[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
www.ulekare.cz
Označení bio popisuje, jakým způsobem byla finální potravina pěstována či chována a zpracovávána. Bio úroda vždy roste v bezpečné půdě, bez použití umělých hnojiv, pesticidů a metod genového inženýrství. Bio dobytek se musí volně pást a při péči o něj je zakázáno užívat antibiotika a růstové hormony.
1. Nízký obsah pesticidů.Ty představují největší riziko hlavně pro těhotné ženy a malé děti. Nicméně se střádají v tělech nás všech. Výsledkem pak může být oslabená imunita, bolesti hlavy a vývojové vady plodu.
2. Snadno rozpoznatelná čerstvost.Bio produkty nesmí obsahovat konzervanty. Lze proto u nich poznat čerstvost doslova na první pohled. Ta je zaručena i tím, že tyto potraviny často dodávají místní farmáři.
3. Šetrnost vůči životnímu prostředí.Příroda se tímto způsobem obdělávání nevyčerpává. Bio farmaření snižuje znečištění vody, půdy i vzduchu a zabraňuje půdní erozi.
Studie prokazují, že bio potraviny obsahují více zdraví prospěšných látek (např. antioxidantů) oproti klasickým potravinám. Hodí se tak bezesporu pro každého. alergici však mohou profitovat hned dvakrát – je prokázáno, že konzumují-li jen potraviny v bio kvalitě, často se jejich alergické projevy zmírní, či zcela ustoupí.
Bio potraviny jsou drahé, protože farmáři nepoužívají chemikálie. Mají tak nejenom značně ztíženou práci, ale i nižší výnosy oproti konvenčnímu způsobu hospodaření. Navíc získání bio certifikátů není taktéž levnou záležitostí. Snažíte-li se však udělat něco pro své zdraví, jsou tyto potraviny dobrým začátkem.