Maminka.czNovorozenec

Boj o nedonošené miminko vyhrávají lékaři čím dál častěji

Zuzana Labudová 11.  3.  2015
Narodilo se vám miminko o několik týdnů, či dokonce měsíců dříve? Připravte se na spoustu dní, ba i týdnů nejistoty. Ale důvěřujte lékařům. Pro záchranu vašeho miminka dělají vskutku vše.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodičům, kteří stojí nad inkubátorem se svým předčasně narozeným dítětem, se může zdát docela nepředstavitelné, že by z toho miniaturního človíčka mohl vyrůst normální dospělý člověk.

Po předčasném porodu stráví nedonošený novorozenec v porodnici minimálně několik týdnů. Když si jej rodiče mohou odnést domů, je takové dítě oficiálně prohlášeno za zdravé. To především znamená, že samo bez pomoci a pravidelně dýchá, není nadále nutné monitorovat jeho životní funkce a dokáže se najíst. Mělo by také - tak jako ostatní děti - přibývat na váze a růst.

Ovšem zdání, že problémy má za sebou, může klamat a rodiče musí být připraveni na to, že péče o předčasně narozeného potomka bude i v dalších měsících náročnější než u miminek narozených v termínu. 

Brzký příchod na svět se s takovým děťátkem povleče ještě hodně dlouho a jelikož i u zdravých dětí mají maminky tendenci srovnávat nesrovnatelné, lékaři zavedli systém, v němž nedonošencům odečítají od reálného věku týdny, které měli ještě strávit v děloze.

Korigovaný věk

když se vám narodí ratolest ve 33. týdnu těhotenství, dva měsíce poté jí sice budou de facto dva měsíce, ale vy i lékaři budete dítě posuzovat podle korigovaného věku, tedy jako by bylo o sedm týdnů mladší. Prostě proto, že mu budou tyto týdny ještě nějakou dobu chybět. Korigovaný věk se většinou používá u extrémně nezralých dětí, tedy těch narozených před ukončeným 28. týdnem těhotenství, nejen během prvního, ale i ve druhém roce života. 

Vyhněte se poměřování s jinými maminkami

Hlavní rada lékařů a psychologů pro rodiče nedonošených dětí tedy zní: „Nikdy nezapomínejte posuzovat potomka podle korigovaného věku, zvláště v případě, kdy se vám dostane do ruky přehled dovedností, jež by v tom kterém období měl zaručeně ovládat.“ Stresovat se kvůli tomu, že váš nedonošeneček neumí ve třech měsících pást koníky jako sousedovic Alenka, která se narodila deset dní po termínu, opravdu nemá cenu.

Zkuste nesrovnávat Zásadní není, zda už to či ono dítě dělá nebo nedělá, nejdůležitější ze všeho je, zda vývoj vaší dcerky či syna jde postupně dopředu.
Myslete také na to, že ani miminka, která se narodila, jak měla, nemusejí tabulkám zdaleka odpovídat. I když každá maminka -a je jedno, zda její ratolest přišla na svět v termínu či nikoli - vám potvrdí, že nesrovnávat je velmi těžké. Přesto se o to alespoň pokuste. Vaše dítě totiž bude potřebovat trochu víc času, aby dohnalo vše, na co nemělo dost času ve vašem břiše. Některým to bude trvat chvíli, jiným delší dobu.

Mnoho nedonošených dětí je ještě ve dvou letech výrazně drobnějších než jejich vrstevníci. A velmi často navíc rostou v nárazových skocích. Co se ale motoriky týče, ta je u většiny dvouletých nedonošenců již zcela srovnatelná s ostatními. V prvních týdnech, kdy vaše miminko leží v inkubátoru, protože by kvůli absenci podkožního tuku nezvládalo udržet správnou tělesnou teplotu, je nejdůležitější stabilizovat jeho zdravotní stav. Většina nedonošených dětí nedokáže sát z prsu, takže dostávají speciální výživu přímo do žaludku. Teprve když začne jejich váha stoupat, může se začít dovyvíjet jejich organismus. A vývoj je to doslova překotný.

Domů až se dvěma kily

Zatímco běžné dítě svoji váhu v prvním roce ztrojnásobí, nedonošená miminka obvykle váží desetkrát víc než při narození. Při propouštění do domácí péče se přihlíží především k dosažené hmotnosti. Zhruba do váhy 1,8 kg a také dokud potřebují infuze, jsou nedonošenci v inkubátoru. Teprve když mají ke dvěma kilům, mohou vyhřívané lůžko opustit a zabydlet se v obyčejné postýlce.

Propouštějí se s váhou nad dvě kila. Měli by už umět sami sát z prsu nebo z láhve a být na úrovni dítěte vyvíjejícího se alespoň 36 týdnů v děloze. Tím ale péče specialistů nekončí.

Sice už budete docházet ke svému pediatrovi, jenž bude hlavním garantem zdravotního dohledu, neonatologové ale budou vaše miminko sledovat dlouhodobě, protože je pro ně zpětná vazba velmi důležitá. 

Kvalitní život vede čím dál více dětí

Cílem dnešní medicíny totiž není jen to, aby nedonošené dítě přežilo, ale aby kvalita jeho budoucího života byla co nejvyšší. Proto se velmi často vyšetřuje zrak, sluch, motorika a další schopnosti. Je prokázáno, že předčasně narození jedinci trpí v batolecím věku mnohem častěji respiračními chorobami, protože většina jich při předčasném porodu nemá ještě dostatečně vyzrálé plíce. Časem ale i v téhle oblasti doženou ostatní a jejich zvýšená nemocnost odezní.

Pokud se ocitnete v této těžké situaci, pravděpodobně vám pomůže vědomí, že lékařská věda je dnes již na skutečně vysoké úrovni a dokáže téměř zázraky. 
V současné době se hranice životaschopnosti plodu posunula k 24. týdnu těhotenství a hmotnosti zhruba 500 gramů.

Pokud se dítě narodí v tomto týdnu, jeho šance na přežití se pohybuje okolo 40 %, o týden později je poloviční a každým dalším týdnem stoupá o 10 %. Ze všech nedonošených dětí, které přežijí, je 60 % zcela bez následků, zbytek má určitý stupeň poškození. Pokud se vám narodí miminko ve 30. a pozdějším týdnu, šance na přežití bez komplikací je už téměř stoprocentní.

Nedonošenci mohou být ještě ve dvou letech drobnější než jejich donošení vrstevníci. Do šesti let to vyrovnají!


Rodiny předčasně narozených dětí potřebují finanční i psychickou podporu 

Neonatologická oddělení jsou součástí každé porodnice, avšak jen 12 z nich se specializuje i na péči o předčasně narozené děti. Jde o takzvaná Perinatologická centra ČR. Rodiče předčasně narozených dětí se tak musí kromě spousty hodin nejistoty o zdraví miminka připravit i na výrazný zásah do rodinného rozpočtu, ať už jde o cestovní výdaje za miminkem v nemocnici nebo o speciální potřeby, které jejich miminko potřebuje. 

Pomoc předčasně narozeným dětem i jejich rodinám je právě hlavním cílem Nadačního fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny. „Naším posláním je zmírnit dopady tíživé psychické a ekonomické situace, kterým jsou rodiny předčasně narozených dětí, zejména matky a děti, kvůli několikaměsíčnímu odloučení vystaveny. Nadační fond pomáhá vždy konkrétní rodině a jejich konkrétní potřebě spojené s předčasně narozeným dítětem,“ vysvětlila poslání fondu jeho zakladatelka Hana Píšová. Fond získal významnou finanční podporu od hračkářské společnosti Mattel. 

Jedním z počinů nadace vzniklé v loňském roce je výstava sugestivních fotografií předčasně narozených dětí od fotografky Nguyen Phuong Thao. Výstavu nyní najdete ve třetím patře obchodního domu Kotva, ale již od 20. března se přesune do prostor Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí.  

Kromě toho bude část výstavy od 19. do 27. března, tedy po dobu konání XXII. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha - FEBIOFEST, k vidění v prostoru Výdejny radosti obchodu s módou ZOOT.cz v Radlické ulici, (přízemí budovy kina CineStar Praha - Anděl). A právě návštěvou vybraného festivalového filmu právě můžete také finančně podpořit tento nadační fond.

Témata: Děti, Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Časopis Maminka, Novorozenec, Váš domov, Nedonošená miminka, Hlavní garant, Cinestar, Dospělý člověk, Kvalitní život, Lék, Určitý stupeň, Lékař, Kotva, Boj, Alenka, Zpětná vazba, Podkožní tuk, Mattel, Výhra, Předčasné narození, Mimi, Nedonošené miminko, Febiofest