Maminka.czZdraví

Biologická léčba usnadňuje dětem boj s Crohnovou nemocí

Ulekare.cz Ulekare.cz 1.  9.  2014

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cílená léčba je účinným řešením střevních zánětů i řady dalších chorob. Její využití u Crohnovy nemoci ale bývá většinou vyhrazeno jen pro pacienty, u kterých selhala předchozí terapie. Navíc bylo doposud jen málo informací o tom, jakých výsledků je u dětí s Crohnem možno dosáhnout při časném nasazení biologik.

Lepší dříve než později?

Otázce, kdy je příhodná chvíle pro zahájení cílené léčby, se ve svém výzkumu věnoval tým amerických lékařů. Do studie byly zařazeny děti s nově zjištěnou středně těžkou až těžkou Crohnovou nemocí. Vědci získali informace z 28 severoamerických dětských gastroenterologických center.

Následně porovnávali účinnost terapie biologiky zahájené do tří měsíců od stanovení diagnózy s běžně užívanou léčbou kortikoidy a imunomodulačními léky. Pro vyhodnocení účinnosti léčby pak lékaři porovnali údaje o dosažení remise a aktivitě nemoci. Měřen byl také růst, který bývá u malých pacientů s crohnem často zpomalený.

 

S biologiky je větší šance

  • Po roce od stanovení diagnózy se u 85 % dětí, u kterých byla časně nasazena cílená léčba, nacházela Crohnova nemoc v klidovém stadiu.
  • Jejich šance na remisi tak byla výrazně vyšší než u skupiny léčené kortikoidy (60 %) i u dětí bez časného zahájení léčby ovlivňující imunitu (54 %).
  • Rychlost růstu byla zachována jen u skupiny jedinců, kterým byla rychle podána biologika. U dětských pacientů, kteří dostávali kortikoidy, i u těch, kteří byli bez léčby, byl růst oproti zdravým dětem opožděný.

Zahájení cílené léčby do tří měsíců od stanovení diagnózy tak představuje u dětí s Crohnovou nemocí příslib menšího zásahu nemoci do jejich života. 

Témata: Zdraví, Nemoci, Nemoc, Imunologické vyšetření, Boj, Biologická léčba, Bio, Crohnova choroba, Americký lékař, Léčba, Nemo, Dětský pacient, Zdraví na Heureka.cz