Maminka.czTěhotenství

Těhotenství = zátěžová zkouška pro páteř. Co pomůže při bolestech zad?

Veronika Vlachová 31.  1.  2019
S každým týdnem vnímá vaše tělo změny, které v těhotenství probíhají: zvětšující se bříško, nalévání prsů, přibírání na váze, ale také větší bolesti kolem páteře. Právě v těhotenství zásadní osa vašeho těla trpí nejvíc. Jak jí ulevit, abyste prošla celým obdobím čekání bez bolestí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Silná bolest zad v těhotenství

Jakmile otěhotníte, tělo se promění ve velkou neznámou. Chová se jinak, než jak ho znáte: Bolí na místech, na kterých v životě nebolelo, a s jeho novými rozměry se musíte seznamovat skoro každý týden.

Přestože jste se třeba ještě před otěhotněním věnovala aktivně sportu nebo jste tělo důsledně posilovala právě proto, aby vydrželo nápor v těhotenství, není nic neobvyklého na tom, že se bolesti páteře dříve či později ozvou.

Které ženy jsou k bolestem zad náchylnější? Tyhle pozice jim uleví

„Hlavními příčinami bolestí páteře jsou zvýšení tělesné hmotnosti a její nové rozložení, na které není tělo zvyklé a které musí vykompenzovat zapojováním jiných svalových skupin, a dále jsou tu hormonální změny, které způsobí určité uvolnění vazivových a svalových struktur. Ale nelze říci předem, jak naše tělo na tyto změny zareaguje,“ vysvětluje Michaela Tomanová, primářka a ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Které oblasti páteře bolí v těhotenství nejvíc a jak s takovými bolestmi co nejrychleji zatočit, abyste tohle nejkrásnější období v životě jen neprotrpěla? 

Bolest zad v těhotenství? Tyhle rady vám konečně pomohou!

Kdo je v ohrožení bolestí zad

Pokud jste ještě před otěhotněním věnovala péči svým zádovým svalům, tak právě teď se vám tato neviditelná investice vysoce zhodnotí. Jak totiž podotýká Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky, pravidelným cvičením se páteř před jiným stavem připravuje na velký nápor nejlépe:

„Pokud žena posilovala hluboký stabilizační systém, tedy svaly kolem páteře, bránice, pánevního dna a břišní svaly, je pak při otěhotnění větší pravděpodobnost, že celé těhotenství proběhne bez bolesti nebo jen s minimem bolesti, která jde rozhýbat.“

Ovšem s jistotou předem nelze určit, kdo bude trpět na bolesti páteře a kdo se jich úplně vyvaruje. Obecně ale platí, že pokud žena trpí bolestmi páteře již před otěhotněním, potíže se pak během devítiměsíčního očekávání ještě zhorší. Bolesti se dokonce mohou přenést do oblastí páteře, o kterých jste dříve ani nevěděla. Na problém je tak zaděláno. 

Můžu po císaři rodit přirozeně? Ano! Co by však měl zohlednit lékař?

Bolest bederní páteře a kříže 

Mezi nejčastější komplikace, které trápí těhotné, patří bolest bederní páteře a oblast mezi kostí křížovou a kostmi pánevními, kde dochází k blokádám. Příčinou bývá ale také změna zatížení kostry a celkového postoje kvůli zvětšujícímu se bříšku a prsům.

„Dále jsou běžné i bolesti kyčelních kloubů a spony stydké vpředu na pánvi, což jsou nosné klouby, a spojů u pánve, které nesou váhu celého těla i miminka,“ popisuje Iva Bílková a dodává, že k prvním výrazným bolestem může dojít i záhy po otěhotnění:

„Hormony, které způsobují měkkost a elasticitu vaziva, způsobují uvolnění kloubů a tím vznik bolesti už v prvním trimestru, takže bolest není závislá na váze rostoucího miminka a přibírání maminky.“ 

Polohy při kojení. Najděte si takovou, při které si odpočinete

Jak bolest zad v těhotenství odstranit

Když už se na začátku těhotenství začínáte potýkat s bolestmi zad, takové minimum, které můžete pro své tělo udělat, je mu poskytovat dostatek potřebných živin pro správné fungování.

„Pomáhá také být pohybově aktivní, zaměřit se na správné držení těla, aby byly dostatečně posíleny svalové a vazivové tkáně, které budou přetěžovány v důsledku zvětšené zátěže a změny rozložení tělesné hmotnosti. Vhodnou přípravou může být cvičení s metodou Infinity, která slouží nejen jako léčebná rehabilitace, ale zároveň jako preventivní pohybový program i pro lidi s omezenými možnostmi pohybu,“ vysvětluje primářka Michaela Tomanová a dodává, že možností, jak své páteři ulevit a dostatečně ji podpořit v nové životné fázi, je spousta:

„Důležité je dbát na správné držení těla. Správnými cviky lze zpevnit ty části těla, které to zrovna potřebují. Je možné navštěvovat speciální těhotenská cvičení, jógu či plavání.“ Většinou se daří všechny obtíže týkající se bolestí pohybového aparátu zmírnit nebo i odstranit vhodným cvičením či fyzioterapií. Ovšem v některých případech to tak jednoduché není.

„Bolesti pak odstranit většinou nelze nebo dojde jen k omezené úlevě. Jde o ty, které přetrvávají už z doby před otěhotněním, například bolest zad spojená se skoliózou páteře,“ upozorňuje fyzioterapeutka Iva Bílková. 

Úloha páteře při porodu 

Iva Bílková upozorňuje také na to, že stav páteře může zkomplikovat i samotný porod: „Pokud má žena například zablokovanou kostrč nebo výhřez ploténky, jedná se o velmi bolestivé stavy se spasmy svalů. To znamená, že bolest a napětí svalů pak mohou porod ztížit – zpomalit nebo i jen velmi znepříjemnit. Je to podobné jako s menstruací – zdravá žena má při ní bolesti jen lehké, žena s problémy v bederní a pánevní oblasti může u menstruace i zvracet. Zkrátka bolesti se při porodu umocní.“

Na druhou stranu nikdy nebylo prokázáno, zda naopak správné postavení páteře dokáže porod výrazně ulehčit. 

Bolavá záda v těhotenství 1: Na hrudní páteř stačí kočičí hřbet

Bolest zad i po porodu

Není vůbec výjimkou, že bolesti zad přetrvávají nebo znovu přicházejí i po porodu. „Při poporodních starostech a péči o dítě jsou maminky často ve stresu a zároveň si neustálým nošením dětí mohou přetěžovat především oblast beder. Vliv může mít i zvětšení prsů v důsledku vzniku mateřského mléka
To vše se může především na naší páteři neblaze podepsat,“ vysvětluje primářka Michaela Tomanová.

A fyzioterapeutka Iva Bílková dodává, že jednou z mnoha příčin bolestí může být i poškození břišních svalů:

„Například pokud je nutný porod císařským řezem, dojde k porušení břišního svalstva a následné srůsty v jizvě pak mohou ovlivnit fungování středu těla a tím i bolesti páteře. Jizva, která je hluboká až k děloze, ale zasahuje i do funkcí břišních orgánů, jako je peristaltika střeva, či se podílí na vzniku bolesti močového měchýře. Navíc po porodu se děloha zatahuje do přibližně původní velikosti a polohy. Vazy, které dělohu drží v prostoru, velmi často bolí, když mění své napětí. Některé maminky dostávají od lékaře léky v domnění, že mají zánět dělohy nebo tkání, které mohou být s poraněním u porodu spojené. Přitom nejde o žádný zánět, ale jedná se opět o pohyb měkkých tkání uvnitř těla ve smyslu návratu do ‚normálního stavu‘,“ uzavírá fyzioterapeutka Iva Bílková. 

Po porodu znovu do formy: video návod na 6 jednoduchých cviků!

Bolavá záda v těhotenství 2: Jak ulevit bederní páteři
Které ženy jsou k bolestem zad náchylnější? Tyhle pozice jim uleví
Video: Cviky na odstranění akutních i dlouhodobějších bolestí zad
Témata: Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Bolest, Pánevní dno, páteř, Bolest zad, Primark, Brand, Blokáda, APA, Sval, Kostrč, FYZIOkliniky, Infinitum, Brandýs nad Orlicí, Zkouška, Rozměr, Neznámo, Léčebna, Iva Bílková, Investice, Primářka, Hluboká, Otěhotnění