Maminka.czPorod

Bára Basiková: „Pokud je třeba, klidně Tedíkovi jednu přes zadek lupnu“

did 25.  6.  2012
Bára Basiková: „Pokud je třeba, klidně Tedíkovi jednu přes zadek lupnu“
Dvojčata Báry Basikové Anička a Marie jsou dávno dospělé a dnes pomáhají s výchovou nejmladšího člena rodiny, tříletého Theodora. Jak oblíbená zpěvačka přístupuje k fenoménu pozdního těhotenství?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

* A kdyby to byla holčička, tak by se jmenovala...

…Rozárka nebo Dorotka, to bychom se rozhodli až na sále.

* Stala jste se ikonou starších žen, které si říkaly, že když může Bára Basiková mít dítě v 45, tak proč ne ony…

Tak já Tedíka porodila až v šestačtyřiceti! (smích) Opravdu mě tehdy oslovovala a psala mi spousta známých i neznámých žen. Jak mi drží palce a podporují mě. Že jsem pro ně „představitelkou naděje“. Ženy, kterým už bylo čtyřicet, mi svěřovaly své životní příběhy a děkovaly, že jsem do toho šla. Ale já si všechno opravdu dobře zvážila a vím, že na takovýto krok - mít dítě v pozdním věku - je potřeba opravdu dobré rodinné zázemí. Příroda to vlastně zařídila tak, aby se žena ještě byla schopna o dítě postarat. Protože kdyby ženy mohly rodit běžně třeba i v 60 letech, určitě by se jich našlo dost, které by z jakýchkoliv důvodů dítě na svět v tomto věku přivedly. Jenže jak by se pak o ně postaraly? Protože, řekněme si to na rovinu, většinou ta tíha a zodpovědnost zůstává na matce. A jak by asi fungovala sedmdesátiletá matka pro malého kluka?

* To mě nikdy nenapadlo, vždy jsem si říkala, jak se ti chlapi mají, že můžou mít děti klidně v 80 letech a ženy nemohou…

Jen si představte, že je vám 60 a jdete s dítětem na hřiště, pominu-li fakt, že si vás automaticky zařadí jako babičku. I když dnes jsou šedesátníci jiní než dříve, pořád už je to věk, kdy se chodí do důchodu a nerodí se děti. Je to věk na „babičku“, ne „matku“. A i pro to dítě to musí být trauma. Žít s tím, že vám maminka může každou chvíli umřít, to není dobrý pocit. A právě chlapi, kteří mají své děti v pozdním věku, si k tomu vždy vybírají mladé partnerky. Aby z těch dvou rodičů zůstal alespoň jeden, který se o potomka postará až do dospělosti.

* Jak vychováváte Tedíka: spíše liberálně, nebo jste zastáncem občas nějakého toho pohlavku?

Teď zrovna Tedík prochází obdobím prvního vzdoru. Já jsem však zastánce domluvy. Tedíkovi se snažím všechno vysvětlit, aby znal důvody. Ale samozřejmě pokud cítím, že je potřeba, tak mu jednu přes zadek lupnu. Dítě musí mít hranice, aby mu bylo jasné, co se smí a co se nesmí. Příliš liberální výchova také není dobrá. Stačí se podívat kolem sebe, jak se některé děti chovají.

* Shodnete se s manželem Petrem na výchovných postupech?

Shodneme se na těch základních, podstatných věcech. Pro mě je to už třetí dítě, takže některé věci dělám jinak, více s rozvahou. Petrovo je to ale první dítě, a tak řeší některé problémy živelněji a impulzivněji. Například když jdu s Tedíkem na hřiště, tak mu nedovolím věci, které mu dovoluje Petr. Víc se o něj bojím.

* A co plánujete na letošní prázdniny?

Během prázdnin mám deset koncertů v rámci projektu Noc filmové hudby. To jsou dvě hodiny největších filmových hitů s živým orchestrem v nádherném prostředí českých a moravských zámeckých parků a zahrad s mými kolegy Danem Bártou nebo Petrem Kolářem a dalšími zajímavými lidmi. V srpnu také zkouším nový rodinný muzikál Kapka medu pro Verunku, který má v září premiéru. Ale samozřejmě si najdeme s manželem čas na společnou dovolenou s našimi dětmi. Na to se už moc těšíme.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Bára, Bára Basiková, Tedíkovi, Tedíkem, Dorotka, Jed, Ted, Tedíka, Výchovný postup, Klid, Bar, Zadek, Tedík, Bár, Zámecký park, Liberální výchova