Maminka.czZrak

Bez brýlí je péče o děťátko jednodušší. Operaci nebrání ani kojení

Simona Procházková 29.  11.  2021
Skla zamatlaná od dětských tlapek, pokroucené pacičky brýlí, mžourání při nočním vstávání, mlžení při koupání miminka a podobně. Tak vypadá realita maminek, které mají nějakou oční vadu. Nechat si odstranit dioptrie prostřednictvím laserové operace se však často zdráhají kvůli nejrůznějším nesmyslným mýtům, které kolem tohoto zákroku panují. Víte, že dneska už například neplatí, že je nutné vyčkávat s operací až po porodu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá maminka nejspíš potvrdí, že bez brýlí je péče o děťátko v mnoha ohledech snazší. Jenže co dělat, když vás trápí krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus nebo jiná vada zraku? Všechny tyto oční vady se dají v dnešní době řešit rychlou a bezbolestnou laserovou operací, kterou lékaři doporučují lidem do 40 let. Díky ní je možné se zbavit nepraktických brýlí, které dokážou ženám přinést řadu komplikací, když se stanou maminkami a jejich život se začne točit okolo nikdy nekončící péče o děťátko.

VIDEO: Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčba

Je pravdou, že v těhotenství nebo během šestinedělí není vhodné laserovou operaci očí podstupovat, protože se vlivem hormonálních změn dočasně mění biomechanické vlastnosti rohovky. Pokud ale otěhotnění teprve plánujete, jde o ideální řešení.

Nečekejte, až porodíte

„Když se mi narodil syn, ještě jsem stále nosila brýle. Překážely mi při každém objetí, syn na ně začal sahat a chtěl si s nimi hrát. Bála jsem se, aby mi je nezničil. Zároveň jsem v létě nemohla nosit sluneční brýle, jen s nasazenými čočkami, které jsem v běžném životě moc nenosila. Po laserové operaci očí po probuzení hned vidím, nemusím si nasazovat brýle ani čočky,“ vypráví influencerka Simona Šeligová (založila úspěšný blog SimiLife.cz).

Brýle nosila od svých patnácti let a zrak se jí postupně zhoršoval, až skončila na čtyřech dioptriích na každém oku, což ji v životě dost omezovalo. Proto se rozhodla pro operaci. „Po mém druhém otěhotnění jsem měla obavy, zda se zrak nebude zhoršovat. Na operaci očí jsem šla totiž v době, kdy jsem ještě nad druhým dítětem nepřemýšlela. Dceři jsou nyní čtyři měsíce a všechny mé obavy se projevily jako liché,“ sdílí svou zkušenost maminka tříletého Edwina a Vivien Lily.

Strach „co bude po porodu“ není na místě

Zmíněné obavy nejsou neobvyklé. Dříve se totiž skutečně doporučovalo čekat s operací až po porodu, to však už dnes neplatí. V těhotenství se sice může u některých žen dočasně zhoršit vidění, ve většině případů se ovšem po porodu vada vrací do původních mezí, u 80 % žen zůstává zrak stabilní.

„Nárůst dioptrií po porodu je výjimečný, při kojení k němu nedochází nikdy. Krátkozrací lidé mohou mít i během celého života mírný nárůst dioptrií, ale i s tím si v budoucnu umíme poradit,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. Pokud se vada v pozdějším věku znovu objeví, díky nejnovější generaci takzvaných femtosekundových laserů lze oko operovat opakovaně, a to i mnoho let po původním zásahu. Díky doživotní záruce není nutné čekat, až se dioptrická vada „ustálí“ nebo až na období „po dětech“ a lze se pro laserovou operaci rozhodnout hned po završení dospělosti.

Problémy se zrakem v těhotenství: Co nepodceňovat a kdy jít k lékaři?

Věčně upatlané brýle

S dalším z mýtů, které se šíří v souvislosti s laserovými refrakčními operacemi, se setkala i Barbora Kubíčková, která je na sociálních sítích známá pod přezdívkou Barušminky. „Slyšela jsem, že by se měla operace odložit až po porodu, protože tlačením prý může v oku něco prasknout,“ říká influencerka. I toto však odborníci vyvracejí. „Mechanická pevnost oka po laserovém zákroku je dostatečná, aby vydržela i ten nejtěžší porod,“ ubezpečuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Bára Kubíčková operaci absolvovala v době, kdy už byla maminkou malého syna Davídka. „Brýle se dětem velmi líbí, takže po nich neustále ‚hrabou‘ a tím pádem jsou pořád špinavé. Problém špinavých brýlí ale po operaci rychle zmizí,“ popisuje vlastní zkušenost youtuberka, která měla před operací téměř pět dioptrií a mírný astigmatismus, takže bez brýlí nebo čoček se neobešla. Kromě věčně „zapatlaných“ skel navíc maminkám hrozí, že může jednoduše dojít k rozbití brýlí. A nutnost pořízení nových anebo časté opravy zasahují do rodinného rozpočtu. Nehledě na to, že při rozbití rovněž hrozí poranění.

Kojení není překážkou

„Kojící maminky operujeme laserem běžně. V období nočního vstávání k miminku jsou brýle velmi nepohodlné a odstranění dioptrií, pokud o něm uvažujete, nyní velmi oceníte,“ podotýká primářka Valešová. Mezi maminky, které absolvovaly zákrok v době kojení, patří i youtuberka a influencerka Markéta Venená. „Laserovou operaci jsem podstoupila na začátku letošního roku, kdy bylo dcerce Adélce půl roku. O odstranění dioptrií jsem uvažovala už hodně dlouho, protože jsem měla skoro šest dioptrií a bez brýlí jsem neviděla,“ vypráví Markéta. Problém často řešila nošením kontaktních čoček, ale jejich výměna byla mnohdy nepohodlná a omezující. „Jednou jsem si vyměňovala čočky i v džungli na Srí Lance,“ směje se. S příchodem miminka se pak ukázalo, že dioptrie jsou překážkou i v péči o něj. „Adélka mi tahala za brýle a různě mi je sundávala. Také v noci, když mě vzbudila, musela jsem hledat, kde mám brýle,“ popisuje dřívější patálie. 

Oční vady má až čtvrtina školáků. Co a kdy bychom měli hlídat?

Největší obavy měla Markéta z toho, jak po operaci zvládne pečovat o Adélku, proto se zákrokem vyčkávala, až bude dcerce půl roku, aby bez problému zvládla krátké odloučení od maminky. „Nakonec to bylo úplně v pohodě,“ říká s odstupem času. Protože se jedná o ambulantní zákrok, není třeba zůstávat v nemocnici. Samotná operace trvá přibližně 20 minut, poté člověk odchází domů.

„Řešila jsem s lékařkou i téma kojení. Ani to ale nebyl problém, protože anestetické kapičky, které se používají před operací, nejdou do krevního oběhu, takže není třeba dlouhý rozestup mezi operací a kojením. Ten by byl zapotřebí jedině v případě, že bych si vzala léky na bolest, ale ty jsem nepotřebovala. Oči mě jen trochu pálily a štípaly, žádná bolest. Oproti porodu to nestálo za řeč,“ usmívá se Markéta.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Kojení, Oči, Zdraví žen, Influencerka, Zrak, oční vady, Lily, Barbora K, Maminka, Operace, Lucie Valešová, Vivi, Adélka, Sklo, NeoVize Brno, Srí Lanka, Děťátko, Pec, Brýle, Davídek, Vada, Dioptrie, Zdraví na Heureka.cz