Maminka.czŠkolák

Bezproblémové zažívání významně ovlivňuje náladu nejen dětí. Pomoci mohou mléčné fermentované výrobky

Výživě dětí se věnuje velká pozornost, a to je dobře, protože právě v raném dětství se z velké části rozhoduje o vývoji zažívacího systému dospělého člověka. Ne nadarmo se říká, že to, jak se dítě stravuje v dětství, má vliv na celý jeho pozdější život.
Komerční článek
6. 3. 2017

Plnohodnotná funkce zažívání ovlivňuje naši náladu, čímž přispívá k celkové pohodě. Pečovat o „spokojené bříško“ je potřeba už od útlého věku, kdy se člověku vyvíjí všechny důležité orgány a výživa sehrává klíčovou roli.

Spokojené bříško není jen fráze

U novorozenců tyto potřeby plně pokryje mateřské mléko. Když přestanou být kojeni a přechází na normální pestrou stravu, nastavujeme u nich výživové zvyklosti, které jim zůstanou až do dospělosti.  Proto bychom měli odpovídající výživě dětí věnovat zvýšenou pozornost.

Má vaše dítě vyvážený jídelníček? Maso je významný zdroj železa

„Existuje mnoho studií, které prokazují spojení mezi střevní mikroflórou a naší psychickou pohodou, chováním a zvládáním stresových situací. Z toho důvodu se střevo někdy označuje termínem druhý mozek,“ říká primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský.

Fermentované výrobky v jídelníčku dětí

Zdravý vývoj střev má přitom zásadní význam na mnohé jeho činnosti. „Na trávicí systém blahodárně působí například fermentované produkty, které je dobré do jídelníčku zařazovat již od útlého věku,“ dodává.

 Na českém trhu ovšem aktuálně není dostupná dětská výživa určená kojencům, která by procházela fermentačním procesem. V jiných evropských zemích se již prodává, a tak lze předpokládat, že se trend rozšíří. U nás tuto výživu zatím suplují pouze jogurty.

Klepněte pro větší obrázek

„Miminkům, z důvodu jejich ještě ne zcela připraveného zažívacího traktu bohužel nemohou být fermentované potraviny podávány. Nabízí se řešení v podobě fermentovaného kojeneckého mléka, které ale v současné době na našem trhu není dostupné. Například ve Francii jsou tyto produkty běžně k dostání, a tak lze očekávat, že se snad brzy rozšíří i do dalších zemí,“ vysvětluje Mudr. Jan Boženský.

Zároveň však dodává: „Fermentované potraviny můžeme podávat dětem ve chvíli, kdy přestávají být plně kojeny, přechází postupně na normální pestrou stravu a začínají si vytvářet stravovací návyky.“

Co to jsou fermentované produkty

Jako fermentované produkty označujeme ty, které za účasti mikroorganismů prošly procesem kvašení. Patří mezi ně například kysané zelí a mléčně kvašená zelenina a především kysané mléčné výrobky jako jogurty, kefíry, tvaroh, podmáslí, sýry či fermentovaná kojenecká mléka.

Tyto výrobky mají pozitivní efekt na zažívání, a tím přispívají k naší celkové spokojenosti. Však se ve střevech nachází i více než 95 % serotoninu produkovaného lidským tělem, někdy také zvaného hormon štěstí.

Otázky pro Mudr. Jana Boženského

V současné době lékaři zaznamenávají celosvětový nárůst tzv. civilizačních onemocnění.  Čím je to podle vás způsobeno?

I v pediatrii vidíme zvyšující se počet dětí s obezitou, metabolickým syndromem, dětí s ulcerózní kolitidou či Crohnovou chorobou, ale i dalších autoimunitních nebo alergických onemocnění. Je zřejmé, že se jedná o multifaktoriálně podmíněná onemocnění, jejichž rozvoj je podmíněn řadou vzájemných interakcí genetických i environmentálních faktorů.

Vystavení se vnějšímu prostředí v průběhu raného vývoje, může ovlivnit expresi mnohých genů a následně pak determinovat rozvoj vlastního onemocnění. Jedním z oborů, který sleduje vliv stravy na epigenetické procesy je nutrigenomika.

To je krásná zpráva. Tomáš Klus bude trojnásobným tátou

Nutrigenomika se zabývá vlivem potravy na změny genomu a na přepis jednotlivých genů. Potravou přijímáme mnoho bioaktivních látek a některé se mohou přímo vázat na buněčné receptory, ovlivňovat aktivaci genů, a tím i mnohé metabolické procesy.

Nutriční složky mohou vyvolat přechodné změny genové exprese a ovlivnit přeprogramování genomu.

Dnes je známo, že střevo má mnoho jiných funkcí než jen trávení a absorpce. Není to jen prostá mechanická bariéra, ale komplexní funkční systém, který zajištuje obranu pomocí dynamického imunitního systému, vykonává metabolické funkce, umožnuje komunikaci mezi střevní mikrobiotou a mozkem cestou imunologického endokrinního či střevního nervového systému. Vzájemný vztah mezi hostitelem a mikrobiomem je symbiotický.

Mikroorganismy střeva, zejména tlustého střeva, mohou využít pro tělo nestravitelné živiny jako fermentovaný zdroj potravy pro vlastní růst. Současně mohou zvýšit biologickou dostupnost živin vytvářením pro člověka užitečných vedlejších produktů.

Co říkáte na fermentaci potravin?

Proces fermentace je vlastní lidskému tělu a možná i proto je mnohé století fermentace využívána jako vhodný způsob úpravy potravin. A to nejen ve snaze o jejich konzervaci, ale také pro zlepšení jejich nutričních vlastností a snadnější trávení.

Fermentovaná kojenecká mléka pak mají příznivý vliv na snížení problémů s nadýmáním, signifikantně ve srovnání s běžnou formulí zkracují frekvenci i dobu kojeneckých kolik a příznivě ovlivňují terapii průjmových onemocnění.

Ukazuje se, že řízený proces fermentace kojeneckého mléka může pomoci snaze o přiblížení se vlastnostem mateřského mléka.

Pitný režim miminka: Kdy postačí mléko a kdy už je čas na něco jiného?
Nechcete pít kravské mléko? Připravte si domácí mandlové a makové mléko plné vápníku
GALERIE: Ty jsou krásné! Roztomilé hračky z overalů a dupaček
Mohlo by vás zajímat
Máte tolik cuket, že nevíte, co s nimi? Zkuste naše cuketové a lilkové recepty
Naučte se s dětmi veselé říkanky pro první den ve školce. Tyto je budou bavit!
Lucie Křížková: V dětech jsem se našla, chtěla bych třetí
Dnes vychází nejbarevnější Maminka letošního roku. S Monikou Absolonovou na titulce!

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu