Maminka.czKojenec

Běžné kožní potíže v kojeneckém věku

Ivana Ašenbrenerová 29.  6.  2009
V prvních šesti měsících se může u vašeho miminka objevit řada problémů, které souvisejí s pokožkou. Většinou se nejedná o nic závažného, ale můžou vyvolat spoustu otazníků. Jak se s nimi vypořádat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klasický přístup

POKOŽKA MALÝCH DĚTÍ JE VELMI CITLIVÁ, A POKUD O NI NEBUDETE PEČOVAT, POŠKODÍ SE JEJÍ OCHRANNÁ VRSTVA A BUDE SE OLUPOVAT, SVĚDIT NEBO BUDE JINAK PODRÁŽDĚNÁ. V prvních měsících života miminka trápí i jiná kožní onemocnění, mezi nejčastější patří seboroická dermatitida, plenková dermatitida, atopický ekzém, plísňová onemocnění a bakteriální infekce.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Jak uchovávat odstříkané mléko

SEBOROICKÁ DERMATITIDA

Jak říká kožní lékařka MUDr. Dagmar Frösslová, toto onemocnění patří mezi velmi časté. „Vyskytuje se v místech se zvýšeným množstvím mazových žláz (vlasová část, tváře, oblast za ušními boltci, střed trupu) a její příčinou je zvýšená endogenní hladina androgenních hormonů, která způsobuje zvýšenou aktivitu mazových žláz. Ta po třech měsících ustává a vrací se až s pubertou,“ vysvětluje lékařka. Ke vzniku dále přispívá zvýšený výskyt kvasinek – candida albicans, které mohou působit jako patogen. „Zvýšený výskyt žlutavých mazových šupin, především nad velkou fontanelou, odeznívá po třech měsících, ale může přetrvávat, zvláště pokud nebyl léčen nebo byl léčen špatně.

Někdy se onemocnění objeví s prodlevou, během 1,5 roku. Typickou lokalitou je temeno, střed obličeje, kožní záhyby na krku, hrudníku a v místě zapaření (třísla, podpaží). Objevují se zarudlá ložiska se zvýšenou tvorbou šupin, někdy i mokvání,“ říká dr. Frösslová. Vhodnou terapií je použití salicylového oleje, šetrné vyčesávání mastných šupin a také zinkový olej (Vioform).

Lze použít mýdlo Dermowas.

PLENKOVÁ DERMATITIDA

Jde o nealergické zánětlivé onemocnění, které je způsobeno kontaktem s dráždivými látkami, které jsou tělu vlastní i cizorodé. „Objevuje se nejčastěji ve druhém až čtvrtém měsíci života a na vzniku se podílí vlhko, rozklad moči a patogeny, jako jsou kvasinky a bakterie či enzymy ze stravy,“ uvádí kožní lékařka. „Často vyměňujte plenky, používejte zinkovou mast, olej, antibakteriální pudry, zavéďte protikvasinkovou péči a upravte stravu,“ doporučuje.

CRUSTA LACTEA

Jedná se o první období atopické dermatitidy, které vzniká v kojeneckém období (ve 2. až 3. měsíci života) a objevuje se zvláště na tvářích. Projevuje se zarudnutím, tvorbou šupin, puchýřků, mokváním – to se může přesunout z hlavy na krk, trup, končetiny. Onemocnění může vymizet nebo trvat do dvou let a přejít do fáze dětské.

Pak se mohou projevy omezit na některé lokality, jako jsou podkolenní jamky, zápěstí a podpaží. „Vhodné jsou koupele (např. Balneum Hermal, Linola Fett Ölbad) a promazávání (Excipial, Lipolotio). Používají se kortikoidní i nekortikoidní krémy a masti (pouze krátce) (Locoid, Advantan, Elocom, atd.), a antihistaminika (Aerius, Zyrtec, Fenistil),“ doporučuje Dagmar Frösslová.

Maminčin odborník

prim. MUDr. Dagmar Frösslová kožní ambulance Poliklinika ambulantních specialistů Medico www.medico.cz

V batolecím věku se mohou objevit kožní onemocnění způsobená keratofilními dermatofyty. Patří sem například mikrosporie (zhruba od 3 let výše), která se projevuje ulámanými vlasy nad úrovní kůže, ostře ohraničenými ložisky, jakoby drobně posypanými cigaretovým popelem. Favus – projevuje se nánosem šupin, kterými prorůstá vlas. Léčba je antimykotická (Lamisil, Sporanox, Nizoral), případně lokální (Mycospor, Batrafen).


Alternativní přístup

Kožní onemocnění jsou roztříděna podle individuálních klinických symptomů.

SEBOROICKÁ DERMATITIDA

Pokud se začne včas léčit, brzy odezní, aniž by zanechala stopy. Jestliže však není léčena, rozšíří se do obličeje, na řasy, obočí, do kštice a na krk. „Onemocnění se později rozvíjí do Leinerovy deskvamativní erytrodermie, která se projeví na kožních záhybech a dalších částech těla, jako je podpaží, krk, oblast za ušními boltci. Postihuje kojence ve věku jednoho až dvou měsíců. Následuje po banálním onemocnění kůže zadní části těla, při němž se tvoří seboroické šupiny. Dítě může trpět zvracením, průjmy, nespavostí a celkově neprospívat. Po několika dnech se šupiny odlupují. Závažné formy se vyskytují jen výjimečně,“ říká dr. Budková.

BELLADONA 9CH – použít, když je kůže červená, lesklá, jakoby nalakovaná, přecitlivělá na dotek.

ANTIMONIUM CRUDUM 9CH – při mokvavé erupci s tvorbou nažloutlých krust, strupů, postihující především obličej.

MEZEREUM – pokud je kůže infi kovaná, zanícená, jsou na ní nažloutlé bělavé krusty na úrovni obličeje, brady a vlasaté části hlavy se slepenými mastnými vlásky.

GRAFITES – žlutavé stroupky za ušním boltcem, začervenalá prosáklá kůže s nažloutlou, hustou, jakoby medovou lepkavou sekrecí.

VIOLA TRICOLOR – vznikne zanícením a ekzematizací kštice u malých dětí, mokvá, objevuje se nažloutlý sekret, po vyschnutí se tvoří krusty, které slepují vlásky, zarudlý obličej, zhoršené svědění v noci a v zimě. Nezapáchá.

CALCAREA CARBONICA – velmi častý lék u velkých jedlíků, kterým se potí záhlaví.

DERMATITIDY ZADNÍ ČÁSTI TĚLA

Vyskytují se začervenalá místa na zadečku, ve stydké krajině, se šupinkami nebo puchýřky.

Mohou být reakcí na materiál plenek (celulóza a igelit), kdy nepřichází ke kůži vzduch, nebo na příliš dráždivé toaletní potřeby, pudry, krémy aj. Zde velmi často dobře pomáhají homeopatické léky.

RHUS TOXICODENDRON 9CH – puchýřky a neklid, dítě se v noci vrtí a hledá polohu kvůli bolestivosti kůže, velmi ho to svědí a je nervózní.

CROTON TIGLIUM 9CH – při svědivé, drobně puchýřkaté zarudlé kůži na zadečku a genitálu. Kůže je silně citlivá na dotek a je bolestivá.

MERCURIUS SOLUBILIS 9CH – silně infi kovaná zarudlá hnisající prosáklá kůže kolem řitního otvoru a v ohbí.

SULFUR – výrazný sklon k zarudnutí konečníku, červená vyrážka se často rozšíří až na záda, zhoršení po teplé koupeli a teplem postýlky, v noci se vrtí a vystrkuje nohy z přikrývky.

PLÍSŇOVÁ ÚSTNÍ INFEKCE

Objevuje se během prvních dnů života dítěte se začátkem kojení. Následuje přechodné zarudnutí a poté výsev malých bílých skvrn, podobajících se sraženému mléku, které těsně přiléhají ke sliznici a krvácejí, když se je pokusíte odstranit. Sliznice v dutině ústní je překrvená, nateklá, bolestivá, může i zapáchat, dítě více a silně slintá a odmítá sát mléko. „Léčíme místně výtěry z heřmánku či šalvěje, můžeme použít i homeopatický roztok tinktury Hydrastis canadensis (několik kapek v trošce vody),“ říká dr. Budková.

Nejčastěji používaná homeopatika: BORAX 9CH, MURIATICUM ACIDUM 9CH – deset granulí rozpuštěných v 50 ml vody se podává během dne každou hodinu s jednou předem rozpuštěnou lžičkou kojeneckého mléka.

Maminčin odborník

MUDr. Věra Budková praktická lékařka pro děti a dorost s dlouholetou praxí ve standardní medicíně, rozšířenou o alternativní možnosti léčby

Zhruba do jednoho dvou týdnů se objevují na obličeji a tělíčku červené flíčky velikosti čočky, v jejichž středu je zatvrdlý nažloutlý pupen. Umístění se mění nezávisle na jídle, mazání, koupání – mizí a objevují se tu a tam samy od sebe.

Zkusit můžete homeopatické léky: NUX VOMICA 9CH (při předpokládaném lékovém zatížení z porodu matky), SULFUR 15CH (drsná, zarudlá kůže, jakoby zapáchající) či BROMUM (suchá, jemná kůže, tzv. novorozenecké akné).

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Banální onemocnění, Věk, Novorozenecké akné, Viola, Kožní potíže, Mastný vlas, Ochranná vrstva, Muriaticum acidum, Elo, Poliklinika, Calcarea carbonica, Jemná kůže, Potíž, Seboroická dermatitida, Zarudlá kůže