Maminka.czTěhotenství

Barvení vlasů v těhotenství: Spolehněte se raději na přírodní prostředky

Iva Endrychová 6.  3.  2014
Barvení vlasů se stalo pevnou součástí stylu mnoha žen. Těhotné by si však měly dát pozor. Chemie nemusí působit přesně tak, jak čekáte, a svému dítěti tím také nemusíte prospět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ztmavlý blond báječně rozjasníte světlými pramínky. Pomocí barvy se také může blondýna změnit v brunetu nebo zrzku. Prostě, když žena chce, může být každý měsíc jiná. V těhotenství byste měly být s barvením vlasů spíše opatrné.

Jasnou odpověď, zda jsou chemické barvy na vlasy nebezpečné, vám nikdo nedá. Mnoho lékařů považuje barvení vlasů v těhotenství za neškodné. Argumentují tím, že nezávadnost chemikálií je u barev na vlasy a prostředků na trvalou dost pečlivě hlídaná, kvůli bezpečnosti práce, těhotných kadeřnic. Na druhou stranu však němečtí vědci našli v mateřském mléce a tukové tkáni kojenců stopy chemikálií z barev na vlasy.

Nesmíme ani zapomenout na to, že v těhotenství se mění struktura vlasů, a proto nemusí barvení dopadnout přesně podle vašich představ.

Každopádně by kadeřnice měla o vašem těhotenství vědět. Může pak tomu tuto zkrášlovací proceduru přizpůsobit. Jde například o to, dbát na to, aby se barva nedostala přímo na pokožku hlavy a také by měla při barvení dobře větrat, protože plod ohrožují především výpary amoniaku, který je součástí většiny chemických barev na vlasy. Pokud jste v prvním trimestru, zvažte, zda se nevyplatí s barvením raději počkat. V tuto dobu barvení nedoporučují ani samy kadeřnice.

Pokud se však barvení vlasů nechcete vzdát ani v těhotenství, vyzkoušejte raději jiné alternativy, je jich celá řada, některé i na přírodní bázi.

  1. K vašim vlasům jsou šetrnější šampony s barvící schopností založenou na přírodních složkách (heřmánek, kaštany, ořechy, henna).
  1. Přirozeně lesklých vlasů docílíte, pokud své umyté vlasy opláchnete vlastnoručně vyrobeným odvarem. Blondýnky použijí odvar z heřmánku a citronové šťávy. Brunetky si umyté vlasy přelijí odvarem ze zelených ořechových slupek a zrzkám jejich barvu zvýrazní odvar z červené řepy.
  1. Pěnové barvy dodají vašim vlasům kromě svůdného lesku i větší objem vlasů a účes bude lépe držet tvar.
  1. Nemusíte se spoléhat jen na chemii. Svůj účes můžete osvěžit i navázáním pramínků z barvených přírodních vlasů.
  1. Na večírek si můžete ozvláštnit účes třeba řasenkou na vlasy.
  1. Melíry jsou k vlasům šetrnější, navíc barva je zabalená do folie, takže pokožka s ní nepřijde do styku.
Témata: Zdraví, Těhotenství, Přírodní složka, Řád, Bár, Barvení vlasů, Barvení, Bar, Zdraví na Heureka.cz

Video