Maminka.czNaše tipy

Biologická léčba lupénky

redakce 1.  12.  2010
Lupénka je neinfekční zánět kůže s genetickou dispozicí, jejíž příčinou je chyba imunitního systému, která vede k poruše rohovění kůže. Kožní buňky se rychle tvoří a hromadí na povrchu kůže, což se projeví vznikem červených, ohraničených a vyvýšených ložisek pokrytých stříbrně bělavými šupinkami. Podle vzhledu, místa výskytu, projevů a intenzity onemocnění rozlišujeme různé typy lupénky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Volba léčebného postupu u psoriatiků závisí na celé řadě vlivů, jakými jsou věk, typ psoriázy, její rozsah, tíže postižení (objektivní i subjektivní) a přítomnost přidružených onemocnění.

Z pohledu praktického se odlišně přistupuje k nemocným podle těchto kritérií:

  • věk (dítě, adolescent, střední věk, věk nad 60 let)
  • typ psoriázy lokalizace a rozsah postižení
  • předchozí léčba (fototerapie, celková léčba)
  • současné jiná onemocnění (např. HIV)

Místní léčba je základem v péči o pacienty s lupénkou. Zahrnuje promazávání kůže (emoliencia) a léčebné koupele, dále kožní lékař předepisuje léky, které tlumí zánět a normalizují poruchu rohovění kůže (tzv. antipsoriatika).

Čtěte také: Když se dítě osype...

Celková léčba je vyhrazena pro těžké formy lupénky. Využívají se jednak klasické léky – cyklosporin A, retinoidy (deriváty vitaminu A) a methotrexát nebo tzv. biologika (adalimumab, etanercept, infliximab, ustekinumab), pokud předchozí léčba selhala nebo ji nelze použít z jiných důvodů. Fototerapie využívá ultrafialové (UV) světlo. Někdy se léčba světlem kombinuje s podáváním léčiv zcitlivujících kůži k záření (PUVA).

Fototerapie UV zářiči se aplikuje optimálně přímo na kožní projevy, nikoli na zdravou kůži. Provádějí ji kožní lékaři ve zdravotnických zařízeních přístroji k tomu schválenými (nejedná se o solária).
Doplňková léčba: lázeňská léčba, přírodní produkty, psychoterapie a dieta u obézních pacientů.

Biologická léčba

Biologické přípravky jsou zacíleny na imunitní systém a blokují činnost určitých buněk imunitního systému, které hrají v psoriáze svoji roli. Zatímco jiné možnosti léčby lupénky také ovlivňují imunitní systém organismu, účinek biologických přípravků je specifičtější, neboť zasahují v konkrétním stadiu zánětu. Tato selektivita je také důvodem vyšší bezpečnosti ve srovnání s klasickými celkovými léky.

Komu je určena?

Biologická léčba je určena pro těžké formy lupénky, kdy onemocnění postihuje více než 10 % povrchu těla, a zároveň např. nelze použít nebo je riskantní jiná celková léčba, pacient na standardní léčbu nereaguje nebo nebyla lupénka nikdy zhojena během posledních 3 let. Pacient musí být celkově řádně vyšetřen před zahájením léčby a poté je pravidelně kontrolován. Musí dodržovat pokyny ošetřujícího lékaře v Centru pro biologickou léčbu (seznam je uveden na www.dermanet.cz).



Pomůže ekzémům pobyt u moře, je možné se v léčbě vyhnout kortikoidům, jak se chovat, když ekzém u dítěte propukne a pomůže ekzematikům revoluční novinka "biologická léčba"?Na otázky BABY televize týkající se ekzémů odpovídal jeden z nejlepších odborníků v oboru dermatologie Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.. Pokud i vaše dítko s ekzémy zápasí, pak neváhejte a pusťte si video.



Výsledky léčby

Podle studií, které proběhly na celém světě, má tato metoda léčby nesporné výhody. Svým působením neovlivňuje a nepoškozuje ostatní buňky a orgány lidského těla. Bylo prokázáno, že biologika jsou dobře tolerována, bezpečná a účinná a že jsou alternativou ke klasické systémové léčbě.

Kontraindikace

  • děti, s výjimkou jednoho preparátu pro ně určeného
  • těhotné a kojící matky
  • infekce (aktivní nebo rizikoví pacienti s bércovými vředy, chronickými infekcemi plic, permanentním močovým katétrem, latentní TBC)
  • očkování živými vakcínami
  • maligní tumory a prekancerózy
  • těžký imunodeficit

Bilologická léčba v České republice

Biologická léčba je používána v ČR od roku 2005 a představuje výrazný pokrok ve zvládnutí těžkých
forem lupénky – 75% zlepšení až zhojení kožních projevů je pozorováno až u 80 % léčených pacientů. V současné době jsou u nás k dispozici 4 preparáty, které se aplikují ve formě podkožních injekcí doma (podobně jako inzulin) 1–2x týdně až 1x za 3 měsíce (adalimumab, etanercept, ustekinumab) nebo se podávají ve formě infúzí 1x za 2 měsíce na kožních klinikách (infliximab).
Léčbu řídí Centra pro biologickou léčbu psoriázy, které jsou na všech kožních klinikách a v krajských nemocnicích (Praha, Brno, Hradec Králové, Plzeň, Olomouc).

Informace o lupénce lze najít na webových stránkách České akademie dermatovenerologie www.dermanet.cz, v sekci mujzivotslupenkou.

Témata: Naše tipy, Nejlepší odborník, Bio, TBC, Léčba, Biologická léčba, Lupénka, Petr Arenberger