Maminka.czŠkolák

Bolest zad u dětí: Poradíme, jak správně nosit školní batoh

Reklama 26.  6.  2017
Až 40 % dětí je kvůli špatnému nošení batohu ohroženo bolestí zad či vadným držením těla. V případě, že dítě nosí batoh nesprávně každý den, je jen otázkou času, kdy se právě tyto problémy ohlásí. Stěžuje si na bolavá záda i váš školák? Pojďte se podívat, jak školní tašku nosit správně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na záda myslete už při výběru batohu

Než batoh koupíte, ujistěte se, že není výrazně širší než ramena vaší ratolesti. Jeho vrchní část by neměla převyšovat ramena dítěte. Spodní hrana zase nesmí končit níž než v pase. V ideálním případě batůžek končí v úrovni beder. Po nasazení by měl být prostor mezi zády a batůžkem co nejmenší, taška by měla dobře sedět a neodklápět se.

Právě tomu pomůže také správně zvolená délka ramenních popruhů. Ty nastavte nejprve v jejich spodní části, až poté v té vrchní. Díky tomu zabráníte odklápění batohu. Dejte si také záležet na tom, aby byly oba popruhy stejně dlouhé. Batoh tak bude sedět symetricky ve středu zad. To samé platí také pro dětské batohy pro volný čas.

Batoh na obou ramenou je základ

Batoh na jednom rameni nosí přibližně 30 % dětí. To je ale velká chyba. Váha batohu se totiž přesune pouze k jedné straně těla, která je potom neúměrně zatížená. Ale ani nošení batohu na obou ramenou nestačí. Hledejte kvalitní školní batohy, které jsou navíc vybavené hrudním páskem. Pokud je při cestě do školy a zpět zapnutý, nebude batoh sjíždět z ramen ani drobnému školáčkovi.

TIP: Nevíte, na jakou značku batohů se můžeme spolehnout? Školní batohy, které mají kromě polstrovaných ramenních popruhů také hrudní pásek, vyrábí v České republice například společnost Topgal.

Pozor na hmotnost plné školní tašky

Věděli jste, že váha batohu by neměla překročit 15 % tělesné hmotnosti školáka? V ideálním případě by se měla pohybovat okolo 10 %. Ale i při adekvátním zatížení je třeba dát si pozor na několik dalších věcí. Zlatým pravidlem je rozložit věci v batohu rovnoměrně, těžší věci jako knížky a učebnice potom umístit vždy k samým zádům tašky. Na batoh také není dobré zvenku cokoli věšet.

Nepodceňujte pohyb a cvičení

Posílené zádové svaly si s taškou poradí mnohem lépe než ty netrénované. Proto je potřeba vést dítě k pohybu. Nemusí hned začít navštěvovat hodiny jógy. Stačí, když několikrát za týden vyrazíte ven a dopřejete svému školákovi zdravý pohyb. Super jsou také nejrůznější sportovní kroužky.

Co napomůže správnému nošení batohu?

  • Nekupujte dítěti příliš velký batoh.
  • Nastavte ramenní popruhy na správnou délku.
  • Trvejte na zapínání hrudního pásku.
  • Dohlédněte na hmotnost plného batohu.
  • Naučte dítě, jak věci ukládat dovnitř.
  • Nevěšte nic zvenčí tašky.
  • Sportujte. Zádové svaly zátěž lépe zvládnou.
Témata: Školák