Maminka.czTěhotenství

Bije jako zvon! Kdy uslyšíte tlukot srdíčka a jak probíhá CTG?

Tereza Víchová 17.  3.  2019
Ano, je to občas o nervy, doslova se dokulit do porodnice poslední týdny před porodem. A čekat, než vám na bříško napojí dvě pružné sondy a sestřička následujících dvacet minut občas poznamená, že dítě zase spí, ach jo!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak říká Magdalena Mikulandová, majitelka Studia pro ženy, je to přímo otrava, ale je to nutné. Díky kardiotokografu se totiž v posledních desetiletích odehrála jedna porodnická revoluce: Miminko je díky němu ve finiši těhotenství pod kontrolou. Berte to tak, že tenhle přístroj je takový anděl strážný. A za to trmácení na kontrolu to stojí: Dvacet minut se můžete opájet tlukotem srdíčka miminka, které už za pár dnů budete svírat v náruči.

Kdy slyšíte srdíčko

CTG je zkratka pro měřicí přístroj kardiotokograf. C znamená kardio = srdeční činnost, T – toko = aktivita dělohy, G – graf = zápis snímače. „Na vyšetření kardiotokografem – CTG – je maminka odesílána v posledních týdnech těhotenství do porodnice,“ říká Magdalena Mikulandová. „Automaticky je takto vyšetřena vždy předtím, než jde přímo k lékaři.“ Už předtím máte možnost srdce svého miminka slyšet – malé přístroje bývají běžně v ordinacích gynekologů, srdce se kontroluje i při vyšetření ultrazvukem, určitě vám ho lékař „pustil“, abyste se s rostoucím bříškem mohla chvíli kochat během běžné těhotenské prohlídky. CTG je ale i jakási „vyšší dívčí“ v oblasti přístrojů.

Co skutečně cítí miminko v děloze? Doteky, pohyby, ale i stres či radost

Dvojnásobek tepů oproti mamince

„Během vyšetření jsou přes bříško maminky vedeny dvě pružné sondy,“ vysvětluje odbornice. „Výsledkem je grafické znázornění na papíru, které posoudí lékař.“ Už během čekání můžete slyšet, jak přístroj maluje a na speciálním čtverečkovaném papíru se objevují dvě čáry. „Horní z nich ukazuje srdeční aktivitu dítěte. Normálně má miminko asi dvojnásobek tepů oproti mamince, je to tedy asi 120–150 tepů,“ dodává Magdalena Mikulandová. Spodní linka pak znázorňuje aktivitu dělohy, zda už se tu objevují nějaké kontrakce. To v praxi ovšem neznamená, že byste už rodila. Mnohem dříve, než to vypukne, se objevují přípravné kontrakce (poslíčky), o kterých třeba ani nevíte. Ale přístroj už je zaznamená.

I miminko potřebuje správné křivky. Jak rozumět vyšetření CTG neboli měření ozev?

Potřebujete to?

Možná si říkáte, že jste celé těhotenství pod drobnohledem všech možných vyšetření a zda není třeba tohle koncem těhotenství zbytečné.
Máte se fajn, miminko kope, tak co dále zjišťovat? „Maminka už je v samotném závěru těhotenství. Děloha má svou kapacitu, placenta už může být také ,unavená‘, miminko je třeba docela velké,“ říká Magdalena Mikulandová.
„CTG je jediná možnost, jak zjistit, zda se dítěti stále dobře daří. Jinak se ho zeptat neumíme.“ Přístroj potřebuje dvacet minut. Za tuto dobu totiž většinou dojde k nějaké děložní aktivitě. A pro lékaře je důležité vidět, jak právě v téhle chvíli reaguje vaše miminko.

V praxi probíhá vyšetření tak, že vás zdravotník poprosí o zaujetí měřicí polohy, ta se v každé porodnici liší podle tamních zvyklostí. Obvyklá je ale poloha vsedě, která je vám příjemná. Vleže to totiž nebývá vhodné kvůli syndromu dolní duté žíly – to zvětšená děloha utlačuje cévy a těhotným se dělá mdlo.

Kdy poprvé zaťuká? 

  • Takzvaná pulzace septum primum (první vývojové stadium srdce) se začíná objevovat již čtvrtý týden po splynutí zárodečných buněk.
  • Ve chvíli, kdy je velikost embrya 6+, tedy dva týdny od poslední menstruace, by měla být srdeční akce viditelná.
  • Pokud se plod zdravě vyvíjí, je možné srdeční akci slyšet během vyšetření asi v 16.–18. týdnu těhotenství.
  • Srdeční ozvy mají frekvenci 120–150 úderů za minutu.
  • Srdce dospělého člověka tepe v klidu rychlostí 60–70 tepů za minutu. 

Miminko musí být vzhůru

Možná se leknete sestřičky, která vám během vyšetření přijde trochu zatřást bříškem nebo si povzdechne, že miminko spí. Během CTG by totiž mělo být v bříšku vzbuzené. Důvod je prostý: Když spí, nepozná se, jak reaguje na činnost dělohy.

„Důležité pro nás je vidět, jak se miminko chová během kontrakce,“ objasňuje Magdalena Mikulandová. „Pokud totiž na kontrakci reaguje nějak negativně, může to ukazovat na to, že třeba k porodu nebude úplně ideálně připravené.“ A neděste se předem! Je to jako ve všem v životě – někdo z nás zdolá horu jakoby nic, jiný pomyslně funí mnohem déle a více. Z vyšetření CTG se tedy nedá ujasnit, jak budete rodit. Jen třeba naznačí, že bude někde třeba vyšší opatrnost a ostražitost.

Kardiotokografický monitoring a tvrdnutí břicha
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Kardiotokografický monitoring a tvrdnutí břicha

Vzbuď se, broučku!

Jak zajistit, aby se miminko předvedlo v plné parádě a nespalo jako dudek? Není to vždy jednoduché, ale vypátrali jsme pro vás několik praktických tipů. Prvním z nich je pořádně se najíst a napít před vyšetřením. Nebojte se ani nějaké kalorické pochoutky. „Stejně tak doporučujeme i fyzickou aktivitu,“ přidává tipy Magdalena Mikulandová. A dodává jeden osobní trik.

„Než jde maminka na CTG vyšetření, měla by si kleknout na čtyři a couvat. Zní to úsměvně, ale miminko na tenhle překvapivý pohyb kyčlí obvykle reaguje aktivitou.“ I když se přese všechno nepodaří miminko během vyšetření vzbudit, mají zdravotníci aspoň informaci o jeho srdeční činnosti, která je také důležitá. Mnohem validnější informací je ale podle oslovené odbornice „miminko v akci spolu s dělohou“.

Holky a kluci vypadají v děloze stejně! Kdy se jejich pohlaví začne lišit?

U porodu

A jde do tuhého! Přijíždíte do porodnice s obavou z těhotenských diskusí! „Napojí“ vás vleže a nepustí! To jsou pak bolesti! Nestresujte se zbytečně. CTG vyšetření je samozřejmě třeba udělat, ale dnes se dá běžně zařídit, že se s přístrojem po malé místnosti můžete pohybovat a ulevit si tak při kontrakci.

„Když porod běží bez problémů, stačí provést CTG několikrát, vždy třeba jednou za hodinu a půl,“ uklidňuje Magdalena Mikulandová. „Pokud vidíme něco problematického, měříme častěji nebo trvale, ale to je pak nutné. Miminko se dostává do nejužší části porodního kanálu a může se mu přestat dobře dařit. Proto je třeba kontrola.“ I křivka děložní činnosti je pro personál zásadní – znamená totiž jakousi objektivizaci vašich kontrakcí.

Porodní kontrakce versus falešný poplach aneb kdy vyrazit do porodnice

„Subjektivně cítí každá maminka sílu kontrakcí jinak. My to podle křivky můžeme sledovat objektivně. Většinou totiž především prvorodičky vnímají kontrakce jako silné už v průběhu porodu. Na jeho konci pak vidí, že kontrakce ještě zdaleka tak silné nebyly,“ dodává s úsměvem odbornice.

Buďme za CTG rády

Ještě před 35 lety žádné CTG neexistovalo. Maminky se možná nemusely trmácet s velkým bříškem na kontrolu každý týden před porodem, ale také se nedala spousta věcí tak dobře ohlídat a často zamezit mnohdy fatálním komplikacím.

„Záchyt problematických ukončení těhotenství byl mnohem horší. Dnes umíme většinu situací podchytit včas a jen v minimu případů pak kvůli tomu dochází k velkým komplikacím,“ uzavírá Magdalena Mikulandová.

Miminko zatleskalo v děloze! Skvělý zážitek pro rodiče

NAHRAJTE SI SRDÍČKO 

Srdíčko miminka můžete poslouchat i doma, k sehnání jsou tzv. prenatální odposlechy pro domácí použití. Díky malému přístroji se můžete kdykoli zhruba od 12. týdne rozněžnit nad zvuky srdečního tepu, pohybů, kopání nebo třeba škytání nenarozeného miminka a nahrát si je. Za tuhle „hračku“ zaplatíte asi 1500 Kč.

 

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Miminko, Gynekologie a porodnictví (poradna), Těhotenství týden po týdnu, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Maminka, Vyšetření, Vývojové stadium, Jak, Revoluce, Děloha, Zvon, Studium pro ženy, Finiš, Bříško, CTG, Přístroj, Kontrakce, Majitelka, Křivka, Strážný