Maminka.czTěhotenství

Bolest zad v těhotenství ukazuje i na psychické bloky, říká odborník

Simona Procházková 15.  9.  2019
Problémy se zády a páteří, zejména tou bederní, bohužel důvěrně pozná každá třetí nastávající maminka. Jak pečovat nejen o své tělo, ale také duši, abyste se zbytečně netrápila? Zajímavý přístup nabízí vyhledávaný fyzioterapeut Petr Zahradník, spolumajitel kliniky Spinezio.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepříjemné bolesti zad překvapí spoustu nastávajících maminek. Dá se před nimi vůbec uniknout, nebo zkrátka k těhotenství a rostoucímu bříšku tyto potíže patří?

Během těhotenství dochází v těle budoucí maminky k celé řadě velkých změn. S postupující graviditou se zvyšují nároky na srdce a krevní oběh, plíce a další orgány. Mění se také proporcionalita celého těla a v kombinaci s běžnými denními povinnostmi může docházet k přetěžování svalů. A pokud jsou svaly a celé tělo vystavovány většímu zatížení delší dobu, může se tělo „ozvat“ například právě v podobě bolestí v zádech nebo třeba na hrudníku. Žena tak dostává signál, že by si měla odpočinout. 

Pomůže pravidelný pohyb? A pokud ano, kterým aktivitám se může těhotná věnovat bez obav, aby neublížila sobě ani neohrozila miminko?

Jako fyzioterapeut jsem jednoznačným zastáncem aktivního způsobu života a rovněž tak vhodného pohybu v těhotenství. Za jednu z nejzdravějších pohybových aktivit považuji běžnou chůzi. Pokud se při chůzi zaměříme na napřímení a zároveň uvolnění páteře, tak "cvičíme" tím nepřirozenějším způsobem, kdy dojde k uvolnění přetěžovaných svalů, ale také zapojení svalů, které stabilizují páteř. Vhodná je i jóga, která nabízí širokou škálu cviků, které může těhotná využívat, aby namáhanému organismu ulevila, a to také relativně přirozeným způsobem.

Kdy se bolest zad nebo beder považuje za „běžnou“ nepříjemnost, spojenou s těhotenstvím a nabranými kily, a kdy je už dobré vyhledat pomoc a potíže řešit?

Pokud nastávající maminku trápí delší dobu intenzivní bolest, která znepříjemňuje a komplikuje každodenní život, doporučil bych návštěvu rehabilitačního specialisty nebo fyzioterapeuta. Fyzioterapie dokáže pomocí speciálních technik uvolnit páteř, zablokované žebro či stažený sval, a tím velmi efektivně pomoci od bolestí. V kombinaci s cílenými cviky se pak žena může cítit lépe dlouhodoběji, třeba až do porodu.

Těhotenství není nemoc: Na co si dát pozor a čeho se naopak nebát?

Do jaké míry souvisí zmiňované potíže s psychikou? Někdy se uvádí, že bolest krční nebo bederní páteře signalizuje duševní vyčerpání, stres, únavu a úzkost…

A proto je tím nejdůležitějším, co pro sebe (a své nenarozené miminko) budoucí maminka může udělat, dovolit si být v klidu, dostatečně odpočívat, kdykoli to zrovna potřebuje, a najít si dostatek času na to, zajít si na procházku nebo zacvičit. Z příběhů z naší ordinace vidím, jakým způsobem těhotné ženy "rozlaďuje" dennodenní shon a pracovní povinnosti. Měli bychom si uvědomit, že každé napětí a stres, vycházející z povinností či neklidu, působí na maminku samotnou a miminko v bříšku energií, která se pak projevuje nejen svalovým napětím, ale také různými onemocněními našich dětí. Každé mamince bych přál, aby měla klid a nemusela se trápit myšlenkami, co ještě všechno musí stihnout do porodu. Protože právě myšlenky jsou producenti energie ovlivňující nejen nás dospělé, ale také naše děti od samotného početí. A to nejen v negativním, ale také i v pozitivním slova smyslu.

Rakovina páteře: Příčiny, příznaky, vyšetření a léčba nádorového onemocnění - Mojezdraví.cz

Vy sám se kromě fyzioterapie věnujete rovněž psychice svých pacientů, propojujete ji s léčbou „fyzických“ potíží. V jaké míře ovlivní duševní stav, nálada a emocionální rozpoložení maminky její miminko?

Velmi. A proto je největší prevencí bolestí zad, a hlavně zdraví nenarozeného miminka právě práce s myšlenkami, respektive udržování si životní energie a těla v harmonii. Energie vycházející z lidské mysli je neuvěřitelná. Nejvěrněji to můžeme vidět u malých miminek, se kterými také pracuji. Miminko 100% vnímá právě energie, které jsou okolo něj, kterými na něj působíme. Jinými slovy můžeme říct, že kojenec vůbec nerozumí, co mu říkáme, ale absolutně vnímá, s jakou energií s ním komunikujeme, jak s ním manipulujeme, ale také například, jak komunikují lidé kolem něj. Je neuvěřitelné, jak tato malá miminka dokáží prospívat, když si lidé kolem nich začnou "hlídat" své energie. Naopak pokud je dítě v napětí, plačtivé, hůře spí, tak nám vždy nastavuje zrcadlo toho, že děláme něco špatně.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Od těhotenství k porodu, Fyzioterapie, Bolest, odborník, Bolest zad, Záda, Páteř, Energie, Psychický blok, Oběh, Žebro, Úkaz, Shon, Maminka, Zdraví na Heureka.cz