Maminka.czKam s dětmi

Bojíte se rádi? Vydejte se na místa plná záhad a tajemných pověstí!

Simona Procházková 18.  9.  2021
Vezměte děti na tajuplnou výpravu za dobrodružstvím a pojďte s námi po stopách zakletých krasavic, bílých paní, duchů a ukrytých pokladů! Máme super tipy na víkendový rodinný výlet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Duch zámecké paní v Litomyšli

O krásném renesančním litomyšlském zámku koluje hned několik pověstí, po místních prostorách se prý dosud pohybuje celá řada strašidel. Nejslavnější z nich je přízrak zlé hraběnky, jejíž duch se tu čas od času po nocích zjevuje a nad ránem mizí pod zemí právě v místě, kde se před dávnými staletími pod skutečnou šlechtičnou, lidmi nenáviděnou, pyšnou a krutou, otevřela zem. Údajně se velmi ráda procházela po městě mezi prostým lidem ve stále nových drahých šatech, aby ji každý viděl a mohl obdivovat. Traduje se, že když jednoho dne povýšeně a bezcitně odbyla starou žebračku, která ji žádala o almužnu, ta ji na místě proklela se slovy, aby ji pro její nadutost země pohltila. A stalo se. Temná díra, která po ní zbyla, se opět sama uzavřela. Její duše však pro těžké hříchy ani po smrti nenalezla klid, a tak tu její duch neustále bloudí, po nocích se toulá zámkem a prosí o pomoc ty, kteří tu přenocují. Nikdo však dodnes nedokázal kletbu zlomit.

VIDEO: Jak bezpečně cestovat s dítětem v autě? 

Pro poklad na Potštejn

Monumentální zřícenina kdysi rozlehlého gotického hradu Potštejn z konce 13. století,  kterou objevíte nedaleko Ústí nad Orlicí, ukrývá podle mnoha pověstí zakopaný středověký poklad, který dosud nikdo neobjevil. Nevěříte? Před hledači pokladů totiž hrad údajně ochraňují tajemné síly. Báchorkám o pokladu uvěřil rovněž hrabě Jan Antonín Harbuval Chamaré (jeden z majitelů hradu v 18. století) , který tady poklad sám dlouhá léta hledal. Nic ale nenašel. Jeho příběh ale inspiroval spisovatele Aloise Jiráska k sepsání slavného románu Poklad. Víte, že Potštejn je jedním z mála dobytých českých hradů? Dobyl ho král Jan Lucemburský spolu se svým synem Karlem IV. v roce 1339, a to během devíti týdnů. Později Karel IV. hrad odkoupil a přistoupil k jeho rozsáhlé přestavbě. Dnes je hradní komplex impozantní dominantou stejnojmenné vesničky a tajemné síly ho podle místních pověstí ochraňují dodnes, třeba před špatným počasím. Říká se, že když se nad krajem objeví černé mraky, nad hradem se vždy rozestoupí, a na Potštejně prý tak nikdy neprší.

Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu

Rozeklané Drábské světničky

Tato část Českého ráje nabízí romantické úzké uličky mezi skalními masivy, skrytá zákoutí, tajemně vyhlížející rozvaliny i polorozpadlé skalní hrady mezi lesy. Světničky jsou považovány za dávný příbytek středověkých loupežníků a podobných existencí. Ve 14. století zde vyrostl dřevěný hrad a do pískovce stavaři vytesali více než třicet světniček, které si dnes můžete prohlédnout. Pohodlně, díky žebříkům a ocelovým můstkům. Podle jedné z pověstí dostala oblast svůj název podle obra Drába, který se tu kdysi usadil. Prohlédnout si můžete také hradiště Hrada, které bývalo dokonale opevněné a spojují se s ním zvěsti o kanibalismu jeho dávných obyvatel.

Strašidelné hrady: Komu straší ve veži a kde duch kazí fotky? 

Tragédie mladé dívky v Opočně

Znáte pověst o zazděné zámecké paní? Projděte se po zahradách opočenského zámku, kde se před více než čtyřmi staletími odehrál tragický příběh sedmnáctileté Kateřiny ze Šelmberka. S tou se rozhodl oženit mocný, ale příliš starý pán Mikuláš Trčka z Lípy. Z Kateřiny se stala nešťastná zámecká paní, která ztratila svobodu a nepoznala lásku. Manžel ji nechat střežit, sám se na zámku téměř nevyskytoval. Jednou jedinkrát se Kateřině povedlo utéct na procházku samotné, v parku ale uklouzla, spadla do tůně a před utonutím ji zachránil mladý rytíř. S krásným mládencem se začala po nocích scházet v odlehlém koutě zahrad. Tajemství však bylo vyzrazeno a zámecký pán ve strašlivém hněvu nechal rytíři okamžitě setnout hlavu a svou ženu zaživa zazdít v zámecké zdi. Kostra oděna do středověkých šatů byla údajně později skutečně objevena a osud Kateřiny zvěčnil i Karel Jaromír Erben ve sbírce Kytice.

Podzemní labyrint na hradě Rabštejn

Vydejte se za záhadou tajemné fotografie ducha v podzemní továrně… Romantické údolí pod hradem je protkané kaňony říčky Kamenice a dechberoucí skalnaté scenérie vás budou při procházce provázet na každém kroku. Právě tady, na okraji Českého Švýcarska, se za druhé světové války ukrývala jedna z německých podzemních továren, kde nuceně pracovaly stovky zajatců. A spousta z nich tady také zemřela… Traduje se, že v labyrintu podzemních chodeb žije duch, kterého se dokonce neznámému mladíkovi, návštěvníkovi zdejšího komplexu, podařilo vyfotografovat. Prohlídka s průvodcem trvá poměrně dlouho a v podzemí je opravdu chladno, nezapomeňte proto na teplé oblečení.

Výlety s dětmi za zvířátky: 6 tipů na nejlepší farmy a farmaparky

Tajemné podzemí na Bezdězu

Najdete ho jen pár kilometrů od Máchova jezera a jeho nezaměnitelnou mohutnou siluetu spatříte už z dálky. Jedna z pověstí vypráví o tajemné chodbě, která ho spojuje s jedním ze starých domů v nedaleké obci Bělá. Nikdy nebyla oficiálně potvrzena, ale kdyby opravdu existovala, jednalo by se nejspíš o nejdelší podzemní chodbu v naší zemi. Podle legendy se ale sedláci pracující na poli pod hradem (na jaře roku 1810) do této chodby propadli i s koňskými povozy. Z temnoty se ale ozývaly tak strašidelné zvuky, že se lekli a strachy bez sebe hned utekli. A druhý den už po díře do země nebylo ani památky…Oblíbená je i legenda o místním poustevníkovi a obrovském zlatém pokladu, který na hradě střeží čerti, kteří se každou noc promenují po hradbách… Při výšlapu na hrad se připravte na náročný výstup do příkrého kopce.

Osm nejlepších aquaparků v Česku: Sem rozhodně musíte o prázdninách s dětmi vyrazit!

Nevinný přízrak na Rožmberku

Příběh Perchty z Rožmberka, nejslavnější bílé paní, si lidé vyprávějí celá staletí. Bílé paní podle legend předpovídají příchod nejrůznějších událostí. Říká se, že když je uvidíte v bílých rukavičkách, znamená to dobré zprávy, černé naopak zvěstují něco zlého. Pojďte se podívat o šest století zpět. Tehdy žila dcera Oldřicha II. z Rožmberka šťastný život na hradě v Českém Krumlově. Byla ovšem provdána za Jana z Lichtenštejna, nesnášenlivého a prchlivého muže. Perchta (možná Berta) v novém domově trpěla steskem a hrubou povahou manžela. Nakonec ji osvobodila až jeho smrt, vrátila se domů, ale byla jiná. Tichá, zasmušilá, chodila jen v bílém plášti. Chřadla a brzy zemřela. Do milovaného Krumlova se vrátila v podobě bílé paní, jako přízrak prý navštěvovala chůvy na hradě, aby sama konejšila děti. Od doby, kdy ji ale jedna z chův vyhnala, přestala se objevovat. Víte, že kdo vyluští nápis na jejím portrétu na rožmberském hradě, ten ji vysvobodí?

5 tipů na letní výlety, které si užije celá rodina!

Kašperk a jeho umrlec

Vysoko v kopcích, uprostřed šumavských lesů se tyčí majestátní hrad Kašperk a nedaleko od něj romantický Pustý Hrádek. Tajemné bytosti tu podle průvodců potkáte na každém kroku. Dozvíte se o krocích ozývajících se v patrech, o dveřích otevírajících se v prázdných místnostech nebo o postavě zahalené v bílém rouchu. A samozřejmě o pokladu dodnes ukrytém v tajné podzemní chodbě. Celá zdejší oblast je údajně plná duchů a strašidel a příběhy o nich nahánějí hrůzu. Mezi nejznámější patří ta o mrtvém knězi sloužícím mši v hřbitovní kapli sv. Anny v městečku Kašperské Hory. Odehrál se někdy začátkem minulého století a vypráví o mladíkovi, který se šel jednoho letního odpoledne do kaple pomodlit. Byl tu sám a zmožený horkem a únavou tvrdě usnul. Probudily ho divné zvuky od oltáře. Byla už tma, hořely svíce a v kapli byl kromě něho jen kněz otočený čelem k oltáři. Aniž se otočil, vyzval mladíka, aby s ním sloužil bohoslužbu. Ten byl překvapen, ale úkolu se ujal. Když však po chvíli během mše na kněze pohlédl, málem zemřel hrůzou. Před oltářem stál umrlec v kněžském rouchu. Byl hrůzou bez sebe, ale bohoslužbu spolu s ním dokončil. Poté se k němu děsuplná postava otočila a poděkovala mu za vysvobození. Byl to bývalý kněz, který kdysi v Kašperských Horách sloužil a jednou přijal od někoho peníze za bohoslužbu, kterou ale neodsloužil. Po smrti pak nemohla jeho duše najít pokoje a zachránit ji mohl jen člověk právě takovým činem, který mladík provedl.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Kam s dětmi, Rodina a vy, Naše tipy, Tipy na výlet, Cestování, Prázdniny, Za zábavou, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Výlety, Cestujeme, Antonín, Řád, Zřícenina, Hrádek, Kašperské hory, Celé století, Must, Hradiště, Druhý den, Macho, Chodba, Kytice, Teplé oblečení, Výšlap