Maminka.czBatole

Batolata a sladkosti

Ivana Ašenbrenerová 23.  6.  2009
Batolata a sladkosti
Je pro vaše malé, ani ne roční dítě vhodná čokoláda? Podle odborníků s ní raději počkejte až po prvních narozeninách.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je pro vaše malé, ani ne roční dítě vhodná čokoláda? Podle odborníků s ní raději počkejte až po prvních narozeninách.

Pravá čokoláda je vyrobena z kakaových bobů a obsahuje aspoň 50 % kakaových složek (kakaové máslo a kakaový prášek), mléčná je ta, která obsahuje minimálně 30 % kakaových přísad (a aspoň 15 % mléčných). Kakaové máslo je prakticky jen tuk – respektive glyceridy mastných kyselin, a jak říká MUDr. Martin Fuchs, jde o tuk slušně odolný, trvanlivý a snadno rozpustný a také dobře stravitelný. „Vysoký obsah tuku a především vysoký obsah cukru nemá s racionální a zdravou výživou našich nejmenších nic společného. Rozhodně by nemělo jít o denní, natož nezbytnou součást dětského jídelníčku. Nicméně před čokoládou se neschováme, to víme i my lékaři,“ tvrdí dr. Fuchs. Čokoláda by měla být používána jen jako odměna a nejdříve od jednoho roku. Měla by se podávat co nejméně, nikoli samostatně, ale vždy až po jídle. „A když už, pak byste měli vybírat z těch kvalitnějších,“ dodává.

10. – 12. měsíc

DUŠENÉ HOVĚZÍ SE ZELENINOU

Suroviny: 500 g libového hovězího masa, olivový olej, rostlinné máslo (Perla apod.), 1 cuketa, 2 rajčata, hrášek, mrkev, trocha pšeničné hladké mouky

Postup:Na směsi olivového oleje a másla zprudka krátce osmažíme na tenké nudličky nakrájené hovězí maso. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Na konci dušení přidáme na kousky nakrájenou zeleninu, vše opět dusíme doměkka a nakonec poprášíme trochou mouky. Podáváme s rýží.

BROKOLICE S BRAMBORY

Suroviny:1 brokolice, 3 středně velké brambory, 150 ml mléka (kojeneckého), několik plátků sýra (ne taveného!) a 1 vejce (bez bílku)

Postup: Brokolici rozebereme na růžičky a povaříme ji v osolené vodě. Pak ji slijeme, dáme do mísy a ještě pokrájíme na menší kousky. Přidáme nahrubo nastrouhané syrové brambory a směs můžeme ochutit čerstvými bylinkami (petrželka, pažitka, bazalka...). Rozmístíme ji do zapékací misky a zalijeme kojeneckým mlékem. Dáme péct do předehřáté trouby, během pečení občas promícháme a po 35 minutách poklademe zapečenou směs plátky sýra. Pečeme asi 3 minuty, polijeme rozšlehaným vejcem a pečeme ještě další 3 minuty.


Maminčin odborník MUDr. Martin Fuchs primář pediatrického oddělení FN Na Bulovce, Praha

„Jaké mléko mám podávat svému 9měsíčnímu synovi? Až dosud dostával Nutrilon HA 2. Není pro něj už vhodnější hotové biomléko od HiPP od ukončeného 9. měsíce, právě proto, že je bio? Od ukončeného 1. roku bych chtěla přejít na kozí mléko a jogurty. Můžu mu dávat přesnídávku z jáhel?“

Lenka Jáchymová

Pokračující mléko pro 9měsíčního kojence má na trhu silnou konkurenci. Vámi zmíněné Nutrilon 2 a biomléko HiPP Komfort patří mezi ně. Firma HiPP se pyšní u některých výrobků označením BIO, což znamená zdroj mléka z biologického zemědělství.

Nicméně to vypadá, že ostatní kojenecká mléka bez biokvality jsou méně kvalitní. To je ale hluboký omyl. Požadavky na pokračovací kojeneckou a později pokračovací batolecí výživu jsou u nás (stejně jako v EU) nesmírně přísné, nepřipustí jakýkoli nadlimitní obsah čehokoli, včetně nebezpečných chemikálií. Takže pro vaše dítě je určeno mléko č. 2 jak od firem Nutricia, HiPP, tak i od Nestlé či Hero. Po 1. roce věku jsou opět nejvhodnější pokračovací mléka jmenovaných firem, tato mléka obvykle nesou v názvu číslo 3. Podávání neupraveného mléka krabicového je možné až po 1. roce věku, není to ale řešení optimální. Pokud se i přesto krabicové mléko podává, pak rozhodně plnotučné. Mléko kozí se kvalitou blíží neupravenému mléku kravskému, není ani lepší, ani horší. V 50 % se obsahem kříží s mlékem kravským, takže se nevyhneme ani případné alergii. A jáhly? To je oloupané proso, takže je společně s kukuřicí a rýží vhodnou stravou i pro kojence.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Batole, Sladkosti, Kakaový bob, Nestlé, Sla, Nutricia