Maminka.czTěhotenství

Bolest břicha v těhotenství. Co je příčinou, jak poznáte vážný problém a kdy k lékaři?

Simona Procházková 21.  4.  2021
Téměř každá žena zažije v těhotenství bolest břicha nebo křeče v podbřišku. Příčin může být celá řada. Samotná bolest nemusí znamenat nic vážného, je ale důležité věnovat pozornost dalším příznakům, které ji provázejí. Kterým, co všechno hrozí a kdy vyhledat lékaře? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bolesti břicha nebo podbřišku potkají v průběhu těhotenství až polovinu nastávajících maminek a někdy mohou ženu nepříjemně zaskočit. Určitě není na místě propadat hned panice. Každopádně je dobré vědět, že pokud se objevují v pozdějších fázích těhotenství, jsou pravidelné, křečovité nebo silné, pak je lepší obrátit se na lékaře. Celá řada obtíží má ale poměrně běžné příčiny od rozpínání vazů a zvětšující se dělohy po nadýmání a jiné problémy trávicího traktu nebo zánět močového měchýře.

Bolesti břicha, které jsou nepříjemné, ale nejsou nebezpečné

Bolest v podbřišku v prvních dnech po početí by měla vlastně potěšit, protože bývá signálem, že došlo k oplodnění a vajíčko putuje do dělohy a zahnízďuje se ve sliznici. Tato bolest připomíná slabé menstruační křeče, někdy ji doprovází mírné špinění. Některé těhotné ženy ji vůbec nezaznamenají, jiným dá o sobě budoucí potomek tímto způsobem brzy vědět.

Bolest vystřelující do podbřišku, třísel, případně stehen a pánve způsobují roztahující se vazy dělohy, která je jimi upevněna v pánvi. Pocity silného pnutí nebo tahu trápí hlavně prvorodičky. Přichází obvykle ve vlnách v různých fázích těhotenství, ulevit dokáže podpůrný těhotenský pás, který upevníte v oblasti beder.

10 příznaků, které vám i bez testu prozradí, že jste těhotná

Zejména v posledním trimestru se hodně těhotných potýká s pálením žáhy, kterou mohou pociťovat jako svíravou bolest na hrudi nebo v oblasti žaludku. A potrápit nás během celé gravidity dokáže také zácpa a s ní spojená bolest břicha. Nebo naopak křeče způsobené průjmem. V každé lékárně vám poradí, jaké přípravky vhodné v těhotenství vám pomohou obtíže zmírnit.

Bolest někdy můžeme pociťovat i jako vystřelování do rozkroku, některé ženy vyloženě bolí stydké kosti. Chrupavky mezi nimi se totiž rozvolňují v rámci přípravy porodních cest. Zejména ke konci těhotenství bývá tato bolest intenzivní, zejména při chůzi nebo dlouhém stání.

Obávané tvrdnutí břicha pociťují některé ženy jen jako nepříjemné pnutí v břišní stěně, pro jiné může být i dost bolestivé. Pokud bolest není příliš výrazná, objevuje se nepravidelně a nijak nezesiluje, jde o normální jev.

Pro některé budoucí maminky mohou být občas bolestivé i pohyby jejich miminka v břiše. Některá dovedou zaujmout polohu, kdy vyloženě na některou část břicha tlačí, jiná o sobě dávají vědět pořádnými kopanci, zvláště ty do žeber mohou překvapit svou intenzitou.

Na tohle se připravte v prvním trimestru! Znáte největší rizika?

Bolesti břicha, které signalizují vážný problém

Zbystřit by těhotná žena měla pokaždé, když se objeví bolesti ve formě křečí. Ty totiž mohou znamenat, že hrozí potrat plodu, nebo že už dokonce započal či probíhá. Tyto bolesti přicházejí nečekaně a lze je charakterizovat jako prudké křeče v břiše a doprovází je krvácení z pochvy.

K potratu dochází nejčastěji v prvním trimestru těhotenství, nelze jej vyloučit ale ani později. Pokud potrat zatím „pouze“ hrozí, může žena jen slabě špinit a těhotenství ještě nemusí být ohroženo. Pokud však už samovolný potrat započal, nelze jej nijak ovlivnit. Platí, že při jakémkoli vaginálním krvácení by měla těhotná okamžitě vyhledat lékaře, a to i v případě, že jinak žádné bolesti nemá.

Bolest břicha: nikdy ji neberte na lehkou váhu!

Mimoděložní těhotenství, pokud není včas rozpoznáno, může dokonce ohrozit život matky. Vajíčko nedoputuje do dělohy a usadí se například ve vejcovodu. Kvůli tomu pak žena vnitřně krvácí do břicha. Pokud je krvácení pozvolné, i bolest v podbřišku se dostavuje postupně. Stejně tak může bolest nastoupit velmi intenzivně jako prudké stažení břišní stěny. Další příznaky mimoděložního těhotenství? Nevolnost, malátnost, zvracení i bezvědomí. 

Neméně závažným stavem, který může těhotnou ženu ohrozit na životě, je preeklampsie, při které se mění průtok krve v cévách placenty. Bolest postižené ženy pociťují hlavně pod hrudní kostí a na pravé straně pod žebry, doprovodným příznakem jsou otoky a vysoký krevní tlak. Preeklampsie má různé stupně závažnosti, vždy je však třeba urychleně vyhledat lékaře.

Náhlá silná bolest břicha, kterou většinou doprovází vaginální krvácení jasně červenou krví, poukazuje na předčasné odlučování placenty od děložní stěny. Dochází k němu v pozdějších fázích těhotenství.

Bolest hlavy v těhotenství: Co teď, když si nemůžete vzít prášek?

Bolesti břicha, které ohlašují porod

Takzvaní poslíčci, tedy předzvěstné stahy, se mohou objevit klidně několik týdnů před porodem. Žena je vnímá jako nepravidelné stahy dělohy. Pocit bolesti je opět velmi subjektivní. Některá těhotná o nich skoro neví, jinou nepravidelné kontrakce potrápí – zejména v noci – s velkou intenzitou, která může především prvorodičky vyplašit. Jak poznat, že ještě nejde o porod? Bolest je v nepravidelných intervalech, nestupňuje se a po koupeli v teplé vodě odezní.


Nejoblíbenější výrobky

Medela těhotenský břišní pás černý Medela těhotenský břišní pás černý
nabízí 8 obchodů za ceny od 494 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené produkty


A nakonec jsou tady kontrakce, tedy pravidelné stahy dělohy, které znamenají, že miminko se chystá na svět. Začínají zlehka, nepravidelně, ale postupně nabývají na intenzitě a stávají se pravidelnými. Rodičky je nejčastěji přirovnávají k menstruačním bolestem, které postupně zesilují, některé pociťují bolest také v kříži, přidat se může špinění, nevolnost a zvracení.

FOTO: Istock.com

VIDEO: Recepty pro těhotné: Jaké ryby jíst v těhotenství a kterým se raději vyhnout?

Bolest zad v těhotenství ukazuje i na psychické bloky, říká odborník
9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?
Těhotné ženy trápí často zácpa! Tohle by mohlo ulevit
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Od těhotenství k porodu, Zdraví žen, Bolest, Potrat, Bolesti břicha, Nepravidelný interval, Život matky, Vaz, Céva, Krvácení, Štěně, Vážný problém, Špinění, Vejcovod, Závažný stav, Těhotná žena, Dlouhé stání, Hrudní kost, Normální jev, Předčasné odlučování, Poslední trimestr, Tvrdnutí, Zdraví na Heureka.cz

Video