Maminka.czKojenec

Bára Basiková: Pro starší rodičky jsem „představitelkou naděje“

did 25.  6.  2012
Bára Basiková: Pro starší rodičky jsem „představitelkou naděje“
Další představitelka „veřejného mateřství“ Bára Basiková má zkušenost s dětmi rozšířenou o dvojčata dnes už dospělého věku. Momentálně ale známé zpěvačce většinu volného času zabírá její tříletý syn Tedík. Jaké je mateřství v pozdějším věku a jak se ona dívá na kojení starších dětí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Máte malé dítě a spoustu práce, zvládáte to skloubit?

Když byl Tedík miminko, tak jsem ho rok kojila a brávala ho všude s sebou. Do divadla, na koncerty. Pro něj bylo důležité, že je s maminkou. Dnes, když mám vystoupení, tak se střídáme s Petrem nebo vypomůžou Petrovi rodiče, moje sestra, chůva, někdy holky. Ty se ale teď učily na maturitu, tak jsem je nechtěla zatěžovat hlídáním. Je to jen o správném zorganizování času. Tedík je mezi lidmi rád, je veselý a přizpůsobivý.

* Jak se vy díváte na kojení dětí ve věku, kdy už normálně jedí, jaký je váš názor?

Je to věc každé maminky. Ale myslím si, že dítě, které už chodí a mluví, by nemělo být kojeno. Každý pediatr vám řekne, že mléko už nemá v tomto věku vyživovací hodnotu. Dítě potřebuje pestrou stravu, takže kojení rozhodně nemůže nahrazovat jiné jídlo. Je to spíše jen o kontaktu matky s dítětem, a to si zase nejsem jistá, co to do budoucna může udělat s jeho sexualitou? Navíc v dnešní době, kdy jsou děti mnohem dříve vyspělé než před lety? Tady bych se držela hesla „všeho s mírou“.

* A domácí porody?

No to je další kapitola. Je bez diskuse, že při nenadálých komplikacích má dítě větší šanci na přežití v nemocnici než doma na gauči s dulou. K tomu není co dodat. A maminky, které se vymlouvají na „špatné chování personálu a nepříjemné pocity v porodnicích“, by si měly uvědomit, že v této fázi je důležitější zdraví a život dítěte než chvilková nespokojenost s nepříjemnou sestřičkou.

* Máte dvě dcery, dvojčata Aničku a Marušku, z manželství s Petrem Basikou, jaké jste měla první těhotenství?

Hrozné. Bylo mi devětadvacet a snášela jsem to skutečně špatně, psychicky i fyzicky. Celé dny jsem byla sama doma, protože můj první muž a otec mých dcer chodil do práce, a mně bylo opravdu špatně, hodně jsem zvracela a bolela mě hlava. A navíc jsme na tom nebyli tehdy ani finančně dobře. Všechno bylo špatně.

* Věděla jste, že budete mít dvojčátka, a navíc holčičky?

Že to budou dvojčátka, mi pan doktor řekl hned v prvních měsících těhotenství. Ale pohlaví jsme si s prvním manželem nenechali říct. Takže holčičky byly překvapení.

ČTĚTE TAKÉ: Risk nebo zisk? Slavné těhotné maminky v „pokročilém“ věku

* Když vám lékař oznámil, že to budou dvojčata, co vás první napadlo?

Dnes se za to stydím, ale mojí první reakcí bylo zklamání. Myslela jsem si, že to nezvládnu. A to samozřejmě v souvislosti s těhotenstvím a vším tím, co se tenkrát dělo. Samozřejmě s porodem a postupem času se všechno změnilo a dnes jsem šťastná, že tak skvělé holky mám.

* Rodila jste přirozeně?

Měla jsem císaře. A už tenkrát, před 20 lety, mi dali epidural. Takže porod byl v pohodě. Holčičky ležely proti sobě, přirozený porod nebyl možný.

* Zavzpomínejte na holky, když byly malé, jaká jste byla matka?

Jaká jsem byla matka? Určitě chybující. První děti, a hned dvojčata, to není legrace. Ale bylo fajn, že holky byly stejně staré, vyrůstaly spolu, hrály si, většinu věcí dělaly dohromady. To je jedna z velkých výhod dvojčat. Já zůstala doma s holkama první rok, pak si vzal mateřskou manžel.

* Nyní vychováváte s druhým manželem Petrem Polákem tříletého synka Theodora. V porovnání s děvčaty, jaké bylo vaše druhé těhotenství a porod?

Úžasný, nádherný, růžový. I přesto, že mi bylo už 45, hrozně jsme se všichni těšili. Já, manžel i holky. Jako před lety jsme si ale nenechali říct, co to bude. Porod proběhl císařem, a to tentokrát z více důvodů. Jednak jsem měla císaře už poprvé a také jsem přeci jen byla starší prvorodička a pan doktor nechtěl nic riskovat. Při samotném porodu byl Petr i holky a opět jsem rodila v epiduralu, jen v částečném umrtvení. Pamatuji si skoro všechno. Plakala jsem dojetím, když mi Tedíka pan doktor předal.

* Kdo vybral jméno pro malého?

Jména jsme vybírali celá rodina, seděli jsme vždy u stolu a vylučovací metodou postupně odpadaly jednotlivé návrhy. Nakonec zůstal Theodor a Hubert. Huberta chtěl Petr. A dnes, když se na Tedíka koukám, tak si říkám, že by ten Hubert k němu také seděl. (smích)

POKRAČOVÁNÍ: Bára Basiková: „Pokud je třeba, klidně Tedíkovi jednu přes zadek lupnu“ >>>

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Bára, Bára Basiková, Tedíka, Bar, Bár, Druhý manžel, Tedíkovi, Naděje, Představitel, Špatné chování, Theodor, Petr Polák, Star, Hubert, Tedík

Video