Maminka.czUltrazvukové vyšetření

Během těhotenství vás čekají čtyři ultrazvuky: V jakém týdnu a proč

Martina Machová 27.  1.  2020
Na ultrazvuk chodíme běžně a beze strachu, ale víte, na jakém principu funguje a kolikrát a proč se v těhotenství obvykle běžně užívá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ultrazvukové (sonografické) vyšetření patří dle odborníků k nejbezpečnějším diagnostickým zobrazovacím metodám. Navíc nejsou v současné době známy žádné kontraindikace, které by u daného pacienta či nastávající maminky bránily v jeho využití. Sonografické vyšetření pracuje se zvukem, přesněji s ultrazvukem, který je pro lidské ucho neslyšitelný. Na rozdíl od sluchu některých zvířat (kytovci, netopýři), která jsou schopná část ultrazvukového spektra nejen zachytit, ale také jej využívat ke komunikaci a k takzvané echolokaci (ultrazvuk se odráží od předmětů v okolí zpět ke zdroji vysílání, kde je vyhodnocen – napoví vzdálenost od určitého předmětu, jeho velikost, tvar, a dokonce i složení a podobně). Kupříkladu speciálně cvičení delfíni jsou schopní lokalizovat kovové kuličky od průměru 1 mm až na 100 metrů!

3D a 4D ultrazvuk: Je nutnost, nebo jen trend? A co všechno lékař zjistí?

Ultrazvukové vyšetření

Během ultrazvukového vyšetření vysílá pohybující se sonografická sonda slabé ultrazvukové vlnění do tkání vyšetřované oblasti. Sonda slouží jako vysílač ultrazvuku i jeho detektor. Vyslané vlnění se v orgánech těla na rozhraních tkáňových prostředí s odlišným akustickým odporem odráží zpět, tyto „informace“ jsou zpravovány do již dobře známých ultrazvukových snímků, které je schopen speciálně školený lékař „přečíst“. Respektive z nich částečně vyhodnotit, zda je v organismu maminky či pacienta vše tak, jak má být. Ultrazvukem se vyšetřují veškeré tzv. měkké tkáně i orgány – játra, žlučník a žlučové cesty, slinivka, slezina, ledviny, močový měchýř, děloha, vaječníky, prostata, semenné váčky a pochopitelně také plod. Sonografie je naprosto bezbolestná, dokonce není pociťována ani nepříjemně!

Ultrazvuk: Kolikrát vás v těhotenství čeká a co všechno zjistí?

4 obvyklé těhotenské ultrazvuky: 

  • První vyšetření proběhne obvykle po tom, co k lékaři dorazíte s pozitivním těhotenským testem. Zárodek je možné v děloze ultrazvukem „odhalit“ okolo 5. týdne od začátku poslední menstruace, pulzující srdíčko je vidět o týden později. První vyšetření se provádí kvůli přesnosti vnitřně (do pochvy je zcela bezbolestně zavedená ultrazvuková sonda).
  • Druhé vyšetření čeká nastávající maminku mezi 12. a 14. týdnem těhotenství. Hodnotí se stáří i „kondice“ plodu (lze s jistou pravděpodobností odhalit některé vývojové vady), stanovuje pravděpodobný termín porodu a kontroluje se také uložení placenty.
  • Třetí vyšetření čeká maminku okolo 18. až 22. týdne těhotenství. Opět se sleduje „kondice“ plodu, ten se při tomto screeningu různě přeměřuje (stehenní kosti, bříško, hlava) a vylučují se některé vývojové vady – všechny však bohužel nelze sonografem zjistit! Lékař si všímá i počtu plodů, dále se opět sleduje i uložení placenty a nově také množství plodové vody. Toto vyšetření bývá delší než předchozí dvě.
  • Čtvrté vyšetření se prování mezi 30. a 32. týdnem těhotenství. Zaostřeno je na růst a velikost plodu. Zdravotník si opět všímá uložení placenty i plodu a množství plodové vody. Pokud je vše v pořádku, nebývají další vyšetření nutná.
Holky a kluci vypadají v děloze stejně! Kdy se jejich pohlaví začne lišit?
Témata: Těhotenství, Těhotenství týden po týdnu, Těhotenská poradna, Vývojové vady, Ultrazvukové vyšetření, Placenta, Těhotenský kalendář, netopýři, Plod, Čtyři, Játra, Uložení, Zárodek, Vaš, Běh, Sonda, Ultrazvuk, Detektor, Vyšetření, Maminka