Maminka.czPlavání s dětmi

Baby Ring se dává miminku kolem krku. Proč je jeho používání rizikové?

Martina Machová 27.  6.  2019
Baby Ring je plavecká pomůcka pro kojence. Na rozdíl od klasického nafukovacího kruhu se nenasazuje na trup, ale dává se miminku kolem krku. Pokud máte doma Baby Ring nebo o jeho koupi uvažujete, měli byste znát jeho rizika.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Plavecká“ nadlehčovací pomůcka Baby Ring je na první pohled svým provedením a hravou barevností od klasického nafukovací kruhu takřka k nerozeznání. Avšak na „druhý pohled“ si všimnete, že průměr středového otvoru je mnohem menší, než je tomu u běžného nafukovacího kruhu. Baby Ring není oproti klasickému kruhu kompaktní a v místě rozdělení jej lze rozevřít a znovu uzavřít spojkou. Nicméně největší rozdíl oproti „plaveckému“ kruhu představuje samotné použití Baby Ringu – ten se totiž nenasazuje na trup děťátka, ale kolem krku! Připomíná tedy jakýsi masivní límec. Dalším rozdílem v používání je skutečnost, že Baby Ring se oproti normálnímu kruhu používá v nejútlejším kojeneckém věku.

Plavat či neplavat s miminky? Přečtěte si všechna pro a proti

„Plave“ bez pomoci, ale…

Po nasazení Baby Ringu se tedy děťátko vznáší na vodní hladině s hlavičkou nad hladinou. Ramínka, ruce i celé tělo miminka jsou pak zanořené ve vodě (pod kruhem). Maličký plavec tedy dýchá bez rizika vdechnutí vody a částečně má možnost pozorovat okolí. Může se tak zdát, že při použití krčního kruhu nepotřebuje kojenec dozor a pomoc dospělého – což může být pochopitelně nebezpečné!

ČTĚTE TAKÉ: Batole se málem utopilo, stačilo 10 vteřin, kdy rodiče nedávali pozor

Děťátku je při použití Baby Ringu bohužel naprosto znemožněno si přes objemný kruh dosáhnout na obličej a také je značně omezena jeho hybnost. Nemůže rukama či hračkou nebo dudlíkem manipulovat tak, aby mělo zrakovou kontrolu a dosáhlo si rukou k pusince, což je u kojenců zcela fyziologické a vycházející z jejich přirozených potřeb.

Jak naučit děti plavat? Naučte je splývat a s chválou to nepřehánějte

Jak to vidí odborníci

Na oficiálních stránkách Aliance dětského plavání se k problematice této nadlehčovací „plavecké“ pomůcky pro nejmenší vyjadřuje fyzioterapeutka Tereza Nováková, odborná asistentka katedry fyzioterapie FTVS UK: „Rozhodně bych zpochybnila použití kruhu již od novorozeneckého věku (tzn. bez dosaženého vzpřímení krční páteře) a označila jeho používání v tomto období za krajně rizikové. V prvním trimenonu (první tři měsíce života kojence, pozn. red.) je poloha, ve které má dítě hlavu ve výrazném předklonu (krční páteř ve flexi), pro dýchání nevýhodná, a může dokonce dechové funkce omezovat.“ 

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza slavného lyžaře, v bazénu mu utonula dcerka. Kondolovala i Lindsey Vonnová

Fyzioterapeutka Tereza Nováková na webu Aliance dětského plavání dále upozorňuje na skutečnost, že plavoucí děťátko s Baby Ringem kolem krku se opakovaně nachází v držení těla nefyziologickém pro svůj věk. Abychom však Baby Ringu jen nekřivdili, je nutné zmínit, že tato kontroverzní pomůcka má své místo u starších dětí s tělesným postižením.

Malé dítě se topilo, i když mělo plovací kruh

Jaké pomůcky využívat?

V mladším kojeneckém věku jsou bezesporu nejlepší plaveckou pomůckou ruce rodiče. V naprosto ideálním případě ruce rodičů, kteří vědí, jak mají s děťátkem ve vodním prostředí správně manipulovat. Zvláště pak, byla-li děťátku diagnostikována nějaká odchylka ve vývoji a cvičí-li např. Vojtovu či Bobathovu metodu. Na správné (tj. psychomotorickému vývoji odpovídající) úchopy by při tzv. kojeneckém plavání měli pečlivě dbát i vyškolení lektoři – ostatně i podle toho lze poznat dobrý plavecký klub od špatného.

Autorka článku je lektorkou kojeneckého plavání v pražském Studiu Motýlek.

Kurzy plavání kojenců. Chodit plavat ano nebo ne?

Chystáte se s dětmi plavat? Vyměňte kruh za vhodnější plavecké pomůcky

Jaké chyby dělají rodiče při výuce plavání? Neděláte je taky?

Témata: Děti, Kojenec, Miminko, Fyzioterapie, Plavání s dětmi, riziko, Kojenecké plavání (poradna), Motýlek, Novorozenecký věk, Baby ring, Největší rozdíl, Aliance, První pohled, Děťátko, Postižení, Boba, Krk, Malé dítě, Úchop, Přirozená potřeba, Ideální případ, Krční páteř, Plavecká pomůcka, Alia, Kojenecké plavání

Video