Maminka.czTipy na výlet

Berlín, Vídeň, Budapešť: Na eurovíkendy se vydejte vlakem, bude to bavit i děti

redakce 10.  8.  2022
Prázdniny už jsou za půlkou a vy přemýšlíte, kam ještě vyrazit se svými dětmi? Vezměte je na výlet do vídeňského Prátru, berlínské zoo nebo do budapešťských lázní. Dostanete se tam pohodlně a snadno vlakem a užijete si zábavný víkend v zahraničí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za zvířátky i historií do Berlína

Zoologická zahrada Berlín se nachází v centru města, byla založena v roce 1844 a zaujímá plochu 35 hektarů. Je to nejen nejstarší a nejnavštěvovanější zoo v Německu, ale také zahrada, která má celosvětově nejbohatší sbírku zvířecích druhů. K jejím obyvatelům patří mimo jiné jediné pandy velké v Německu a místní akvárium je jedno z nejznámějších a nejvýznamnějších v Evropě. Samotnou prohlídku zoologické zahrady si můžete zpestřit komentovaným krmením, které bude děti určitě bavit.

Mimo to je metropole plná vyhlášených míst, kudy kráčela historie, kterou děti znají z hodin dějepisu. Za návštěvu stojí budova Říšského sněmu, která byla postavena roku 1894 jako sídlo parlamentu Německé říše – Reichstagu. V roce 1933 ji však zapálili nacisté. Po sjednocení Německa a navrácení Spolkového sněmu do Berlína se budova opravila a byla jí přistavěna skleněná kupole, která dnes slouží jako vyhlídka. Berlínská zeď zase patří mezi nejznámější novodobé stavby města a je nejvýraznějším symbolem studené války.

Klepněte pro větší obrázek

Kulinářský tip:

Vyhlášenou pochoutkou Berlíňanů je currywurst a koupit si ho můžete na desítkách míst, a to ve stáncích s občerstvením nebo fast foodech. Stejně jako oblíbený a velmi rozšířený döner kebab.

Hravá Vídeň

Hlavní město sousedního Rakouska ocení celá rodina. Nejprve vezměte své potomky do zábavního parku Prátr. Najdete tam celou řadu atrakcí – kolotočů, zrcadlových bludišť, kabinetů smíchu a strašidelných a horských drah... Nebo je tam malý vláček, kterým projedete celý zábavní park. Součástí parku je také nejznámější symbol města – Vídeňské obří kolo, které se svou výškou takřka 65 metrů nabízí dechberoucí pohled na metropoli na Dunaji.

Další zastávkou by měla být vídeňská zoologická zahrada, která je nejstarší na světě. I tady se můžete pokochat pohledem na pandy, které se mají v zoo tak dobře, že se jejich chov přirozenou cestou zvětšuje. Součástí zoo je i obří skleník, který simuluje deštný prales. Pokud vás baví památky, ve Vídni si přijdete na své. Rakouská metropole se pyšní 27 zámky a více než 150 paláci. Mezi nejvýznamnější kostely patří gotický dóm svatého Štěpána, dále tu jsou imperiální Hofburg, majestátní barokní zámek Schönbrunn, ale za návštěvu stojí i soudobá architektura v Muzejní čtvrti, v Museumsquartier.

Klepněte pro větší obrázek

Kulinářský tip:

Mezi sladká lákadla patří sachr, který můžete ochutnat v tradičních kavárnách. Pestrou kulinářskou nabídku si užijete v tržnici Naschmarkt a konzervativní požitkáři si jistě nenechají ujít vyhlášený vídeňský řízek.

Lázeňská Budapešť

Při návštěvě maďarského hlavního města nevynechte návštěvu lázní Széchenyi, které patří k těm z největších na světě. Dva termální prameny, tři venkovní bazény a patnáct vnitřních bazénů v kombinaci atmosféry Rakouska-Uherska a moderních služeb na vysoké úrovni vás budou bavit, a navíc i pomohou se zdravotními problémy. Termální lázně Széchenyi se otevřely v roce 1913 a do dnešního dne pomáhají s léčbou revmatismu, pohybového ústrojí, artritidy, neuritidy a menstruačních problémů. Pitná kúra zase pomáhá s poruchami zažívacího a dýchacího ústrojí.

Za návštěvu stojí i samotná metropole. Vydat se můžete na Budínský hrad, který je vysoko nad řekou Dunaj. Od proslulého Řetězového mostu se k němu dostanete i lanovkou. Za odměnu pak můžete vzít děti do Sugar!shopu, který je rájem pro milovníky sladkého. Na adrese Paulay Ede utca 48 najdete unikátní, designovou cukrárnu i obchod se sladkostmi všeho druhu. Heslo podniku je: „Za sladší život!“ A v tomto duchu je i celý interiér cukrárny.

Klepněte pro větší obrázek

Kulinářský tip:

Při návštěvě Budapešti byste rozhodně měli ochutnat guláš neboli v místním jazyce perkelt. Vyhlášené klobásky pak seženete na Centrální tržnici, kde vás čekají opravdu velký výběr a stovky stánků.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Dovolená s dětmi, Tipy na výlet, Cestování, Prázdniny, Léto s dětmi, Cestujeme, Vlak, Volný čas, akvárium, Zoo, Dunaj, Lázně, Návštěva, Výdej, Německo, Vídeň, Parlament, Rakousko-Uhersko, Rakousko, Evropa, Budapešť, Berlín, Zoologická zahrada, Vid, Výlet