Maminka.czPorod

Baletka Eva Horáková: Tančila jsem do začátku 4. měsíce

redakce 29.  10.  2011
Baletka Eva Horáková: Tančila jsem do začátku 4. měsíce
Jak jde dohromady taneční profese s mateřstvím? Věřte, že mnoho baletek by odpovědělo, že skvěle. Jedna z nejvýraznějších tanečních osobností Laterny magiky, která několik let tento soubor i vedla, čekala na svou největší roli dlouho a dnes si ji naplno užívá už rok a půl. Eva Horáková (* 1970) pochází z Bratislavy, začínala ve Slovenském národním divadle, ale zakotvila trvale v Praze. Kromě Laterny magiky hostovala v Pražském komorním baletu Pavla Šmoka, v divadle F. X. Šaldy v Liberci i zahraničních produkcích. Zažila nominaci na cenu Thálie a získala hlavní cenu Phillip Morris Ballet Flower Award jako nejlepší baletní umělec roku 2004. O tom, že není problém skloubit rodičovství s návratem na jeviště, vás přesvědčí v našem rozhovoru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Byl váš synek plánovaný? Pořídit si dítě ve čtyřiceti letech sice dnes není už neobvyklé, ale mnoho maminek z toho má přeci jenom strach…

Mít dítě jsem si vždycky přála, ale Jurášek vyloženě plánovaný nebyl. Když jsem otěhotněla, věk mi dělal starost spíš kvůli práci, nebyla jsem si jistá, jestli se ještě vrátím k tancování. Ale čím víc se blížil termín porodu, tím víc jsem myslela jen na dítě, aby bylo v pořádku a zdravé. Naštěstí všechna vyšetření byla v pořádku. Přišlo to v pravý čas.

Jak jste se vlastně dostala k práci v Laterně magice?

Ve Slovenském národním divadle jsem pracovala s choreografem Liborem Vaculíkem, který chystal pro Laternu balet Hra o kouzelné flétně. Pozval mě do tohoto představení jako hosta a mně se v divadle tak líbilo, že jsem tu přijala angažmá. Brzy to bude dvacet let. Zatancovala jsem si spoustu krásných rolí, jezdila jsem se souborem na zájezdy – do spousty zemí by se jinak člověk nikdy nedostal. Když byl šéfem souboru francouzský choreograf Jean-Pierre Aviotte, byla jsem jeho asistentkou, takže jsem se dostala i k pedagogické práci. Prošla jsem vším, co jsem jako aktivní tanečnice mohla zažít, včetně vedení souboru. To bylo ale někdy hodně náročné.

Jak dlouho jste tančila, když jste byla těhotná? Není to nebezpečné?

Tančila jsem do začátku 4. měsíce. Tělo si řekne samo, člověk by se tím neměl stresovat předem. Běžný režim a představení jsem měla do čtvrtého měsíce, potom jsem postupně zvolnila, přestala jsem trénovat, ale vedla dál zkoušky a pracovala jako šéf souboru až do osmého. Potom jsem nastoupila na mateřskou a zároveň mi skončila smlouva v divadle - Laterna magika přecházela pod Národní divadlo, změnilo se vedení, odcházeli tanečníci… Bylo to komplikované období, ze kterého jsem tak akorát vyklouzla a mohla si užít klid doma. Teď jsem ještě na mateřské, ale také tančím v divadle.

ČTĚTE TAKÉ: Odhalte tajemství dřív než ultrazvuk: Holčička, nebo chlapeček?

Kolik času si můžete dovolit věnovat divadlu?

Kolik je zapotřebí. Jsem obsazená do tří titulů. Můj partner pracuje v technické složce Nové scény ND, kde Laterna působí. Naštěstí nám oběma v práci vycházejí vstříc, takže jsme jeden nebo druhý s dítětem, v divadle nebo doma. Zatím nemám srdce najmout mu paní na hlídání, myslím, že je moc malý, i když časem na to asi dojde. Babičky nemohou tolik pomáhat, jedna žije na Slovensku a druhá v jižních Čechách.

Pokračování >>>

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Bál, Zac, Pierre, Baletka, Hora, Balet, Měsíc, Jurášek, Běžný režim, Horáková, MEŠ, Měšice