Maminka.czRecepty

Bezový sirup uleví od teploty i nepříjemného kašle. Připravte si ho doma v pár krocích

redakce 28.  5.  2022
Jakmile se přírodou a odlehlými zákoutími rozvoní bílé květy zvané kosmatice, rozhodně je nenechte ležet ladem. Jsou totiž nejen krásné a voňavé, ale i plné blahodárných účinků pro zdraví. Dopřejte si to nejlepší z květů černého bezu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sirup z bezu je nejen lahodný, ale pomáhá také s krevním tlakem a cévními chorobami. Skvěle si ho vychutnáte jako osvěžující limonádu v horkých letních dnech nebo jako dochucení čaje při nachlazení. Květy bezu pomáhají vykašlávání a usnadňují dýchání.

Suroviny:

  • 10 menších květenství černého bezu
  • 600 ml vychladlé převařené vody
  • 500 g cukru krupice
  • ½ bio citronu
  • ½ lžíce kyseliny citronové 

Postup:

První den zalijte květenství bezu vychladlou převařenou vodou a přidejte chemicky neošetřený citron nakrájený na kolečka. Vložte do lednice. 

Druhý den slijte všechnu tekutinu do čistého hrnce, přidejte kyselinu citronovou a cukr. Za občasného míchání nechte rozpustit cukr na středním plameni. Pouze ohřívejte, nevařte. 

Když se cukr rozpustí, plňte sirupem vysterilizované sklenice, uzavřete sterilizovaným víčkem, nechte vychladnout a vložte do lednice.

Témata: Zdraví, Recepty, Vaření, Video recept, Nemoc, Cukr, Vaření pro rodinu, Kašel, příroda, suroviny, lednice, Sirup, Květenství, Blahodárný účinek, Teplota, Květ, Dom, Černý bez, Zdraví na Heureka.cz