Maminka.czTěhotenství

Bolest zad v těhotenství? Tyhle rady vám konečně pomohou!

Simona Procházková 23.  9.  2018
Problémy se zády a páteří dokážou pořádně zkomplikovat život a u nastávajících maminek to platí dvojnásob. Těhotenské hormony vyvolávají změny v pánvi a kloubových strukturách, nabíráte na hmotnosti a spolu s tím dochází k velkému přetížení a nestabilitě oblasti páteře. A nepříjemné potíže i bolest jsou tu. Ulevit ale mohou už drobné změny v životním stylu. Které?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bolesti zad jsou jednou z nejčastějších „civilizačních“ chorob a dnes není žádnou výjimkou, že problémy mají už lidé kolem 30 let i mladší. Příčin těchto obtíží je hned několik a patří mezi ně neaktivní způsob života, chronický nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání, přetížení některých svalů a naopak oslabení jiných, velkou roli hraje stav vazivových tkání, také ale dlouhodobý stres. Jak je to možné? Tělo a psychika jsou spojené nádoby a když jsme ve stresu, nervový systém automaticky zareaguje zvýšeným svalovým napětím. Dlouhodobé psychické zatížení nebo nevyřešené psychické problémy se pak mohou projevovat opakovanými bolestmi páteře, především v oblasti krku a ramen.

Nevzdávejte se sportu!

Bez pohybové aktivity rychle ztrácíte fyzickou kondici, ochabují svaly a zkracují se šlachy. Pravidelně se hýbat a sportovat je při prevenci bolestí zad důležité, samozřejmě ale s ohledem na váš stav s rozumem. Je důležité vědět, které sporty jsou v jiném stavu vhodné a kterým se naopak vyhnout a zejména hlídat si správnou míru. „V těhotenství je v pořádku zůstat fyzicky aktivní v rozsahu a intenzitě, které budoucí mamince vyhovují, a cvičením podporovat správné držení těla. Je to prevence i léčba mnoha bolestí,” říká instruktorka cvičení pro těhotné Eva Kašíková z Monkey´s Gym.

Chcete zůstat fit? Choďte! Chůze je pro tělo ten nejpřirozenější pohyb. Abyste se udržela v dobré kondici, měla byste každý den našlapat zhruba deset tisíc kroků. Takže pokud jste nebyla před otěhotněním zvyklá pravidelně sportovat nebo se necítíte na náročnější trénink, jsou pro vás procházky to pravé. Lékaři doporučují těhotným také plavání. Voda nadlehčuje, takže uděláte radost svým zádům a kloubům. Vyzkoušet můžete i skupinové lekce aqua aerobiku pro těhotné, při kterých instruktorky přesně vědí, které prvky zařazovat podle jednotlivých fází gravidity.

Pozor na boty, podprsenku i nachlazení!

Jedním z důvodů bolestí zad může být také chybné držení těla. Jedná se o špatný životní návyk, který se zpravidla formuje již v dětství. V dospělosti je možné držení těla zdokonalovat pomocí fyzioterapie a posilováním břišních i zádových svalů. Takže mimo jiné pozor na to, v jakých botách denně strávíte spoustu hodin. Zcela nevhodné jsou vysoké podpatky, páteři ale nedělají dobře ani ploché podrážky. V příliš vysokých podpatcích dochází k nesprávnému namáhání kloubů a vazů, plochá podrážka pak nohu dostatečně nefixuje a dochází ke hroucení klenby chodidla. Ideální je proto obuv střídat a nosit široké a nižší podpatky. Zádům neprospěje ani časté nošení příručních kabelek a tahání těžkých tašek v jedné ruce nebo přes rameno. Přetěžujete tím jen jednu stranu těla. Tohoto zlozvyku bývá obtížné se zbavit.

Zvláště nyní, v proměnlivém podzimním počasí, se snažte vyvarovat prochladnutí. Netrvejte za každou cenu na módních trendech a chraňte si záda teplým spodním prádlem. A ještě, víte, že za problémy se zády může být také nevhodně zvolená podprsenka? Důležité je, aby váha poprsí nespočívala pouze na ramínkách, ale byla z větší části držena spodním kusem podprsenky. Při výběru se zaměřte na dostatečnou šířku ramínek, která částečně rozloží tlak na ramena. Ramínka se nesmí zařezávat ani škrtit, aby nedocházelo ke zvýšenému tlaku pouze na jedno místo na ramenou.

Nespavost v těhotenství: Jak se konečně zase pořádně vyspat

Jak sedíte u počítače?

Určitě dobře víte, že páteři neprospěje časté a dlouhé sezení u počítače. V zaměstnání se tomu samozřejmě nedá vyhnout, je proto dobré znát pár pravidel. Dělejte si přestávky, kdy se projdete a protáhnete, snažte se během práce měnit pozici, nastavte monitor do správné výšky. Správný sed vypadá tak, že obě nohy jsou opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve. Tento posed je spíše typický pro muže a ženám občas dělá problémy, proto je ze začátku potřeba si zvyknout a nedávat nohy přes sebe. Kotníky, kolena a kyčle by měly ideálně svírat pravý úhel. K tomu pomůže kvalitní židle, která by měla být co nejvíce nastavitelná. Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Obtíže se mohou zhoršovat, objevuje se často bolestivost celé páteře až po bederní část. Přidat se mohou rovněž bolesti hlavy,“ říká primářka Rehabilitačního ústavu MUDr. Michaela Tomanová. Vaše záda nejásají ani z toho, když jste zvyklá lebedit si doma na pohovce s notebookem nebo tabletem na klíně. „Při sezení mějte široce rozkročené dolní končetiny, stehna mohou směřovat pod mírným úhlem dolů. Na židli seďte tak, aby se vaše nohy dotýkaly země. Také se snažte mít hlavu v menším předklonu a nedívat se na monitor dolů, ale co nejvíce před sebe,“ radí MUDr. Tomanová.

Usínejte správně!

Za nepříjemné a úporné bolesti zejména krční páteře (se kterou se často pojí také migrény) může i špatný polštář. Ten má sloužit jako opora krční páteře, zabraňuje jejímu neúměrnému prohnutí a fixuje ji co nejvíce do roviny. Pokud spíte ráda na břiše, vyberte si měkčí a nižší polštář, aby se vaše páteř příliš nenamáhala. Jestliže preferuje spánek spíše na boku či na zádech, je dobré si pořídit vyšší, středně měkký nebo tvrdší polštář.

V jaké poloze jste zvyklá usínat? Abyste zabránila bolestem zad, měla byste přizpůsobit svou oblíbenou polohu tak, aby nebyla záda během spánku zatěžována. Například pokud spíte nejraději na zádech, podložte si kolena polštářem, ideálně větším a pevným tak, aby i po zatížení nohama měl svůj tvar. Tak může páteř udržovat přirozenou křivku. Při spánku na boku si přitáhněte nohy lekce k hrudníku jakoby do klubíčka a spěte s menším polštářem mezi dolními končetinami nebo ještě lépe s peřinou, na kterou můžete položit nohu a obejmout ji. Zajistíte tak relaxační polohu pro vaše záda. Právě tato poloha je v těhotenství přímo skvělá. Za úvahu stojí nákup kojíiího polštáře, tzv. žížaly, kterým pohodlně vypodložíte jakoukoli část těla.

Jak si můžete pomoci?

Nikdy není možné jednoznačně říci, co vám od potíží pomůže. Záleží, z jakých příčin vznikají a jaké mají důsledky pro váš běžný každodenní život. Účinnou první pomocí pro bolavá záda je tzv. suché teplo, které pomůže s povolováním strnulých a stažených svalů, díky čemuž případná akutní blokáda postupně odezní. Na záda můžete přiložit také nahřátý otrubový polštářek, elektrickou dečku nebo termofor. Za úvahu stojí pořízení těhotenského podpůrného elastického pásu na břicho, který využijete i v případě, že vás problémy se zády netrápí, zejména v poslední fází těhotenství. Utáhnete ho, jak potřebujete, a výborně podrží bříško. Pokud jsou potíže s páteří obtěžující a nepřiměřeně bolestivé, vydejte se za fyzioterapeutem, který vás naučí účinné úlevové rehabilitační cviky, většinou pomáhá například cvičení na velkém gymnastickém míči nebo tzv. pozice kočky (klečíte na všech čtyřech a nahrbíte záda do „hřbetu“). Za vyzkoušení stojí (po předchozí poradě s lékařem) i jemná relaxační těhotenská masáž. V případě, že máte pocit, že se neobejdete bez léků na bolest (analgetik), nikdy si je neordinujte sama, ale vše konzultujte se svým gynekologem, abyste neublížila sobě ani miminku. Většina z nich totiž není pro těhotné vhodná a bezpečná.

Sedm nepříjemných věcí, které vás mohou v těhotenství překvapit!
Pozor na trávicí potíže v těhotenství! Co všechno vás může potrápit?
Jak se zbavit bolestí zad v těhotenství? Víme, jaké cviky a polohy vám uleví

 

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Bolest, Bolest hlavy, koně, Bolest zad, Primark, Kleč, Nervový systém, Suché teplo, Držení těla, Velká část, Řád, Polštář, Utah, Eva Kašíková, Rameno, Blokáda, Podzimní počasí, Pořízení, Časté nošení, Poslední fáze, Zdraví na Heureka.cz