Maminka.czDěti a mateřství

Bezpečné léto: Jak předcházet dětským úrazům

redakce 15.  7.  2011
Blížící se léto je pro většinu z nás nejoblíbenějším obdobím v roce. Teplé počasí, dovolená, posezení na zahrádce s přáteli… Ale léto, to není jen zábava a radost. Letní měsíce s sebou každoročně přinášejí vyšší riziko vzniku úrazů. Lidé tráví více času v přírodě, cestují, sportují a všeobecně se více vystavují riziku poranění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dle statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR bylo v České republice za rok 2009 ambulantně ošetřeno 1 640 975 zraněných, přičemž 32 % ošetřených bylo mladších 18 let. Děti jsou ohroženy nejvíce, protože si nebezpečí často neuvědomují. „Typickým rizikem pro děti a mládež jsou venkovní aktivity. Honí se na kolech po ulicích, lezou po skalách nebo si hrají v lomech a podobně,“ říká Prof. MUDr. Petr Havránek, CSc., přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Co všechno se nám může stát?

Úrazy můžeme rozdělit do pěti velkých skupin: domácí, dopravní, sportovní, pracovní a školní. „Léto se od jiných ročních období liší pouze částečně,“ vysvětluje docent Havránek. „V létě, v době dovolených evidujeme vyšší počet dopravních úrazů, často ošetřujeme také cizince, kteří u nás tráví dovolenou. Roste také počet domácích úrazů, především u předškolních dětí a dětí z prvního stupně základní školy.“

Nárůst domácích úrazů je spojen především s tím, že děti o prázdninách tráví více času doma a bez stálého dozoru. Jejich hrací plocha se navíc díky pěknému počasí rozrůstá i o zahradu. Zde se vyhněte především povalujícímu se nářadí a nikdy nenechávejte žebřík opřený o dům nebo strom, pokud nejste poblíž!

Počet dětských úrazů v České republice díky prevenci každoročně klesá, ale i tak si úrazy dle statistik ÚZIS každým rokem vyžádají život více než dvou set dětí. Jedná se o nejčastější příčinu dětských úmrtí u nás. Následkem úrazu se v České republice každým rokem „vylidní“ jeden celý kinosál plný dětí a další dva až tři tisíce dětí zůstávají po úrazu trvale postiženy. „V průběhu loňského roku jsme řešili 316 případů úrazů dětí s trvalými následky a bohužel také 25 případů dětských úmrtí na následky úrazu,“ přibližuje Markéta Škvorová z České pojišťovny.

V předškolním věku, kdy se učí jezdit na kole nebo na koloběžce prudce narůstá počet sportovních úrazů. Stejné je to v případě náctiletých, kteří zkoušejí stále velmi oblíbené druhy sportů, jako jsou skateboarding či in-line bruslení. „Typicky letními úrazy jsou především u menších dětí pády z prolézaček, u větších dominují pády z kola. V posledních letech také přibylo úrazů z kolečkových bruslí. Ošetřujeme také nemalé množství dětí po pádu z koně,“ vyjmenovává docent Havránek. Nejohroženější skupinou jsou dle statistik děti ve věku 11 – 15 let. V loňském roce bylo nahlášeno více než 9 900 případů zranění.

Vodní radovánky

Další, pro léto typickou rizikovou aktivitou je plavání a koupání. Nebezpečí utonutí hrozí dětem všeho věku. Především u těch menších bychom měli dávat pozor na jakékoliv vodní plochy, protože dítě se může utopit i v 10 cm vody! Dle statistik Aliance dětského plavání ročně v České republice utone okolo 20 dětí ve věku do 10 let. Jakmile se děti naučí plavat, často mají pocit, že se jim ve vodě nemůže nic stát. Vysvětlete jim, že i když umí dobře plavat, neměly by se samy pouštět daleko od břehu a nikdy by neměly skákat do vody, kterou neznají. Úrazy hlavy a páteře po nepovedených skocích do vody bohužel nejsou ničím výjimečným.

Buďte dětem příkladem

Dětským úrazům se bohužel úplně vyhnout nemůžete, ani pokud jste sebeopatrnější rodiče. Preventivními opatřeními však můžete riziko vzniku úrazů minimalizovat nebo alespoň zmírnit jejich následky. Při sportovních aktivitách je důležité používat ochranné pomůcky. Je dokázáno, že cyklistické helmy mohou zmírnit riziko úrazu hlavy až o 85 %. Dříve často býval problém přimět děti vzít si na kolo či lyže helmu.

V posledních letech se ale situace zlepšila a děti bez ochranných pomůcek jsou spíše výjimkou. Důvodem je především široký výběr moderních a barevných chráničů a přileb, se kterými budou mezi kamarády „in“. Častou chybou mnoha rodičů je, že dětem ochranné pomůcky dávají, ale sami je nepoužívají. Jděte proto svým potomkům příkladem a používejte helmy a chrániče, a to i v případě, že si jste při sportu „jistí v kramflecích“!

Úrazové pojištění není zbytečnost

Další důležitou formou prevence je pojištění. Neochrání sice dítě před úrazem, ale pomůže alespoň částečně zmírnit případné následky. „Úrazové pojištění se vztahuje na úrazy, které si vyžádaly lékařské ošetření a případně pobyt v nemocnici. Podle našich statistik má s takovýmto úrazem během prvních šesti let života zkušenost více než třetina dětí,“ vysvětluje Markéta Škvorová. I přesto je propojištěnost stále nízká. „V době prvního úrazu, který vyžaduje lékařské ošetření, je úrazově pojištěna pouze polovina dětí,“ říká Škvorová a dodává: „V případě druhého úrazu je pojištěno necelých 75 % dětí. Některé rodiče tedy nepřesvědčí ani opakovaný úraz.“ Pokud nechcete dětem uzavírat dlouhodobou úrazovou pojistku, můžete ji zařídit jednorázově, třeba jen na dobu, kdy je vysíláte na tábor nebo jedete na rodinnou dovolenou.

Jak v létě děti co nejlépe ochránit před úrazy?

o Naplánujte jim aktivity – Když tráví volný čas bez dozoru a náplně, často vymýšlejí rizikové a nebezpečné věci
o Naučte je při sportu používat ochranné pomůcky
o Buďte jim vzorem – sebelepší rady jsou k ničemu, když se podle nich před dětmi sami nechováte
o Komunikujte s nimi – nestačí říct „Tohle nesmíš!“, vysvětlete dětem, proč je daná činnost nebezpečná a co se jim může stát

Témata: Děti, léto, Dětský úraz, Úraz, Úraz dětí, Let, Domácí úraz, ÚZIS, Úrazové pojištění, Polovina dětí, Aliance dětského plavání, Vodní radovánky, Jak, Škvor, Dopravní úraz, Dětský, Široký výběr, Letní úraz, Petr Havránek, In-line brusle