Maminka.czZdraví

Batole má horečku! Kdy jet na pohotovost?

Simona Procházková 19.  2.  2020
Vysoká teplota, zejména, když se objeví uprostřed noci, je pro maminky malých dětí noční můrou. Co dělat, když zjistíte, že vaše děťátko doslova hoří? Hlavně hned nepanikařte, zdůrazňují lékaři.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý rodič okamžitě pozná, že se něco děje. Dítě je najednou unavené, spavé a malátné, podrážděné, nechce pít, kňourá a pofňukává nebo je naopak zcela apatické, když mu sáhnete na čelíčko, sálá a pálí. V první řadě je dobré vědět, že horečka sama o sobě není důvodem pro okamžitý výjezd na pohotovost. Ulevit malému pacientovi můžete i doma. Jak měřit, abyste získali spolehlivý výsledek, a kdy je na místě okamžitě vyhledat lékařskou pomoc?

VIDEO: Zákeřný RS virus: Nebezpečný je především pro děti. Proč kvůli němu končí na JIP?

Nemusíte hned srážet!

Horečka je signálem, že v těle se něco děje, tělo, respektive imunitní systém, bojuje s nepřítelem, tedy nemocí. Za zvýšenou se považuje teplota v rozmezí 37 až 38 °C, jakmile překročí tuto hranici, jde o horečku. Pokud má děťátko teplotu zvýšenou a nejeví známky nemoci, chová se jako obvykle, není většinou nutné ji srážet. Horečku byste už ale měli řešit. U batolat můžete tělesnou teplotu měřit buď v konečníku, nebo jako u dospělých v podpaží. Zda použijete digitální, nebo klasický lihový teploměr, je jen na vás. Novinkou je také elektronický teploměr, který měří tělesnou teplotu v ušním bubínku dítěte.

Horečka u kojenců není nepřítel

V první fázi, kdy teplota stoupá, může mít dítě zimnici, třesavku, studené ruce a nohy, být přecitlivělé. Po několika hodinách obvykle nastupuje druhá fáze – horečka kulminuje, marod sálá, má horké ruce, nohy a celé tělo, potí se, trpí pocitem schvácenosti. Tělesná teplota bývá nejvyšší ve večerních hodinách, nelekněte se, pokud se během dne dítě cítilo dobře a navečer se jeho stav rapidně zhorší. Lékaři doporučují, pokud se neobjeví závažnější komplikace, děťátko není extrémně podrážděné, plačtivé nebo letargické, nebolí ho hlavička, nemá potíže s dýcháním a nevyskytne se vyrážka, horečku hned nesrážet a nechat organismus, aby si s infekcí poradil sám.

Kdy potřebujete pomoc?

Obecně se dá říct, že s dítětem v batolecím věku byste měli vyrazit za pediatrem (nebo se s ním alespoň telefonicky poradit) v případě, že má horečku vyšší než 39 °C, která několik hodin neklesá (a to ani při domácí léčbě – sirup nebo čípky na snížení horečky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu, vlažné zábaly, obklady, dostatek tekutin). Do nemocnice nebo dokonce na pohotovost se vypravte v případě, že se vám nepodaří zastihnout ošetřujícího dětského lékaře nebo vám to sám doporučí. Pohotovostní službu vyhledejte rovněž v případě, že si malý pacient stěžuje na bolesti bříška nebo silné bolesti hlavy či ucha, je zmatený, má ztuhlý krk, problémy s dýcháním, svalové křeče, nemočí nebo nadměrně slintá. To všechno mohou být příznaky závažnějšího onemocnění, které vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Domácí test poradí, zda opravdu musíte s dítětem k lékaři

A ještě pár praktických informací. Pokud berete své dítě na pohotovost, je dobré předem zavolat pediatra, který je obeznámen se zdravotním stavem a lékařskou anamnézou vašeho potomka a může pomoci urychlit a usnadnit postup ošetření. Například na pohotovostní službu předem zavolá, pošle v předstihu důležité informace nebo zprávy z různých vyšetření a podobně.

GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!
Jsem trochu psychomatka, říká modelka Tereza Fajksová
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Nemoc, Tereza Fajksová, Pohotovost, RS vir, Malý pacient, Teplota, Teploměr, Tělesná teplota, Děťátko, Ibuprofen, Pediatr, Horečka, Rozmezí, Zdraví na Heureka.cz