Maminka.czRecepty

Bezinkové víno není žádná alchymie. Připravte si doma vynikající nápoj z léčivé rostliny

Simona Formánková 11.  9.  2022
Když se řekne domácí víno, možná vás v první chvíli odradí představa časově náročné přípravy. Nenechte se však mýlit. Víno sice musí kvasit, ale když vše správně nachystáte, zvládne to naprosto samo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bezinky, tedy plody bezu černého, právě dozrávají, a je proto ten správný čas na jejich zpracování. Nejenže jsou velmi chutné, ale také obsahují mnoho tělu prospěšných látek. Ve spojení s vínem to zní možná až neuvěřitelně, ale bezinky jsou odpradávna hojně používány i v lidovém léčitelství. 

Suroviny:

  • 1 l plodů bezinky
  • 2 ks nového koření
  • 2,5 dkg kvasnic
  • pepř celý
  • hřebíček
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody

Postup:

Čisté plody bezinek dáme do vody a povaříme i s kořením asi 1/4 hodiny. Necháme zchladnout, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme kvasit 3 dny (1x za den promícháme).

Po třech dnech přecedíme do láhve, převážeme igelitem a necháme v klidu v teple uležet, až se víno vyčistí a bude mít „jiskru“. Pak víno stočíme do láhve a uložíme v chladu.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Vaření, Podzim, Cukr, suroviny, vůně, Recept, Alchymie, Nápoj, Víno, Koření, Léčivá rostlina, Plod