Maminka.czZdraví

Bolest zubů v těhotenství. Návštěvu lékaře neodkládejte

Martina Machová 19.  3.  2013
Jak je to s vrtáním, trháním nebo čistěním kanálků v těhotenství? Musí nastávající maminky u zubaře trpět?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedávno mi volala naprosto nešťastná kamarádka, která je ve 4 měsíci velmi šťastného těhotenství, že ji strašně rozbolel mnohokrát opravovaný zub. Při posledním zásahu ji její zubní lékař řekl, že pokud zub ještě zazlobí, nebude s největší pravděpodobností možné jej po vrtání adekvátním způsobem opravit obvyklými výplněmi, ale bude nutné nasadit tzv. korunku. Vyčistí se kanálek, zub se zbrousí, udělá otisk…

Nastávající maminka se návštěvy lékaře bála víc než blížícího se porodu, žila totiž v přesvědčení, že bude nutné celý zásah absolvovat bez lokální anestézie. A tak se i přes bolest nemohla odhodlat, lékaři zavolat a objednat se. Bolest zubu, šílený strach z vrtání, broušení, čištění kanálku i opakovaných návštěv lékaře ji dohnaly takřka až na pokraj nervového kolapsu. Strach z korunky navíc korunovala „úžasná“ tchýně vzpomínkovým líčením svých strastiplných zážitků ze zubařské ordinace, kdy v 6 měsíci těhotenství absolvovala trhání zubu bez analgezie – porod byl prý proti tomu procházka růžovým sadem.

Jak to dopadlo? Aneb anděl a víno

Vše dopadlo samozřejmě dobře. Jelikož však strach, bolest a bouřící se hormony vykonaly svou práci „naprosto perfektně“, nebyla kamarádka schopná svému budoucímu spasiteli ani zavolat. Volala jsem já, vysvětlila celou situaci a drahý anděl v bílém navrhl, ať přijedeme ihned, že si zkrátka udělá volno. Kamarádce mám vysvětlit, že injekci samozřejmě dostane a obavy o zdraví plodu rozhodně nejsou na místě! A pokud ji někdo tvrdil opak, je naprosto mylně informován. V těhotenství je v akutních případech lokální anestézie samozřejmě možná a vyžaduje-li to stav pacientky, lze nasadit i antibiotika. Neléčený zánět je pro organismus maminky i dítěte mnohem větším rizikem, než vhodně zvolené léky. Kamarádka svého „anděla“ navštívila celkem třikrát, ošetření sice nebylo příjemné, ale nebylo ani bolestivé. Budoucí maminka obdržela krásnou korunku a lékař velmi drahé a dobré víno – obě strany byly spokojené.

Prevence, prevence, prevence

A jaké poučení si kamarádka odnesla? Velmi jednoduché; neodsouvat zdravotní resty na neurčito, zvláště tehdy, pokud plánujete potomka. Těhotenství je citlivé období a některé zdravotnické výkony v této době provést nelze, další lze provést jen s obtížemi, za velmi výjimečných situací a s určitým rizikem pro matku i plod. Koneckonců i léčba mnoha nemocí bývá během těhotenství vzhledem k omezeným možnostem medikace obtížnější.

A proto, milé čtenářky, chystáte-li se to toho „praštit“ a rozšířit svou domácnost o dalšího roztomilého člena, ulehněte nejprve do zubařského křesla a až potom do manželského lože.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Bolest, Lékař, Dobré víno, Lék, Neléčený zánět, Lokální anestezie, Zdravotní výkon, Citlivé období, Kanálek, Manželské lože, Zub, Zdraví na Heureka.cz