Maminka.czLáska a vztahy

Biologické hodiny: Jak tikají ženám a jak mužům

Jana Potužníková 2.  3.  2018
Máte pocit, že při početí dítěte tlačí čas jen vás, zatímco váš partner může plodit klidně až do osmdesáti? Omyl! Muži mají stejné biologické hodiny jako ženy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Vždycky mě dojímá, když poslouchám stesky svých kamarádek a kolegyň na to, jak je těžké sehnat muže, se kterým by mohly založit rodinu. Já totiž řeším úplně opačný problém.

Markéta dělá kariéru a o dětech nechce ani slyšet. Přitom vůbec netrvám na tom, aby se vzdala své práce. Klidně bych zůstal s dětmi doma, kdyby o to stála,“ stěžuje si poslední zhruba tři roky můj kamarád Martin. S Markétou jsou spolu už dvanáct let a kdyby za každou otázku, kdy konečně budou mít děti, dostali pětikorunu, už by měli dávno splacenou hypotéku.

Markéta přitom tvrdí, že problém není její kariéra, ale to, že se zkrátka ještě necítí být na děti připravená.

Jak je to tedy s biologickými hodinami žen a mužů? Neprohodily se v posledních letech role mužů a žen? Mají vůbec muži biologické hodiny a jak řešit situaci, kdy každému z vás tikají jinak? Hledali jsme odpovědi na tyto a další související otázky.

Ženy, které nechtějí mít děti

Biologické hodiny mužů

Ačkoli stále panuje obecně vžité přesvědčení, že biologické hodiny tikají jen ženám, zatímco muži mohou plodit, kdykoli si vzpomenou, odborníci varují, že jde o mýtus.

I muži mají své biologické limity a jejich plodnost se s postupujícím věkem zhoršuje stejně jako u žen. Například rozsáhlý výzkum z loňského roku provedený na Hardvard Medical School zdůrazňuje, že by muži početí svého potomka rozhodně neměli odkládat příliš dlouho.

Pokud je vám například méně než třicet let a vašemu partnerovi mezi třiceti a pětatřiceti, je vaše šance na početí třiasedmdesát procent. Ale když máte partnera ve věku mezi čtyřiceti a dvaačtyřiceti lety, klesá pravděpodobnost úspěšného početí už na šestačtyřicet procent.

Problém je v tom, že většina párů se při plánování rodiny soustřeďuje především na věk ženy a neuvědomuje si, že stejně podstatný je i věk muže. S postupujícími roky totiž klesá kvalita spermií a ačkoli se nové spermie tvoří každý den, stoupá pravděpodobnost, že se u nich vyskytnou různé mutace a poškození DNA.

Partnerský vztah není pro Lucii (41) důležitý. Rodina ji má kvůli tomu za blázna

Podle britského výzkumu, který publikoval magazín Human Reproduction, je z biologického hlediska pro muže nejlepší věk k početí potomka mezi třicátým a pětatřicátým rokem. Stejně jako u starších mužů klesá pravděpodobnost úspěšného početí, zařídila to příroda tak, aby děti nevychovávali příliš mladí otcové.

Třicetiletí muži mají proti dvacetiletým téměř dvojnásobnou šanci, že zplodí potomka. Po pětatřicátém roce začíná plodnost u mužů postupně klesat. Největší pravděpodobnost, že počnete, je potom v prvním roce vztahu, protože poté podle průzkumů frekvence sexu prudce klesá.

Pomoc, (ne)slyším biologické hodiny!

Znevýhodněné ženy

Skutečností však zůstává, že ženy jsou v tomto ohledu znevýhodněny, protože jejich biologické hodiny začínají tikat dříve, než je tomu u jejich partnerů. Podle provedených výzkumů se zdá, že u žen se biologické hodiny probouzí už v sedmadvaceti letech (přitom se dlouho věřilo, že ženská plodnost klesá až po třicítce).

Uvádí se, že v tomto věku už klesá plodnost o deset procent a v dalších letech tento trend samozřejmě pokračuje. Mezi sedmadvaceti a čtyřiatřiceti lety už máte jen čtyřicetiprocentní pravděpodobnost, že se vám podaří přirozeně otěhotnět.

Pokud navíc máte staršího partnera, šance na rychlé přirozené početí se ještě snižuje. To samozřejmě neznamená, že se vám to nepodaří nikdy, ale je velmi pravděpodobné, že si na miminko budete muset počkat déle.

Přesto stále více žen odkládá těhotenství na pozdější dobu. Zatímco ještě před deseti lety měly první dítě nejčastěji ženy mezi pětadvaceti a devětadvaceti lety, nyní je to nejčastěji mezi třiceti a čtyřiatřiceti lety. Výrazně také stoupl počet těhotenství ve skupině žen starších čtyřiceti let.

Přitom s sebou ale těhotenství ve vyšším věku nenese pouze obtíže s otěhotněním, ale zvyšuje se také například pravděpodobnost potratu.

Ve dvaceti je tato pravděpodobnost desetiprocentní, ale u žen starších pětačtyřiceti let už je toto riziko devadesátiprocentní, uvádí studie publikovaná v New England Journal of Medicine. Tyto problémy souvisí se snižujícím se množstvím a kvalitou vajíček.

Ideální nastavení

To všechno jsou fakta související s vašimi těly, jenže pak je tu ještě další hledisko, kterým je psychické nastavení. Možná se aktuálně nacházíte v nejplodnějším období svého života, ale reálně si nedokážete představit, že byste spolu měli první/druhé/třetí dítě. Nebo se s těmito pochybnostmi potýká váš partner.

Tikot vašich tělesných biologických hodin se zkrátka nemusí nutně překrývat s rodičovskými hodinami, které máte nastavené ve své hlavě.

„Ideální ,psychologický´věk na dítě je samozřejmě individuální, každý zraje jinak. Záleží na mentální vyspělosti budoucích rodičů.

Optimální je rodičovství ve chvíli, kdy člověk dítě skutečně chce a je ochoten pro ně i různé věci obětovat, dokáže upřednostnit potřeby miminka před vlastními potřebami. Když čas věnovaný dítěti nebere úkorně, nemá pocit, že mu to krade jeho čas na sebe a vlastní realizaci,“ říká psycholožka Tereza Beníšková.

„V tom je vlastně výhodnější být starší rodič, protože ti už mají některé věci odžité, prožili to, co si přáli, stihli dostudovat, pracovat, cestovat, realizovat se. Čas strávený s dítětem si umějí lépe vychutnat a ocenit jej. Starší rodič je většinou také lépe materiálně zajištěný, nemá pak tolik starostí, jak se o dítě postará.“

Mateřský pud na objednávku? Lze si touhu po dítěti vsugerovat?

Starší rodiče bývají úzkostlivější

„Na druhou stranu však starší rodiče bývají obvykle úzkostnější. Více se o dítě bojí, protože si víc umí představit, co všechno se může stát. Více promýšlejí různé alternativy vhodné výchovy, optimální výživy, hledají pro dítě dobré školy, protože už více umí domyslet důsledky nesprávných rozhodnutí.

Starší rodiče už mají obvykle méně sil. Jsou tudíž unavenější z aktivit s dětmi a potřebují více odpočívat. Pro starší rodiče bývá také těžší se přizpůsobit životu s dítětem, protože už byli delší dobu zvyklí na vlastní život podle svých představ, nemuseli se nikomu podřizovat,“ nastiňuje možné alternativy psycholožka.

„Baby fever“

A pak je tu konečně okamžik, kdy vaše biologické hodiny přestanou tiše tikat, ale začnou bít na poplach tak, že drnčí okenní tabulky. Navenek se to projeví tak, že vás přestane bavit nakukovat do cizích kočárků a zachvátí vás intenzivní touha pořídit si svého vlastního a originálního potomka (klidně už několikátého v pořadí).

Toto psychické a emoční rozpoložení je skutečným fenoménem, který je dokonce i vědecky popsaný a zmapovaný. Vžil se pro něj velmi výstižný název „baby fever“ a možná vás překvapí, že se neobjevuje jen u žen, ale jsou jím zasaženi i muži. A rozhodně se netýká pouze početí prvních dětí, ale i jejich mladších sourozenců.

Fenomén „baby fever“ zkoumala celá řada vědeckých týmů a zatím se nemohou shodnout ohledně toho, čím přesně by měl být způsobem. Zatímco jedni tvrdí, že je to jakýsi emoční signál, který máme uložený v mozku a kterým nám naše tělo i psychika dávají najevo, že jsme připraveni mít dítě, druzí o tom nejsou přesvědčeni.

Přiklánějí se spíše k názoru, že je to důsledek tlaku našeho okolí – tedy že toužíme po (dalším) dítěti, protože se očekává, že ho mít budeme. Každopádně tyto pocity nejsou nijak navázané na to, jestli jsme právě na vrcholu reprodukčního věku, ale spíš na to správné nastavení mysli. To znamená, že jste na správném místě, za správných okolností a se správným partnerem.

VIDEO: Jak vychovávají matky a jak otcové

10 důvodů, proč mít miminko
Od těhotenství k porodu

10 důvodů, proč mít miminko

Jsme lesbičky. Milujeme se, ale rozděluje nás touha po dítěti
Chci moc dítě, jen nemám tatínka. Požádala jsem o oplodnění kamaráda
Témata: Láska a vztahy, Časopis Maminka, žena, biologické hodiny, hodiny, Opačný problém, Poslední rok, Postupující věk, Přirozené početí, Úspěšné početí, První rok, Rodiče, Human Reproduction, Nejlepší věk, První dítě, Dobrá škola, Věk, Budoucí rodič, Starý muž, Tereza Beníšková, Dlouhá doba, Britský výzkum, Psychické rozpoložení, Partner, Mutace