Maminka.czNovorozenec

Bonding: Přilepte si miminko k sobě. Poradíme, jak na to

Tereza Víchová 9.  3.  2018
Dvakrát ze tří porodů jsem HO zažila, i když ne zcela dokonale. I tak se mi vryl hluboko do paměti upřený pohled synů a teplo jejich tělíček. Ten pocit zamilovávání na první pohled je s ničím nesrovnatelný. Řekněte si v porodnici o podporu bondingu. Sobě i miminku zařídíte nenahraditelné chvíle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak má vypadat bonding, jsme zjišťovali u jeho největší a nejznámější propagátorky, klinické psycholožky Michaely Mrowetz, mimo jiné také autorky knihy Pohádka o zrození rodiny. Dodržování a respektování „zlaté hodiny“ po porodu (pokud je to ze zdravotního hlediska maminky i miminka možné), může mít až kouzelné účinky na vás oba a celou rodinu, a nejde jen o hodinu. Tak se k sobě s láskou „přilepte!“

Dvacet nejkrásnějších fotek narození, které musíte vidět

Jak na to? 

  • Po zrození patří děťátko ihned na břicho a k prsům maminky.  Přílišné přikrývání a balení může eliminovat pohyby miminka, jež jsou potřebné ke startování reflexů na těle maminky, a dítě je umí již z její dělohy. Je nutné zajistit teplo pro oba a dostatek času. Funkce pupečníku – jeho dotepání by mělo proběhnout přirozeně a oddělovat miminko od placenty je vhodné až po narození placenty. Zlepšují se tím hodnoty železa ve čtyřech měsících věku dítěte a snižuje se počet případů novorozenecké chudokrevnosti. Při porodu císařským řezem se miminko pokládá horizontálně na hrudník pod prsa matky a podle potřeby ho přidržuje další osoba, ideálně otec, tak, aby prsa maminky byla pro dítě dostupná. 
  • Všechna vyšetření a ošetření novorozence by se měla provádět na těle matky. Hodnocení Apgar skóre, podvázání a přerušení pupečníku, označení novorozence identifikačním náramkem – to vše jsou úkony, které zasahují do přirozených reflexů matky i dítěte po narození. Ideální čas na ně je až po pevném přisátí dítěte k matčině prsu a po zrození placenty. 
  • Matka a novorozenec mají umožněný a podpořený pohled z očí do očí. Když maminka leží na zádech, lépe v polosedě, podloží se jí hlava, vhodná je i rozpínací košile. Každý textil mezi dítětem a maminkou je překážkou ke snadnějšímu navázání láskyplné vazby. 
  • Samopřisátí je proces, kterým si děťátko zajišťuje startování svých reflexů pro kojení a startování reflexů matky pro uvolňování mléka z jejích prsou. Toto je proces vzájemného „tance“, na který je nutný dostatečný čas v kontaktu kůže na kůži. Trvá 30–60 minut nebo i několik hodin, během kterých se dítě dokáže samo doplazit k dvorci matky. Mělo by mít ručičky od plodové vody (ta totiž voní jako dvorce po porodu). 
  • Matka a novorozenec jsou v kontaktu „skin to sin“ – kůže na kůži – co nejdéle to jde, ideálně několik dní, hlavně v noci. Bakterie z kůže matky jsou pro dítě nejpřirozenější pro startování imunologické ochrany. 
  • Vhodné je zajištění příjemného, klidného, vlídného a intimního prostředí ze strany zdravotnického personálu a zajištění pohodlí pro čerstvou maminku a zrozené dítě. 
  • Nevhodné je používání techniky – fotoaparátů, videokamer, mobilních telefonů. Novou rodinu může vyfotit přítomný zdravotník, pokud si to přejí. 
První porod skončil císařem, druhý byl krásný. Stačí věřit v sebe sama

CO JSTE NEVĚDĚLA O BONDINGU? 

Kůže na kůži omezí pláč miminka

„Dle výzkumu novorozenci v průběhu první hodiny života v kontaktu kůže na kůži s matkou pláčou v první půlhodině života jednu minutu, v druhé půlhodině života nepláčou,“ říká Michaela Mrowetz. „Děti separované od matek pláčou v první půlhodině života průměrně 16 minut a v druhé půlhodině průměrně 18 minut. Pláč je geneticky naprogramovanou odpovědí na separaci.“ 

Dítěti na vašem těle zima nebude

„Matka dítě dobře zahřívá a přizpůsobí se jeho potřebám,“ vysvětluje Michaela Mrowetz. „Tělesná teplota je nejvyšší u dětí, které mají kontakt s matkou nejdříve, nižší je pak u miminek, která měla kontakt až po počátečním ošetření.“ 

I tatínkové jsou u porodu důležití...



Bez čepičky je vše jednodušší

„Používání čepičky a jakéhokoli textilu může narušovat rozvíjení spontánního mateřského chování,“ objasňuje psycholožka. „Pachové vjemy z pokožky dítěte (nejblíže k matčinu nosu je při poloze u samopřisátí dětská hlava) jsou nejdůležitějším startérem ovlivňujícím mateřské chování. Limbické systémy matky i novorozence po porodu komunikují. Když je matka naladěná na pocity dítěte, limbický systém ji podporuje v chování adekvátním potřebám dítěte.“ 

Bonding i vzájemná harmonie. Jak vypadá kontaktní rodičovství v praxi?
Bonding jen pro kojící matky? Jde to i s flaškou mléka v ruce
Osmiletá dívka asistovala u porodu. Přestřihla i pupeční šňůru a jednou chce být dulou!
Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, Praktické rady, Od těhotenství k porodu, Jen pro maminku, Dítě je na světě, pořad, Bonding, Identifikační náramek, Upřený pohled, Sob, Přirozený reflex, Jak, Sobě, Zdravotnický personál, Maminka, Plodová voda, Přisátí, Tělesná teplota, Apgar, Dostatečný čas, Kůže, Mobilní telefon