Maminka.czČasopis Maminka

Rozmazlení, sebestřední a sobečtí? Psycholožka vyvrací nejčastější mýty o jedináčcích!

Ivana Ašenbrenerová 13.  7.  2022
Kolem jedináčků koluje spousta stereotypních představ. Třeba že jsou sebestřední, rozmazlení nebo podivíni bez kamarádů. Pokusíme se některé z nejčastějších mýtů vyvrátit. Odemykáme pro vás článek ze sekce Premium Plus.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mýtus první:

Jsou to skleníkové květinky

Záleží na přístupu rodičů. Pokud by byl přehnaně ochranitelský, tak dítě bez sourozenců přirozeně nezažije tolik situací, kdy by muselo zvládnout konflikt s vrstevníky, vymezit si své teritorium a naučit se prosadit se mezi dětmi. Já osobně vnímám, že dnešní rodiče už výchovu mnohem víc promýšlejí.

Snaží se, aby prostředí bylo pro dítě optimální, aby trávilo čas i mezi jinými dětmi, aby pokaždé nedostalo vše, na co si ukáže. Navíc jedináčci obvykle zase lépe zvládají prosadit se mezi dospělými, umí s nimi zdatněji mluvit a vyjednávat, protože s nimi tráví víc času. Takže v některých zátěžových situacích mohou být naopak jedináčkové odolnější.

VIDEO: Jak vnímají děti nové miminko? Poradíme vám, jak zatočit s žárlivostí

Mýtus druhý:

Jsou rozmazlení, sebestřední a sobečtí

Rozhodně ne. Žádné současné výzkumy tuto hypotézu nepotvrzují. Dokonce se naopak může stát, že jedináček bude velkorysejší a s jiným dítětem se rozdělí o své dobroty nebo mu ochotně půjčí hračku, protože má z domova dosycenou potřebu vlastnit něco svého.

Nikdo mu nebere věci a neujídá sladkosti, takže o své vlastnictví nemusí tolik bojovat a své věci si tolik chránit. A možná je pro něj i důležitější dobrý vztah s druhým dítětem než eventualita, že by náhodou o danou věc přišel. Rozmazlenost dítěte vzniká přístupem rodičů. V rodině může být rozmazleno i víc dětí, naopak jedináček nemusí být rozmazlený ani trochu.

Mýtus třetí:

Ve škole jsou vytrvalejší a motivovanější

Může to tak být, ale nemusí. Podle některých studií jsou na prestižních vysokých školách výše zastoupeni jedináčci a prvorození, než by odpovídalo poměrnému rozložení v populaci. Jiné studie to však nepotvrzují. Pokud je v rodině jen jedno dítě a pro rodinu je vzdělání důležité, mají rodiče mnohem víc času, energie i finančních zdrojů na to, aby se potomek co nejlépe rozvíjel a dosahoval co nejlepších školních výsledků.

A pokud mu to ve škole půjde, bude i motivovanější a vytrvalejší. Na druhou stranu každý z nás určitě zná jedináčky, pro které škola nijak extra důležitá nebyla. A ačkoli nebyli hloupí, příliš se v ní nesnažili.

Mgr. Tereza Beníšková, psycholožka, Pedagogicko-psychologická poradna Kadaň,
pppuk.cz

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Rodiče, psycholožka, Jedináček, mýtus, mýty, Předsudky, Sobě, Boření, Rozmazlenost, Kadaň, Fakta, Děti, Beníšková, Premium Plus, Podivín, Jedi