Maminka.czZdraví

Bioživot – mýtus, nebo spása?

Judita Traubová 16.  2.  2010
Ač někteří vyznavači stylu BIO přisuzují biovýrobkům účinky takřka nadpřirozené, odborníci se většinou drží starého známého „všeho s mírou“. Ani původ z panenské přírody totiž nemusí zaručovat to úplně nejlepší a nejnutnější, co vy nebo vaše dítě potřebujete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odbornice na zdravou výživu, nutriční terapeutka Jitka Rusková, prohlašuje také, že certifikát BIO ještě nemusí nezbytně znamenat, že svému dítěti dáváme to nejlepší. Tvrdí: „Biopotraviny jakožto produkty ekologického zemědělství byly vyprodukovány tak, aby nezatěžovaly životní prostředí. Zelenina a ovoce byly pěstované bez umělých hnojiv a pesticidů, zvířata jsou chována volně ve výběhu na pastvě.

To ale nemusí nic vypovídat o zdravotní prospěšnosti výsledného produktu. Například biozelenina může, protože nebyla jakkoli ošetřena, obsahovat například plísně nebo choroboplodné zárodky, které mohou mít na zdraví dítěte daleko výraznější negativní dopad, než je tomu u potravin z konvenčního zemědělství.“

Biobůček není zdravý

Co člověk, to názor. Obecně lze říci, že většina biovýrobků patří k tomu nejkvalitnějšímu, co dnes můžete pořídit. Na druhou stranu nelze přehlédnout, že BIO jako styl je pro mnohé rodiny tak nákladnou záležitostí, že se tyto produkty stávají jen jakýmsi nadstandardním doplňkem, což ale vůbec nevadí. Podle odborníků by totiž například konzumace biopotravin rozhodně neměla vést k tomu, že rodiče ve snaze dopřát svým dětem to nejlepší, koupí denně pouze jeden kus bioovoce místo doporučovaných dvou až tří, protože si z finančních důvodů nemohou dovolit více. Výsledkem totiž bude, že děti mají v jídelníčku sice bioovoce, ale jen v minimálním množství, což jejich zdravotnímu stavu neprospěje.

Diskutabilní jsou občas i biovýrobky pro děti a dokonce i miminka. Jana Holešovská, maminka tříletého Tomáše, třeba říká: „Kupovala jsem Tomáškovi biopřesnídávky, než se provalilo, že v nich byly obsažené nějaké jedovaté látky. Naše pediatrička se mi pak vysmála. Jestli si prý myslím, že ,normální‘ přesnídávky jsou špatné a ty ,bio‘ zdravější. Přivedlo mě to k zamyšlení. Myslím, že nebude výrazný rozdíl například mezi kojeneckou kaší a biokaší. Obě budou určitě stejně kvalitní…“ Jitka Rusková si navíc myslí: „Rodiče by neměli zapomínat ani na skutečnost, že biopotraviny se mohou rychleji kazit, obsahovat například choroboplodné zárodky apod., a tím mohou být pro dítě dokonce potenciálně nebezpečnější. Navíc „bio“ není totéž jako „zdravější“.

Co bych tudíž nedoporučila, je například konzumace bioklobás a biouzenin obecně, biobůčku a podobných nezdravých pokrmů. I ty totiž, ač jsou bio, obsahují velké množství nasycených tuků a cholesterolu a pro naše zdraví nejsou tím nejprospěšnějším. Označení BIO by tedy nemělo vést k dojmu, že si takové potraviny můžeme dopřávat ve větší míře, než bychom si dopřávali stejné potraviny, ale konvenční…“ Nicméně i vy můžete rodinný jídelníček o biopotraviny poměrně snadno obohatit. Ucelené řady dnes již nabízí většina supermarketů – a za přijatelné ceny. Více informací na: www. bio-natural.cz, nebo www.biospotřebitel.


Tipy a rady Jana Urbánka

(www.bio-eko-logicky.cz )

  • Je nutné rozdělit pojmy bio a eko. Styl BIO – používání produktů certifikovaných jako BIO, tedy takových, při jejichž produkci nebyly používány chemické a petrochemické látky těžko přirozeně odbouratelné.
  • Styl EKO nutí spotřebitele uvažovat především o dopadech svého jednání na přírodu a životní prostředí. Přínosem zřejmě v tomto případě bude vědomí, že svou činností minimalizuje negativní dopady na životní prostředí.

¨

  • Biokvalita je relativní pojem, za který mnoho lidí platí horentní sumy. Je trochu absurdní, že to, co je přírodní, má být dražší, a to jen proto, že se jedná o moderní pojem, který vychází z přirozené touhy po čistém prostředí a zdravém životě.
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, mýtus, Výrazný rozdíl, Spása, Bio, SPA, Zdraví na Heureka.cz