Maminka.czSlavní rodiče

Bára Poláková a Pavel Liška mají dcery v neobvyklé střídavé péči. „Pro děti je to lepší varianta,” míní psycholog

Tereza Víchová 12.  8.  2021
Mají spolu dvě malé dcery, Ronju a Riku. A už tři roky netvoří pár. Bára Poláková a Pavel Liška si vždy chránili soukromí už proto, že berou velký ohled na své děti. Ke svému rozchodu poskytli jediný otevřený rozhovor magazínu Reportér, kde popsali i netradiční model péče o děti. Co si o něm myslí psycholog?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Protahovat nefunkční vztah nemá smysl

Bára i Pavel procházejí terapiemi, které jim pomáhají vyrovnat se s nelehkou životní situací. Magazínu Reportér svěřili, že protahovat vztah donekonečna kvůli dětem není žádoucí. A že „naložit dětem” později to, že s nimi rodiče zůstali právě kvůli nim, není ta pravá cesta.

„Dětem je jasné, že jejich rodiče nejsou šťastní; že se trápí. Když do vztahu navíc časem začnou prosakovat lži a nevěry, všechno vycítí ze vzduchu a ukládají si to jako vzorečky pro svoji budoucnost. My dva s Pavlem se sice často míjíme, ale zůstali jsme věrní nějakým svým vnitřním pravdám a náš rozchod tenkrát nevyplynul z toho, že bychom si udělali vyložené ošklivosti, což si přejeme holčičkám ukázat,” řekla v rozhovoru Bára.

VIDEO: Netradiční rozhodnutí herců po rozchodu

Trochu jiná střídavá péče

Protože Bára prošla v minulosti zkušeností se střídavou péčí, kdy v tomto modelu částečně vychovávala syna tehdejšího partnera, věděla, že nechce, aby se její děti stěhovaly s batůžkem tam a zpátky. Řešení, které s Pavlem zvolili, je střídavá péče tak trochu naopak. Mají společný byt, ve kterém dcery žijí a rodiče se u nich střídají.

„Když už ke střídavé péči dojde, připadá mi tohle jako schůdnější varianta, než aby mělo dítě stále onen batůžek na zádech,” hodnotí tento model psycholog a kouč Vilém Urban. „Důležité pro děti je, že tu mají své místo, svůj pokojíček. Pro děti je to téměř jistě lepší varianta, když se střídají rodiče a ne ony.”

Střídavá péče je spravedlivá pro rodiče, pro dítě ne, říká Jana Bernášková

A co rodiče?

„Někdy jsme tam dohromady, někdy se střídáme, každopádně ony se nikam nepřemísťují,” upřesnila ve zmiňovaném rozhovoru Bára Poláková s tím, že to oběma partnerům připadá jako nejšetrnější možnost řešení situace.

„Děti v takovém případě nemají dva pokojíčky a dvoje hračky. Druhá věc je, že dítě vždy ‚nasává’ od rodičů, jak žijí oni. A tenhle systém zase znamená, že ‚batůžky’ nosí rodiče. A byt může být jakousi hotelovou domácností pro všechny. Každopádně je to určitě lepší varianta, než dvě domácnosti pro děti,” uzavírá Vilém Urban.

CO JE TO STŘÍDAVÁ PÉČE

Střídavá péče (či střídavá výchova) znamená, že o dítě pečují střídavě oba rodiče. 

Čas, který dítě stráví s každým z rodičů, je stejný nebo podobný. Intervaly, v jakých ke střídání dochází, mohou být od několika dnů do několika týdnů, v některých případech i delší.

V západoevropských zemích, Skandinávii, USA či Kanadě jde o běžný model fungující od 80. let, v tuzemsku ji právní řád umožňuje teprve od roku 1998. 

Podle statistik v loňském roce soudy rozhodly o svěření dětí do střídavé péče ve 13 procentech případů. Každé 7. dítě má dnes po rozvodu zachovanou péči obou rodičů. Zbylých 6 dětí ze 7 stále přichází o péči jednoho z rodičů (Zdroj: stridavka.cz).

 

Témata: Střídavá péče, Děti, Slavní rodiče, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodiče, Dcery, Bára, liška, Bára Poláková, USA, Barbora Poláková, Skandinávie, Reportér, Líska, Ronja, Páv, Dobrá varianta, Psycholog, Vilém, Rika, Pavel Liška, Střídavka, Pec, Péče