotorického vývoje dítěte, ale i moderních poznatků o komplexním fungování lidského těla. A je samozřejmě taky o vnímání miminka. Za nejpodstatnější považuje každodenní přístup a péči. Na kurzech baby jógy se proto lektorky snaží rodičům srozumitelně představit a vysvětlit funkční metody nejen z handlingu (jak zacházíme s dítětem při běžných aktivitách typu zvedání, pokládání, nošení a předávání druhým osobám), ale doporučují i vhodnou stimulaci dětí s ohledem na fázi vývoje jejich jemné a hrubé motoriky. Přičemž teorie je okrajová. Základem je zkušenost, tedy osvojit si vědomé pohyby, kterým maminka rozumí a ví, proč a jak je dělá. Díky tomu je pro ni snazší promítnout je do každodenního života a předcházet tak vývojovým odchylkám, které by pak třeba bylo nutno řešit pod dohledem fyzioterapeuta. A pravidelné opakování pak už jen doladí drobné nedokonalosti.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Zábavně a bez tlaku na dokonalost

Proč baby jógu cvičit?

Myslí se i na maminky

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Rodiče, Hubnutí, Pohyb, Cvičení, Jóga, Vojtova metoda, meditace, Vojta, Británie, Maminka, Předávání, Děti, Velká Británie, Hybnost, Podstata, Lekce, Oskar, Podání, BabYogy, Motorika, Lenka Gajdoštíková, Uspokojení