Maminka.czVýživa a stravování

Báječné recepty na oslavu svatého Martina

redakce 11.  11.  2014
Čekání na první letošní sníh můžete oslavit méně tradičně, než jste byli zvyklí. Ke klasickému kaldounu přidejte husí prsa s fíky a lahodné lívance.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lívance s brusinkami

4 porce, příprava: 50 minut

Potřebujeme: 100 ml plnotučného mléka, 30 g přírodního cukru, 20 g droždí, 1 vejce, 250 g polohrubé mouky, sůl, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 200 g brusinek z kompotu, 250 g zakysané smetany

Do vlažného mléka vsypte cukr a rozmíchejte. Pak přidejte rozdrobené droždí, vejce, mouku a špetku soli a vše rozmíchejte do hustého, ale tekoucího těsta. Nechte kynout 30 minut na teplém místě.

Do vymazaného lívanečníku vlévejte těsto a opékejte je z každé strany dozlatova. V míse smíchejte cukr se skořicí a lívance v něm obalujte. Podávejte s brusinkami a zakysanou smetanou.

4 porce, příprava: 50 minut

Potřebujeme: 500 g drůbežích drobů (srdce, žaludky), 50 g másla, 1 lžičky drceného kmínu, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 100 g nadrobno nakrájené cibule, 2 bobkové listy, 500 ml vývaru (kachního nebo husího), 20 g hladké mouky, 200 ml smetany, mletý černý pepř, sůl, muškátový oříšek, plocholistá petržel; KNEDLÍČKY: 400 g drůbežích jater, 200 g toastového chleba, 1 žloutek, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, drhnutá majoránka, sůl a pepř

Droby odblaňte a nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Přidejte kmín, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a krátce orestujte. Vložte droby a bobkový list. Zalijte vývarem a 10 minut povařte.

Mezitím připravte ze zbytku másla a mouky světlou jíšku. Lehce zchladlou jíšku přidejte do polévky. Vařte dalších 15 minut. Do provařené polévky vlijte smetanu. Dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Přidejte nasekanou petržel. Na knedlíčky rozsekejte játra očištěná od blan v mixéru.

Z toastového chleba okrájejte kůrky a nalámejte ho k játrům. Přidejte žloutek, prolisovaný česnek, sůl, pepř a mixujte. Rozmixovanou hmotu nechte 15 minut stát, aby zhoustla.

Pokud není dostatečně hustá a nedrží pohromadě, přidejte ještě nadrcený toastový chleba. Pak z hmoty tvořte knedlíčky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 až 15 minut.

4 porce - příprava: 50 minut

Potřebujeme: 2 velká husí prsa, sůl, mletý černý pepř, 2 snítky tymiánu, 40 cl balzamikového octa, 4 fíky; BRAMBOROVO-CIBULOVÁ GALETKA: 40 g másla, 1 snítka tymiánu, 1 cibule nakrájená na kolečka, 2 velké brambory typu B nastrouhané na plátky, 60 g nastrouhaného tvrdého sýra, 100 g natrhané mozzarelly. 2 lžíce olivového oleje, sůl a mletý černý pepř

Prsa očistěte od blanek. Z obou stran osolte a opepřete. Posypte lístky tymiánu a lehce potřete balzamikovým octem. Jedna prsa položte kůží dospod a naskládejte na ně fíky nakrájené na kolečka. Zaklopte druhými prsy, kůží nahoru, a svažte provázkem.

Zahřejte pánev s kovovou rukojetí a vložte maso. Opékejte ho z každé strany 3 až 4 minuty, aby kůže byla dozlatova. Zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pak odklopte a pečte ještě asi 10 minut, až bude kůže křupavá a maso měkké. Poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovo-cibulovou galetkou.

Na galetku rozpusťte máslo v pánvi. Vsypte tymián a naskládejte kolečka cibule a krátce je opékejte na mírném plameni. Plátky brambor smíchejte v míse s nastrouhaným sýrem a natrhanou mozzarellou, olivovým olejem, solí a pepřem.

Brambory rozprostřete do pánve na kolečka cibule. Vložte do trouby a pečte při 200 °C 45 minut. Pak obraťte na talíř a nakrájejte na porce.

NÁŠ TIP: Do galetky můžete použít jakýkoli váš oblíbený sýr – čedar, pecorino nebo parmazán.

LAHODNÉ I ZDRAVÉ

Pocházejí z Orientu a v současné době se pěstují hlavně v jižní Evropě, na severu Afriky, v Turecku, Kalifornii nebo Jižní Americe. Zralé fíky se jedí jen tak nebo se přidávají do salátů či dezertů, skvělé jsou ale třeba právě připravované dohromady s masem nebo jako čatní. Kromě medově nasládlé chuti jsou oblíbené pro své zdravotní účinky: zahánějí únavu, snižují hladinu cholesterolu, zlepšují výkonnost a prospívají mozku i nervům.

Foto: Nina Novak  

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Báj, Brusinka, Galetky, Rozdrobené droždí, Druhý prs, Řeč, Lívanec, Černý pepř, Hostina, Recept, Martín, Přírodní cukr