Maminka.czVelikonoce

Barvení velikonočních vajíček: Jděte na to letos trochu jinak. Zkuste kurkumu, zelí, víno nebo kopřivy

Simona Procházková 23.  3.  2024
Velikonoce jsou doslova za dveřmi a barvení vajíček patří mezi oblíbené rituály. Zejména děti se už jistě nadšeně chystají na výrobu vlastnoručních originálních kousků. Pusťte se do toho, bohatou inspiraci najdete ve velké fotogalerii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čeká vás barvení vajíček? S chutí do toho a ukažte dětem, že to jde i jinak. Je to snadné a nebudete potřebovat žádné speciální a náročné vychytávky. Stačí vyrazit na zahradu nebo na procházku a vlastnoručně si nasbírat vše potřebné (různé listy, trojlístky jetele, stébla trav, čerstvé kopřivy, řebříček atd.), šikovné pomocníky najdete také ve spíži (koření jako kurkuma a kari, červené zelí, mrkev, cibule…). Máme skvělé tipy pro vyznavače přírodního stylu i originálních dekorů.

VIDEO: Jak jednoduše ozdobit velikonoční vajíčka?

Proč se barví velikonoční vajíčka?

Vajíčka jsou tradičním symbolem Velikonoc stejně jako třeba pomlázka, pondělní koledování, kynutý mazanec nebo sváteční sladký beránek. Slouží samozřejmě v první řadě jako odměna pro koledníky, využívají se ale také jako krásná dekorace na stůl. Barví se a různě zdobí mnoha způsoby a technikami. Velikonoční vajíčka mají ale rovněž prastarý význam, symbolizují začátek nového života, znovuzrození, jaro a probouzení přírody. V západním křesťanství jsou symbolem uzavřeného hrobu, z kterého vstal Kristus, ve východním křesťanství se barva červeného vajíčka vysvětluje jako Kristova krev.

Historie barvení vajíček začala podle dochovaných pramenů již ve starověkém Egyptě a Persii, kde se na svátky jara barvila na červeno, skořápky se ale pravděpodobně zdobily už v pravěku. Nejstarší zdobená kraslice má podle vědců stáří 2300 let, první historicky doložené barvení vajíček je z roku 1290, kdy král Edward I. nechal jako dar obarvit zlatou barvou 450 vajec. 

Existoval ale také významný praktický důvod pro barvení vajíček o Velikonocích. Během čtyřicetidenního půstu, který končí na Bílou sobotu, se nesmělo jíst maso, mléčné výrobky a také vejce. Co tedy se zásobou domácích vajec, která slepice s příchodem jara pilně snášely? Uvařená vajíčka vydržela delší dobu, bylo je ale potřeba nějak odlišit od těch čerstvých, a tak se ta vařená barvila na červeno. Postupem času se začaly používat i další přírodní barvy a vajíčka se také různě, zpočátku poměrně jednoduše, zdobila.   

Tradiční velikonoční recepty: Víte, co jíst od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí?

Kraslice: klasika i netradiční zdobení

Pro barvení vajec neexistují takřka žádná pravidla. „Protože jsou Velikonoce chápány i jako oslava příchodu jara, patří k nim pestré barvy evokující probouzení přírody – prim hrají syté tóny zelené a žluté doplněné modrou a červenou. V posledních letech jsou čím dál víc oblíbené pastelové barvy, během velikonočních svátků jsou nejpoužívanější pastelová růžová, bledě modrá nebo žlutá. Češi jsou ale v oblasti zdobení vajec velmi nápadití, a co se barev týče, nejsou stanovena žádná pravidla,“ říká Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz.

Zdobení vajec neznamená jen jejich barvení, lepí se na ně nálepky, omotávají se barevnými stuhami nebo přírodninami, ti zručnější do vajec vyřezávají složité ornamenty nebo je zdobí ubrouskovou metodou. Technik a způsobů, jak velikonoční vejce nazdobit, existuje nespočet. „Zdobení velikonočních vajec patří k oblíbeným činnostem, do kterých se zapojuje celá rodina. Děti určitě nadchne zdobení pomocí foukacích fixů nebo malování štětcovými popisovači. Hitem letošních svátků jsou třpytivá velikonoční vejce, jejichž výroba jistě zabaví malé slečny. Naopak mladé pány by mohla zaujmout technika mramorování,“ popisuje Zuzana Dobšíčková, kreativní ředitelka společnosti Korálky.cz.

RECEPT: Veselé velikonoční cupcakes

Jak získáte krásné a čistě přírodní barvy na vajíčka?

  • Červená: odvar z mražených jahod a malin, případně do odvaru ze slupek červené cibule nebo červeného hlávkového zelí přidáte pár kapek oleje, načerveno snadno obarví také červené víno.
  • Žlutá: kurkuma, kari, šafrán.
  • Zelená: listy zelené petržele, jetel, listy kopřiv nebo mladého špenátu (můžete použít také mražený špenát).
  • Modrá: mražené borůvky nebo ostružiny.
  • Červenohnědá: silný odvar ze slupek červené cibule.
  • Fialová: odvar z červené cibule nebo červeného zelí s vinným octem, odvar z červené řepy (klidně nakládané).
Kam s dětmi o Velikonocích 2024? Tipy na nejlepší výlety a velikonoční trhy

Naše tipy:

  • Vajíčka uvařte a nechte v barvicí směsi vždy minimálně půl hodiny, klidně přes noc, přírodní barviva se chytají na bílou skořápku pomaleji než potravinářské barvy.
  • Nejdříve vždy svařte v kastrolu vodu se lžící octa a špetkou soli a poté přidejte zvolené přírodní barvivo.
  • Vajíčka můžete ozdobit různými přírodními motivy, listy, trojlístky, květy. Rostlinky nebo stébla trávy přiložte na vajíčko a upevněte pomocí tenké nitě, celé vajíčko pak zabalte do fáče nebo jemné silonové punčochy a vařte v barevném odvaru (cibulovém, kopřivovém apod.), bude krásně vzorované.
Témata: Děti, Velikonoce, Jak na to, Tradice, Naše tipy, Tvoření, svátek, DIY, Výroba, léto, Velikonoce 2022, pomlázka, Egypt, korálky, Výtvarné aktivity, malování, Kurkuma, Rodinný oběd, Odvar, Přírodní cesta, Vajíčko, Krist, Hlávkové zelí, Persie, Kopřiva