Maminka.czZdraví

Bolest bříška u dětí. Od průjmů až po zácpu

Tereza Víchová 4.  1.  2017
Potíže s trávením zažije každé dítě, často se nakazíme i my dospělí. Obvyklou příčinou jsou viry, dietní chyba nebo nákaza bakteriemi (salmonela, kampylobakter). Děti onemocnění většinou zvládají dobře, ale buďte opatrní a hlídejte vždy příjem tekutin. Ani bakteriální střevní infekce zpravidla nevyžaduje léčbu antibiotiky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PRŮJMY

Co to je: Onemocnění typické pro dětský věk, téměř každé dítě do tří let onemocní virovým průjmem aspoň jednou.

Projevy: Opakovaně řídká, až vodnatá stolice, provázená často i bolestmi bříška, může být spojena se zvracením a zvýšenou teplotou. Průjmy mohou být způsobeny viry, bakteriemi, bakteriálními toxiny, prvoky, červy nebo houbami. Vyvolat je ovšem může i dietní chyba, špatná kombinace potravin, alergie či toxická reakce na potraviny.

Průjmová onemocnění dětí: Kdy je nutné kontaktovat lékaře?

Jak to řešit: Kojené děti by se měly během průjmového onemocnění dále kojit – mateřské mléko totiž obsahuje látky, které ochraňují střevní sliznici a pomáhají jí zbavit se původce průjmu. Větším dětem podávejte tekutiny, později zeleninovou polévku, rýžovou nebo bramborovou kaši.

Podpůrnými léky jsou probiotika, při velké ztrátě tekutin se může použít rehydratační roztok z lékárny.

Kdy k lékaři: Pokud dítě odmítá přijímat tekutiny a hrozí dehydratace, pokud průjem ani po několika dnech neustupuje či jsou výraznější bolesti břicha.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Školák, Bolest, Probiotika, Bolesti břicha, Stravovací návyk, Trávicí trakt, Vyprazdňování, Zac, Rehydratační roztok, Celkový stav, Dětský věk, Močení, Spavost, Umělé mléko, Vysoká horečka, Průjmové onemocnění, Suchý rohlík, Stížnost, Onemocnění dětí, Dietní chyba, Zdraví na Heureka.cz

Video