Maminka.czOvulace

Víte, jak se mění vaše tělesná teplota v souvislosti s plodností?

Martina Machová 10.  6.  2019
Během plodných dní se takzvaná bazální tělesná teplota skokově zvyšuje, před menstruací pak naopak klesá, pokud se však menstruace nedostaví a teplota nepoklesne, je velmi pravděpodobné, že jste „v tom“!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, že se vaše normální tělesná teplota během jednoho cyklu mění? Před ovulací má tzv. bazální teplota vašeho těla nižší hodnoty než po ovulaci, tedy po uvolnění zralého vajíčka k jeho napínavému putování vejcovodem (a právě během této cesty k děloze může dojít k oplodnění). Po ovulaci se pak díky stoupající hladině progesteronu bazální teplota zvyšuje. Toto zvýšení trvá až do menstruace. Tyto dny jsou považovány za s největší pravděpodobností neplodné – vajíčko odcestovalo, už není co oplodnit. Fáze vyšších teplot trvá zhruba 12 až 16 dní, podle délky cyklu.

Překvapivé tipy pro rychlé početí: Pijte červené víno a jezte plody moře

Bazální teplotu v podpaží nenaměříte!

Bazální teplotu nelze měřit kdykoliv a kdekoliv! Bazální teplota se měří ihned po probuzení, ideálně vždy ve stejný čas, ještě než stanete z postele a pustíte se do běžných ranních povinností. Teploměr však nezasouváte do podpaží, ale do některé z dostupných tělesných dutin; kupříkladu do úst anebo třeba – jako u malých miminek – do konečníku. Před ovulací se bazální teplota pohybuje od 36,3 do 36,7 ⁰C. Samotná ovulace se potom hlásí výrazným nárůstem teploty o 0,3 až 0,6 ⁰C! Během ovulace a po ní zůstává bazální teplota v hodnotách okolo 37 ⁰C a výše! Před menstruací však teplota opět poklesne. Pokud se ale pokles, a dokonce ani menstruace nedostaví, jde o první jasný signál, že bude vhodné zajít do lékárny a koupit si těhotenský test.

Neustále čůráte na těhotenské testy? Důvody, proč to nedělat moc brzy!

Teploty napoví, kdy je možné otěhotnět (anebo se těhotenství vyhnout)

Pravidelné měření bazální teploty má svá pravidla, při jejich dodržení a sledování dalších tělesných symptomů (např. konzistence tzv. cervikálního hlenu) lze po několika cyklech vcelku spolehlivě vysledovat, kdy jsou dny takzvaně plodné či potencionálně plodné a kdy neplodné. (Samozřejmě za podmínky, že máte normální pravidelné cykly nenarušené užíváním hormonální antikoncepce.) Vaše úžasné tělo vám zkrátka vysílá vcelku jasné signály, kdy jste plodná a kdy ne. Za určitých podmínek je možné měření teplot a sledování některých dalších symptomů použít jako alternativní antikoncepční metodu, kterou pak můžete umocnit a pojistit kupříkladu používáním kondomu – odborně i mezi laickou veřejností se této metodě předcházení početí říká Symptotermální metoda. Pochopitelně lze tohoto zajímavého způsobu „antikoncepce“ využít i naprosto opačně… jednoduše budete vědět, kdy do toho „praštit“.

Vždyť jsem zdravá! Pět nejčastějších důvodů, proč nemůžete otěhotnět!
Témata: Než otěhotníte, Sex, Těhotenský test, Plodnost, Menstruace, Antikoncepce, Plodné dny, Ovulace, Teplota, Vít, Lota, Podpaží, Tělesná teplota, Symptom, Cyklus, Souvislost, Symptotermální metoda, Jak, Vaš, Menstruační kalhotky na Heureka.cz