Maminka.czPředškolák

Bojí se vaše dítě zvířat? 6 rad, jak mu pomoci překonat strach

Martina Machová 10.  9.  2016
Mnoho dětí se začne bát určitých druhů zvířat mezi prvním a třetím rokem? Proč? A je to vůbec špatně? Lze přespříliš bázlivým dětem nějak pomoci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Řada malých dětí zbožňuje zvířata, nemají zábrany a ke každému zvířeti se bezhlavě hrnou. Nicméně jsou také děti, které se zvířat děsí, zvířata jim nahánějí hrůzu a v jejich blízkosti doslova propadají panice.

Oba tyto extrémy mohou být nepříjemné a každý svým způsobem nebezpečný. V některých případech se však extrémní strach zcela zrodí ve chvíli, kdy dítě prožije při kontaktu se zvířetem či zvířaty nějaký traumatizující zážitek.

GALERIE: Šikovná zvířata, která pomáhají lidem

Zajímavé je, že se velice často stává, že dítě, které se dříve zdálo být ve vztahu ke zvířatům bezproblémové, mezi prvním a třetím rokem znenadání změní své chování. Proč?

Strach a obavy jsou do jisté míry přirozené

„Mnohé děti se obvykle začínají bát zvířat mezi prvním a třetím rokem. Připadají jim skvělá a lákavá, ale také si začínají uvědomovat, že o nich nevědí dost, aby rozlišily mezi hodnými a zlými zvířaty,  tvrdí Anne Bacus, populární psycholožka, psychoterapeutka a autorka mnoha knih o dětské duši. Velice často jde o strach ze zvířat, která jsou velká, hlučná a rychlá (mohou se tedy rychle přiblížit) apod. Nicméně takový strach je dle psychologů naprosto normální, obvykle se časem zmírňuje a v předškolním věku zeslábne nebo takřka vymizí.

„Pokud však mělo dítě s nějakým zvířetem nepříjemnou, bolestnou nebo děsivou zkušenost, může to u něj vyvolat strach, který hned tak nepřejde, upozorňuje Anne Bacus. Jak takovému „bojínkovi“ pomoci?

6 rad, jak pomoci překonat strach

  • Jděte dětem příkladem! Děti jsou vaším zrcadlem; pokud se určitých zvířat bojíte, což bývá zřejmé z vašeho chování a vyjadřování, těžko lze očekávat, že se dítě bude v přítomnosti těchto zvířat chovat sebevědomě a bez obav. (Navíc mnoho zvířat reaguje na nejisté a vyplašené chování negativně.)

  • Dopřávejte dětem kontakt se zvířaty, čím častěji bude dítě se zvířaty v kontaktu, tím méně se jich bude bát.

  • Učte děti ohleduplnému a respektujícímu chování ke zvířatům. I malé děti pochopí, že je nutné respektovat nárok zvířete na odpočinek, klidné krmení a osobní prostor. Ohleduplné a respektující děti vystavujete daleko menší možnosti negativního zážitku se zvířetem a tím pádem i následného strachu.

  • Mnohým dětem pomůže, když domů nějaké zvířátko s rozmyslem pořídíte. Děti po kontaktu se zvířaty přirozeně touží – a pozor, dokonce i ty, které z nich mají strach! Takové děti potřebují jen čas, vaši trpělivost a příležitost.

  • I nepřímý pozitivní kontakt se zvířaty se počítá! Kupujte tedy dětské knížky o zvířatech, hračky s motivy zvířat, zvířecí stavebnice apod. O zvířatech si povídejte, sledujte společně pohádky, kreslete je.

  • Neživte jeho strach přehnanou starostlivostí. „Pokud se například dítě bojí psa, je lepší nevěnovat jeho projevům strachu přehnanou pozornost. Jdete-li na návštěvu k lidem, kteří mají psa, a máte pocit, že se dítě zdráhá, přistupte ke zvířeti, promluvte na ně, pohlaďte ho,“ radí psycholožka Anne Baccus. A dále varuje, abychom děti ke  kontaktu se zvířetem v žádném případě nenutili. Naopak! Doporučuje ponechat prostor přirozené zvědavost a touze po přátelství se zvířetem – obojí prý dělá divy.

Jaký vztah ke zvířatům má vaše dítě?

 

Mami, chci pejska!

Zvíře v domácnosti, to nejsou jen radosti, ale i starosti. Myslete na zdraví všech
 

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Chování a vztahy, pomoc, Strach, Starostlivost, Jak, Řád, Vaše dítě, Anne Bacus, Osobní prostor, Boj, Vaš