Maminka.czBezplenková metoda

Bezplenková metoda může skvěle fungovat. Je třeba ale začít brzy

Napadlo vás někdy, že byste vůbec nepoužívala klasické plenky? Bezplenková komunikační metoda prý zaručí, že to jde i bez nich. Opravdu funguje, nebo je to jen další módní hit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to je bezplenková komunikační metoda (BKM)?

Bezplenková komunikační metoda (BKM) je přirozená věc, která je hojně používaná na celém světě, v největší míře v zemích tzv. třetího světa. Základem této metody je zesílená komunikace mezi vámi a vaším miminkem.

Miminka dokáží dát najevo již od narození, že potřebují vykonat potřebu. Maminka pak kojence podrží v klubíčku nad vhodnou nádobou, aby si mohlo ulevit. Nejde jen o to, ušetřit co nejvíc plen, ale o zesílení komunikace s dítětem, o reagování na další z jeho potřeb. Je prokázáno, že miminka, u kterých je BKM praktikována, brzy dávají najevo, že raději vylučují mimo plenu.

Osvědčily se pleny látkové, tak dítě neztratí spojitost mezi vyměšováním a být v mokrém, vy víte, kdy a kolik dítě vyčůralo, a tak můžete lépe načasovat další pokus o trefu do nočníku.

Bezplenková metoda. Naučte se porozumět svému miminku. Jak na to?

Výhody bezplenkové metody

  • Přechod na klasický nočník je v pozdějším období pro děti snadný, protože už ví, o co jde. Daleko náročnější je učit dítě z ničeho nic vylučovat do nočníku, když jste to po něm měsíce nebo dokonce roky vyžadovali pouze do pleny.
  • Dítě tráví minimální čas ve vlastních výměšcích – není pak tedy nutné zadeček mazat krémy plnými chemie na ochranu před močí, stolicí a chemikáliemi z jednorázových plen.
  • Po vyměšování v klubíčku nad nádobou stačí miminku utřít konečník kouskem toaletního papíru. Odpadá tak nutnost stolici umývat z celého zadečku (někdy i zad a oblečení), jako při použití jednorázové plenky.
  • Ekologický i ekonomický přínos – méně použitých tzv. jednorázovek a méně časté praní látkových plen.
Bezplenková metoda aneb když si s miminkem dokonale rozumíte

Názory na bezplenkovou metodu

Ano

Lucie Harnošová, lektorka kontaktního rodičovství

Bezplenková metoda je součástí tzv. kontaktního rodičovství. Jeho podstatou je naslouchání intuici.

Bezplenková metoda je přirozená hygiena nemluvňat, která spočívá v tom, že miminka mají hned po porodu schopnost vědomě uvolňovat své svěrače. Neumí je vědomě zadržet, to se teprve učí a trénují.

V bezplenkové metodě se využívá této schopnosti a rodiče dětem umožňují, aby svou potřebu vykonaly mimo oblečení, vně své hnízdo. Metodu je ideální začít praktikovat co nejdříve, maximálně do 6. měsíce. U starších dětí je to už klasické učení na nočník, u kterého ale můžete využít prvky z této metody, kdy se miminka drží nad vhodnou nádobou v klubíčku.

Důležité je reagovat na signály, které dítě vysílá. Pokud je rodiče vyslyší, dítě nebude vykonávat potřebu do plenek. Jak tyto signály vypozorovat? To už je na rodičích a především mateřské intuici. Signály se totiž mohou časem změnit. A největší výhoda této metody? Vytvoříte si velmi blízký vztah s dítětem, je klidnější, méně uplakané, netrpí na bolesti bříška, opruzeniny a také se spotřebuje méně plenek.

Ne

Dana Veselá, administrativní pracovnice na mateřské

Mám jedenáctiměsíční holčičku Elišku a používám od jejího narození pouze jednorázové plenky.

O bezplenkové metodě jsem slyšela nedávno a vím, že hodně maminek tuhle metodu praktikuje. Věřím, že vypozorovat jisté signály miminka je možné, ale zároveň si myslím, že všechno má svůj čas. Nevidím žádný důvod, proč bych začala učit Elišku být bez plenky už teď.


Nejoblíbenější produkty

Další oblíbené výrobky



Asi jako každá maminka chci i já být co nejvíc se svým dítětem, ale taky se zároveň potřebuji starat o domácnost, jezdit k lékařům, nakupovat a navštěvovat rodinu. Takže je to mnohdy velmi časově náročné, a pokud dítě nemá viditelné problémy s plenkami, jako třeba opruzeniny, tak bych tuto metodu neviděla jako přínosnou.

Navíc nevidím nic špatného na tom nechat dítě vyčurat nebo vykakat do plenky. Nikdy dceru v plence nenechám dlouho, takže opruzeniny nehrozí. Asi jediné plus vidím v úspoře financí. Nedá se jednoznačně říct ANO, nebo NE nějaké metodě, každá rodina má jiný denní režim a rytmus života. Já osobně si ale neumím představit, že bych bezplenkovou metodu praktikovala.

Další zajímavosti:

Částečný „úvazek
Bezplenkovou metodu lze praktikovat na celý anebo jen částečný „úvazek“. Sama si můžete určit dobu, kdy to budete zkoušet.
Vždy je ale nutný váš klid.

Praktické pomůcky
Pro snadnější praktikování jsou vhodné pomůcky, například miska nebo malý nočníček. Takový, který můžete nosit s sebou a vejde se i do batohu.

Když se nedaří
Někdy nastanou chvíle, kdy se praktikování nebude dařit. Tento bojkot bývá v době nemoci, když dítěti rostou zoubky anebo když se učí něco nového.

VIDEO: EKO výzva: Jednorázové plenky omezím na minimum

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Bezplenková metoda, BKM, Hnízdo, Miska, Batoh, Mazat, Plenka, Kontaktní rodič, Klubíčko, Nádoba, Kontaktní rodičovství, Módní hit, ANO, Částečný úvazek, Chemikálie, Metoda, Brzy, Praktikování, Valentin, Signál