Maminka.czBatole

Batole a YouTube: Tohle všechno byste si měli ohlídat

Simona Procházková 2.  10.  2023
Určitě se hned nemusíte cítit jako nejhorší rodič na světě, když pustíte dvouletému potomkovi na internetu jeho oblíbenou pohádku nebo písničky a půjčíte mu tablet, protože potřebujete, aby se chvíli sám zabavil, zatímco třeba vaříte oběd. Důležité je ale hlídat, aby sledování displeje nebo monitoru nezačalo dítko vyžadovat jako jedinou alternativu zábavy. Na co dávat extra pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nic není jen černé, nebo bílé. Na jednu stranu nemůžete v dnešní době potomka držet v izolaci a tablet nebo smartphone mu zakazovat, na druhou bývá občas těžké najít a udržet rozumnou mez a zejména ohlídat vhodnost sledovaného obsahu. 

Vídám to kolem sebe každý den (a lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem párkrát neudělala to samé, i když se špatným svědomím) – maminka vynervovaná z neustávajícího kvílení ročního potomka vsadí na jistotu a podstrčí mu svůj smartphone. Rázem je ticho a klid. Jako nouzové řešení fajn, jako pravidelný rituál je už všechno špatně. 

VIDEO: Podcast Maminka: Jak učit děti hodnotu peněz

To není „pink“, to je růžová! 

Podle průzkumu realizovaného vědeckým týmem na univerzitě v kanadském Montrealu (do kterého bylo zapojeno více než dva tisíce dětí ve věku dvou až tří let), existuje podezření, že pokud takto malé dítě sleduje videa na internetu nebo na televizní obrazovce déle než tři hodiny denně, zpomaluje to jeho vývoj, způsobuje bolesti hlavy nebo výkyvy nálad, omezuje slovní zásobu, zhoršuje schopnost soustředění.

Psychologové varují, že rodiče se mýlí, když si myslí, že sledováním videí (a platí to i pro ta, která se tváří jako „naučná“, například vajíčka či kuličky v různých barvách a k nim opakující se jednoduchá říkanka či písnička – nejlépe anglická) se jejich ratolest rozvíjí, rozšiřuje si obzory, pochytí pár anglických slovíček nebo se naučí rychleji (a bez „práce“ a přičinění rodičů) počítat.

I když se může zdát, že malé děti skutečně zajímají postavičky, zvířátka nebo vláčky, které sledují na obrazovce, nejnovější studie ukazuje, že dětem do dvou let YouTube skutečně nepřináší nic, co by pro ně mohlo být prospěšné.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Proč nepoužívat elektroniku jako jedinou zábavu dětí?

Čím i malým dětem prospívá, když jsou vystaveny nudě – rozvoj kreativity a fantazie

Jak snadno a rychle se děti stanou závislé na pasivním přísunu informací?

Co je důležitým úkolem rodičů, pokud jde o on-line svět?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Děti, Batole, Praktické rady, Hry pro děti, děti a telefon, Rodiče, zábava, internet, bezpečnost na internetu, dětské ne, Tablet, Prasátko Peppa, Alžběta Protivanská, Malé dítě, Spektrum, Gramotnost, Obzor, On-line svět, Česká republika, Jenny Radesky, YouTube, Výkyv nálad, Montreal, YOU, Benefit, Tablety na Heureka.cz