Maminka.czJen pro maminku

Bez chloupků, bez problémů

Martina Pavlová 16.  8.  2010
I když depilace není sezonní záležitostí, vrásky nám dělá především v létě. Není příliš složité odpovědět na otázku proč. Hladký povrch kůže je jednoduše nedílnou součástí estetického vzhledu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odstraňování chloupků jak u mužů, tak u žen patřilo mezi běžnou součást péče o tělo již ve starověku.

Dnes se odborníci spíše přiklánějí k tvrzení, že se jedná hlavně o moderní záležitost než o věc hygieny, i když mnozí, kteří proceduru odstraňování chloupků pravidelně podstupují, by s nimi nesouhlasili.

Bez ochlupení se totiž cítí upravenější a čistí. I přesto depilaci většina lidí stále považuje hlavně za nutné zlo. Výsledek je sice efektní, ale obvykle velmi krátkodobý, a samotný proces a některé jeho „vedlejší účinky“ rovněž nejsou moc příjemné.

Ženské trápení

Zatímco muži denně bojují s vousy v obličeji, ženy to mají o něco komplikovanější. Jejich chloupky sice nejsou tolik vidět, pro mnohé se ale jejich odstraňování týká celého těla, a to stojí spoustu času i námahy. Zejména za slunečných dní, kdy sukně a tílka odhalují i partie, kterým během chladných měsíců ženy tolik pozornosti nevěnují.

V zimě si totiž údajně holí nohy jen 43 % z nich. V létě je to samozřejmě jinak, kromě trápení s jednotlivými metodami depilace však život mnohým dámám komplikuje nejen slunce, které může na čerstvě oholené kůži nadělat nemalé škody, ale také slaná či chlorovaná voda nebo některé kosmetické přípravky. Musí se ale pro krásu trpět? Poradíme vám, co dělat v případě, že se objeví nějaký problém.

Přecitlivělá pokožka

Pravidelná depilace může být příčinou zcitlivění pokožky v některých partiích, zejména v případě oslabené kožní bariéry. Nepříjemné reakce přitom mohou nastat u každé metody odstraňování chloupků. Pokud se holíte, narušujete tím povrch kůže, přičemž na ní mohou vzniknout drobné ranky.

Proto je dobré používat gel nebo pěnu, jež celý proces výrazně usnadní a navíc zabrání možnému podráždění a mechanickému poranění. Dobrá zpráva ovšem je, že jsou dnes k mání i speciální verze holicích přípravků určené pro citlivou nebo suchou pokožku.

Použití vosku a depilačního krému také představuje pro senzitivní kůži potenciální nebezpečí. „Možné podráždění či dokonce vznik alergie vlivem některých chemických látek v kosmetice omezíte testem reakce -aplikací malého množství přípravku na citlivá místa (vnitřní strana předloktí, oblast za ušním boltcem). Pokud za 24 hodin nenastane v dané lokalitě začervenání, svědění a podobně, můžete tento přípravek bez obav použít.

Samozřejmě větší opatrnost je nutná v případě kožních chorob, jako je ekzém či lupénka,“ říká kožní lékařka Veronika Flášarová z dermatologické a kosmetologické ordinace v Brně. Pokud chloupky likvidujete epilací voskem, vyhněte se této metodě v případě čerstvě opálené pokožky a rozšířených žilek. „Depilovaná kůže je obzvláště citlivá, proto následně nepoužívejte deodoranty či antiperspiranty s obsahem alkoholu a 24 hodin po epilaci se vyhýbejte slané a chlorované vodě, aby nedošlo k podráždění pokožky. Jako prevence nežádoucích reakcí je vhodná následná aplikace zklidňujících, protizánětlivě působících krémů,“ vysvětluje dermatoložka.

Příliš mnoho chloupků

Trpíte-li nadměrným ochlupením v typicky mužských partiích, jako je oblast nad horním rtem, brada, prsní bradavky či střední linie podbřišku a vaše chloupky jsou tmavé a tvrdé, může se jednat o problém spojený s hormonální poruchou - vyšší hladinou testosteronu, která se vyskytuje u syndromu polycystických ovarií.

V takovém případě doporučuje Veronika Flášarová péči gynekologa a hormonální léčbu. Prozatím je vhodnou metodou k odstranění nežádoucích chloupků klasické holení, pro hustší porost naopak není doporučován elektrický strojek. Chcete-li prodloužit intervaly mezi holením, zkuste přípravky zpomalující růst chloupků, které je zároveň zjemňují a zesvětlují. Může se jednat o gel, tělové mléko nebo speciální deodorant. Pokud vás trápí ochlupení kolem prsních bradavek, použije pinzetu a pokuste se chloupek vždy vytáhnout i s cibulkou.

U dermatologa můžete vyzkoušet metodu elektrické jehly, která se zapíchne přímo k vlasové cibulce a elektrickým výbojem se naruší nebo úplně zničí vlasový kořínek. Tento zákrok je vhodný pro menší plochy a výraznější chloupky, hlavně v oblasti brady, podpaží, k odstranění knírku pod nosem (asi 150 Kč za jedno ošetření) či chloupků kolem bradavek. Pokud nadměrné ochlupení nezmizí ani po hormonální kúře, potom stojí za úvahu trvalá epilace pomocí laseru, který je vhodný i v případě citlivé pokožky. „Lékař po konzultaci s pacientkou zhodnotí stav její kůže a stanoví sílu, respektive energii laseru, kterým bude klientka ošetřena, aby nedošlo k popálení či jinému poškození,“ vysvětluje Veronika Flášarová.

Chloupky pod kůží

Za nepříjemné zarůstání chloupků do kůže, které se projevuje zarudnutím, často také bolestivými záněty a pupínky, může fakt, že nejsou schopny „prodrat se“ až na povrch pokožky. Příčin je hned několik: silná vrstva odumřelých kožních buněk na povrchu kůže, tvar chloupku, který je po holení seříznutý, ne špičatý, nebo růst chloupků různým směrem, zejména po epilaci strojkem.

To všechno způsobuje, že se oslabené chloupky stáčejí do klubíčka a zůstávají pod povrchem, kde se začnou chovat jako cizí těleso, což se nejčastěji projevuje zánětem. Co s tím? Radikálním řešením, které vás tohoto problému může zbavit jednou provždy, je samozřejmě zabránit jejich růstu.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

Témata: Jen pro maminku, Časopis Moje psychologie, Slunečný, Potenciální nebezpečí, Vlasový kořínek, Problém, Střední linie, Vousy, Chloupek, Bolestivý zánět, Silná vrstva, Chlorovaná voda, Lupénka, Chladný měsíc, Problém spojený, Vnitřní strana